Ondřej Lukeš, Jizerská padesátka na horských kolech

Ondřej Lukeš, Jizerská padesátka na horských kolech - NEJRYCHLEJŠÍ. Vítěz letošního ročníku Jizerské padesátky na horských kolech Ondřej Lukeš míří do cíle závodu v Bedřichově. | foto: Roman Čejka, MF DNES

Blíží se start cyklistické Jizerské padesátky

Už v sobotu sedmého června se uskuteční další dějství cyklistického Cyklo Patria Direct Jizerská 50. Startovat se bude v 9:30 od Bedřichovské úpravny vody v několika vlnách.

Registrace na závod je již možná na internetových stránkách akce. Pokud ji stihnete do konce května, ušetříte na nižším startovném. Ostatní mají možnost registrace ještě v samotný den závodu.

Samotná akce není omezena pouze sobotním závodem. Den předtím bude Cyklo Patria  Direct Jizerskou 50 otevírat slavnostní Prolog kol, který pojede z  Liberce, přes Jablonec až do Bedřichova. V jeho čele stane česká  cyklistická legenda, jezdec na historických kolech, který mimo jiné zdolal Tour de France, Josef Zimovčák.

Všichni účastníci závodu v Jizerských horách budou moci poměřit své síly tradičně s řadou známých osobností. Na startu se objeví například Jan Kopka, který jako první Čech absolvoval australskou Crocodile Trophy nebo jel MTB závod Transalp Challenge. "Tady jsem doma, a tak si nemůžu nechat ujít závod v Jizerských horách, se kterými jsem tak spjatý. Jde o srdeční záležitost," řekl ke své účasti Kopka.

Vedle Jana Kopky se postaví Radomír Šimůnek, mistr České republiky v cyklokrosu. "Moje kondice teď graduje, protože jsem začal pořádně jezdit na kole až někdy v březnu, měl jsem volno po náročné sezoně," řekl Šimůnek. "Moje umístění na Jizerské 50, to je zatím ve hvězdách. Samozřejmě že každý závod, který jedu, chci vyhrát. Myslím ale, že tam pojedou určitě kvalitní závodníci a já si rád zazávodím. A kvůli tomu tam  vlastně jedu," dodal Šimůnek.

V posledních letech závod prošel řadou změn, které měly za cíl jízdu ještě více zatraktivnit. Rovněž blížící se Cyklo Patria Direct Jizerská 50 přinese několik dalších sportovních příležitostí. Kromě hlavního závodu na 60 kilometrů se pojede také kratší závod na 25 km a šanci mají také skupinky v Týmovém závodě.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa