Cyklista Hruška je bez práce a kola

  • 2
Hradec Králové - Jan Hruška, jeden z nejlepších českých profesionálních cyklistů, je bez angažmá. Jeho španělská stáj 3 Molinos Resort, kontinentální tým UCI, totiž prakticky ze dne na den ukončila svoji činnost a závodníci se ocitli na dlažbě. "Trochu jsem něco takového čekal, ale zároveň jsem věřil, že to sponzor nezabalí," uvedl 31letý cyklista.

Důvodem ukončení činnosti týmu byly především finanční problémy, ale podle Hrušky se jednalo i o záměr lidí z vedení týmu.

"Bylo to delší čas plánované. Po posledním závodu to ukončili, protože nás nechtěli platit v době, kdy se tolik nejezdí. Přitom smlouvu máte uzavřenou na rok," vysvětloval Hruška, který v roce 2000 oblékl jako první Čech v historii růžový trikot vedoucího jezdce na Giro d'Italia.

"Musím okamžitě vrátit všechna kola do Španělska. Vlastní silniční kolo v současné době nemám, tak zatím trénuju na horském kole Lucky Bike týmu, za který na podzim odjedu několik závodů v roli hostujícího jezdce," řekl Hruška.

Do konce roku zbývají čtyři měsíce a český profesionál by se nebránil tomu strávit je v dresu některé jiné stáje.

"Jsem volný jezdec, mohu se stát závodníkem jakéhokoliv týmu. Když se někdo ozve, tak je reálná šance na tom, že se dohodneme. Je to ovšem jen úvaha, žádný konkrétní zájem z jiných týmů neregistruji," řekl Hruška.

Kdyby se ozval zájemce o jeho služby z tuzemska, nevyloučil Hruška dohodu, ale zároveň přiznal, že by rád závodil v dresu zahraničního týmu.

"Kdyby se ozval český tým, mohl bych za něj jezdit zbývající čtyři měsíce do konce roku. Ale pokud jde o celkovou smlouvu, myslím hlavně na zahraničí."

Po sportovní stránce úspěch

V celku 3 Molinos Resort, kam před sezonou přestoupil z elitní stáje Liberty Seguros, zatím prožíval relativně povedené období.

"Jezdili jsme kvalitní závody, já měl pozici lídra, který si rozhodoval o závodech, na nichž budu startovat," uvedl Hruška, jenž má letos na kontě vítězství v etapovém závodě Clasica Alcobendas a čtvrté místo na závodu Kolem Murcie.

Zabezpečení celku však ve srovnání s Liberty Seguros bylo podstatně horší. "Problémy jsme měli od začátku s materiálem, peníze od sponzorů nechodily a bojovali jsme s tím celý rok. Vůbec jsem například neměl časovkářskou kozu. Poslední týdny to již byla jednoznačně krize," uvedl Jan Hruška.

Jistý vliv na týmový konec podle něho mohla mít i dosud neukončená dopingová aféra, která v květnu odstartovala právě ve Španělsku. Sponzory totiž mohla odradit od podpory cyklistiky, nebyl by to ostatně případ jen Hruškova týmu.

"To, co se ve Španělsku v souvislosti s dopingem stalo, vliv mít mohlo, ale ne ten hlavní. V našem týmu to byla skutečně dlouhodobě plánovaná záležitost a záměr," nepochyboval Hruška.

I jako nezaměstaný ale zůstává optimistou, v takové situaci není poprvé. "Už jsem si zvykl. Vždycky jdu do týmu, který pak skončí, to je u mě standardní stav. Stejně tak mi nevadí, že teď nemám silniční kolo. Když ho budu potřebovat, půjdu si ho koupit," usmál se jeden z nejlepších českých cyklistů.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa