UPROSTŘED DAVU. Alberto Contador vypadá, jako by se z něj před etapovým závodem Kolem Katalánska stal řadový jezdec. Jenže na scénu se během závodu vrátil případ jeho údajného dopingu.

UPROSTŘED DAVU. Alberto Contador vypadá, jako by se z něj před etapovým závodem Kolem Katalánska stal řadový jezdec. Jenže na scénu se během závodu vrátil případ jeho údajného dopingu. | foto: AP

Contador vyhrává, nad jeho hlavu se ale vrátil dopingový mrak

  • 1
Dopingový případ cyklisty Alberta Contadora nekončí. Přece jen ho bude řešit Mezinárodní sportovní soud (CAS) v Lausanne. Do jeho verdiktu Španěl nicméně může závodit.

Trojnásobný vítěz Tour de France měl během loňského triumfu právě na Tour pozitivní test na clenbuterol, ale národní svaz ho nepotrestal. Proti jeho očištění se v poslední možný den odvolala Mezinárodní cyklistická unie (UCI). Contadorovi hrozí dvouletý zákaz činnosti.

Osmadvacetiletý jezdec vždy popíral, že by dopoval. Svou obranu postavil na tom, že se mu zakázaný clenbuterol dostal do těla z masa, které mu dovezli přátelé ze Španělska. Španělský svaz mu nejprve zastavil činnost, ale pak uznal jeho odvolání a před měsícem Contadora od dopingového škraloupu očistil.

Mezinárodní cyklistická unie nicméně osvobozující verdikt kritizovala a ve čtvrtek využila svého práva na odvolání. "Byl zproštěn viny po pozitivním testu na clenbuterol během soutěžního testu z 21. července 2010. Rozhodnutí odvolat se jsme učinili po důkladném rozboru dokumentace, kterou jsme obdrželi od španělského svazu," uvedla UCI v prohlášení.

Contador, hvězda stáje Saxo Bank, momentálně závodí Kolem Katalánska. Ve středu tam vyhrál královskou etapu a dostal se do čela průběžného pořadí. CAS by měl případ rozhodnout do startu dalšího ročníku Tour de France 2. července. Pokud bude Contadorovi prokázána vina, přijde o titul šampiona loňského slavného závodu.

Contador ve své úspěšné kariéře vyhrál také zbývající dva z nejtěžších etapových závodů na světě, Giro d'Italia i Vueltu, což se v minulosti povedlo jen čtyřem jiným cyklistům.

Světová antidopingová agentura (WADA) má nyní ještě tři týdny čas, zda se k odvolání UCI připojí.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa