Britský cyklista Chris Froome před startem 101. ročníku Giro d´Italia v...

Britský cyklista Chris Froome před startem 101. ročníku Giro d´Italia v Jeruzalémě. | foto: Reuters

Krev a potrhaný dres. Favorit Froome ještě před startem Gira upadl

  • 10
Chris Froome dosud 9,7 kilometrů dlouhou trasu úvodní časovky studoval pouze z automobilu či v itineráři závodu. Až těsně před startem pořadatelé pustili cyklisty na trať. A jeden z největších favoritů 101. ročníku závodu Giro d´Italia si okamžitě odnesl několik odřenin.

Ošklivě sedřený pravý bok, zakrvácené koleno, několik děr na bílém dresu britské stáje. To jsou následky, které si Froome odnesl z pádu při projížďce trasy páteční individuální časovky.

Podle informací z týmu se ale čtyřnásobný vítěz Tour de France cítí v pohodě. „Pád pozdější Chrisův start neohrozil,“ sdělil tým Sky webu cyclingnews.com.

Froome z rampy ve Starém Městě v Jeruzalémě sjede až mezi posledními cyklisty. Jeho start je naplánován na 15.41 SEČ.

04.května 2018 v 10:38, příspěvek archivován: 04.května 2018 v 11:30

Just happened during the TT recon. @chrisfroome crashed in Jerusalem! @giroditalia ☑️ #Sporza #Giro101 #GrandePartenza #Jerusalem #AmoreInfinito @sporza_koers #GiroSporza (c) The Cycling Hub https://t.co/0GL5GNftOa

Dvaatřicetiletý Brit na úvodním závodě Grand Tour startuje potřetí v kariéře. Naposledy se tu představil v roce 2010, tehdy ho ale v 19. etapě organizátoři vyloučili, protože se držel týmového automobilu.

Letos se Froome v Itálii může se stát po Eddym Merckxovi a Bernardu Hinaultovi třetím cyklistou v historii, jenž bude aktuálně šampionem všech závodů Grand Tour, tedy Tour, Vuelty a Gira.  A to i přesto, že jeho salbutamolová kauza z loňské Vuelty stále není dořešena.

„Chápu, že mi někteří lidé nevěří,“ říká Froome. „S ohledem na vše, co se událo v minulosti cyklistiky, si tito lidé myslí: A teď se to děje znovu, historie se opakuje. Nemohu jim dostatečně vysvětlit, že můj případ nemá stejný scénář. Což je pro mě frustrující.“

Slavné Giro startuje poprvé mimo evropský kontinent. Peloton čekají hned tři etapy na území Izraele, na úvod zvlněná časovka v ulicích Jeruzaléma. Co v ní předvede pochroumaný Froome?


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa