Jarmila Machačová po stříbrném bodovacím závodě v rámci mistrovství světa v Nizozemsku

Jarmila Machačová po stříbrném bodovacím závodě v rámci mistrovství světa v Nizozemsku | foto: Lenka Valová

Sedm českých cyklistů se pokusí uspět na mistrovství světa dráhařů

  • 1
Sedmička českých cyklistů se představí od středy do neděle na dráhovém mistrovství světa v Melbourne. Jsou mezi nimi i sprinteři Denis Špička s Adamem Ptáčníkem, kteří jsou nejvážnějšími uchazeči o dvě místa pro olympiádu v Londýně, přičemž jedno by měla mít Česká republika zajištěno pro keirin a jedno pro sprint.

Navázat na životní úspěch v podobě stříbra z bodovacího závodu na loňském šampionátu v nizozemském Apeldoornu touží Jarmila Machačová.

Šampionát v Melbourne uzavře dvouletý cyklus olympijské kvalifikace a právě sprinteři by měli svoji účast v britské metropoli potvrdit. Kromě Ptáčníka se Špičkou je třetím sprinterem ve výpravě ještě Filip Ditzel. Všichni společně s Machačovou již trénovali na dráze a závěrečná příprava proběhla podle plánů.

Nominace českých cyklistů

Muži: Denis Špička (týmový sprint, keirin, sprint), Adam Ptáčník (týmový sprint, sprint), Filip Ditzel (týmový sprint, 1 km s pevným startem, sprint), Martin Bláha (scratch, madison), Milan Kadlec (bodovací závod jednotlivců), Vojtěch Hačecký (madison).

Ženy: Jarmila Machačová (scratch, bodovací závod jednotlivkyň).

Tedy až na Ptáčníkův pád. Tomu podle trenéra Petra Klimeše při testování v zatáčce v rychlosti okolo 70 kilometrů v hodině praskla zadní galuska. Vedle odřeniny však neutrpěl žádná další zranění.

Vytrvalce pak zastupují Martin Bláha, Vojtěch Hačecký a Milan Kadlec, kteří se s trenérem Janem Kopačem usídlili v blízkosti Melbourne ve městě Bendigo.

"Určitě jsme udělali velmi dobře, že jsme sem vyrazili s takovým předstihem. Jezdili jsme a trénovali za výborných klimatických podmínek, závodili i na dráze a odtrénovali jsme přesně to, co jsme chtěli. Jen to chce, aby to kluci prodali na šampionátu," řekl Kopač webu Českého svazu cyklistiky.

Slibné načasování formy prokázali krátce před šampionátem v poslední prověrce před jeho začátkem Kadlec s Machačovou, kteří skončili v kritériu shodně na druhém místě.

Kadlec přitom prohrál až ve spurtu s domácím Peterem Walkerem, navíc Hačecký skončil čtvrtý a Bláha sedmý. Také Machačová, která má v Melbourne medailové ambice, nestačila až ve spurtu na Australanku Nicole Whitburnovou.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa