Českým cyklistům vládne poprvé královna

Jeseník - Anketa 'Král české cyklistiky' se poprvé v historii svého mužského panovníka nedočkala. Na trůn za rok 2002 usedla královna - Lada Kozlíková byla oceněna v sobotu v Kongresovém sále Lázní Jeseník. Na pomyslném nejvyšším stupni vystřídala Tomáše Konečného. Všestranná třiadvacetiletá cyklistka zvítězila především díky úspěchům na světovém dráhovém šampionátu v dánském Ballerupu, odkud si přivezla zlato ze scratche a stříbro z bodovacího závodu. Jasnou domácí jedničkou je však i na silnici.

Vítězka vzešla z kvalitní konkurence, vybírat nejlepšího mohli účastníci ankety z 35 českých medailistů, kteří vybojovali cenné kovy na světových či evropských šampionátech. Ten poslední, zlatý, přidala do sbírky necelé dvě hodiny před vyhlášením Martina Štěpánková, která na MS v sálové cyklistice v rakouském Dornbirnu získala již svůj třetí titul, navíc ve světovém rekordu 334,19 bodu.

Již dopoledne zakončili cyklistickou sezonu mnozí vyznavači kol akcí „Poslední kilometr“. Na čtyřicetikilometrovou trať se s příchozími vydali mimo jiné i Kozlíková či úspěšní silničáři Tomáš Konečný a Jan Hruška. „Myslím, že se zrodila velmi hezká tradice. Zakončit sezonu lze různě - u piva, u prasete anebo také na kole,“ řekl spokojený Hruška, novopečený otec syna Filipa, který na kolo sedl prakticky poprvé od Vuelty. Na ní po pádu musel vzdát a ještě dnes měl na levé ruce sádru.

V závěrečné nominaci, do níž se dostala čtyři jména, měly navrch ženy. Spolu s Jánem Svoradou a s vítěznou Kozlíkovou v ní byly právě Štěpánková a Petra Bublová. Ta vybojovala bronzové medaile na evropském i světovém šampionátu bikerek v cross country, navíc skončila desátá na světovém šampionátu juniorek v časovce.

Kromě ‚Krále české cyklistiky‘ byla poprvé uspořádána veřejná internetová anketa. Z ní vzešel vítězně jako osobnost české cyklistiky Ján Svorada, jedenáctý muž ze světového šampionátu v Zolderu, v ženách patřil stejný primát zcela bezkonkurenčně Kozlíkové.

Princem české cyklistiky určilo hlasování Jana Šela, princeznou byla zvolena Petra Bublová. Oceněni byli zástupci Českého svazu cyklistiky Jan Smolík a Vladimír Vačkář za zásluhy o českou cyklistiku. Již tradičně byli také oceněni nejlepší handicapovaní sportovci: letos se dočkali Jiří Ježek a Jiří Bouška, oba zlatí medailisté z mistrovství světa.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa