Jan Jobánek

Jan Jobánek | foto: Miloš Lubas

Olympijského vítěze Kulhavého zbrzdil defekt. Vyhrál Jobánek

  • 0
Před rokem ovládl suverénně premiéru maratonu horských kol Bike Valachy a také letos mířil Jaroslav Kulhavý ve Velkých Karlovicích k vítězství. Jenže před posledním stoupáním zastavily olympijského šampiona z cross country technické problémy a první místo ukořistil Jan Jobánek.

„Kde jsem nechal Jardu Kulhavého? Ten se zastavil na wellness na Horalu,“ žertoval Jobánek v cíli při rozhovoru s moderátorem závodu.

Zatímco loni si Kulhavý užíval panoramatických výhledů na zalesněné kopce a údolí Beskyd, letos si vyzkoušel práci opraváře kol.

„Někde ve výjezdu jsem měl pomalý defekt, jel jsem s ním asi deset kilometrů, a když jsem chtěl dofouknout před posledním stoupáním, zlomil jsem k tomu ještě ventilek,“ líčil svoje trable, kterých ho zbavil až jeho týmový kolega František Raboň, jenž mu předal náhradní součástku. „Tentokrát jsem měl smůlu.“

Kulhavého předstihlo pět soupeřů, přesto se čerstvý světový šampion v maratonu horských kol usmíval. Prostředí v okolí Velkých Karlovic si oblíbil.

„Dá se tady nejen relaxovat, ale i výborně trénovat,“ pochvaluje si Kulhavý, před nímž skončili vyhlášení bikeři.

Jobánek nenašel přemožitele podruhé během týdne, předtím slavil v Holešově výhru při premiéře Obr Drásala dlouhého extrémních 175 kilometrů přes Hostýnské vrchy.

„Po Drásalovi to bylo svižné vyjetí,“ prohodil Jobánek po 45 kilometrech s převýšením 1 600 metrů, které zvládl za hodinu a 55 minut. Druhý dojel šéf Drásala Ondřej Fojtík o 16 vteřin před juniorským mistrem světa v cyklokrosu Tomášem Paprstkou z Jablůnky.

Mezi ženami neměla konkurenci mistryně České republiky v maratonu horských kol Irena Berková. Druhý ročník Bike Valachy přilákal celkem 430 cyklistů, do dětských závodů se zapojilo 143 jezdců.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa