Amy Pietersová

Amy Pietersová | foto: Profimedia.cz

Pietersová po pádu dýchá bez přístrojů, čeká ji převoz do Nizozemska

  • 0
Nizozemskou cyklistku Amy Pietersovou, která je po pádu v tréninku už dva týdny v umělém spánku, přepraví vrtulníkem ze Španělska do rodné země. Podle informací týmu SD Worx je trojnásobná mistryně světa v dráhové disciplíně madison ve stabilizovaném stavu a dýchá bez pomoci přístrojů.

Pietersová měla nehodu na soustředění v Calpe a s poraněním hlavy byla operována v nemocnici v Alicante. Možné následky pádu budou lékaři podle nizozemské stáje moci posoudit až po jejím probuzení.

Třicetiletá cyklistická univerzálka letos vybojovala mimo jiné nizozemský titul na silnici. Na dráze se stala s Kirsten Wildovou potřetí v řadě mistryní světa v bodovacím závodě dvojic. Předloni ovládla na silničním mistrovství Evropy závod s hromadným startem a je také světovou šampionkou ve smíšené časovce z roku 2019.

Její nehoda zasáhla řadu soupeřek i cyklistů. Světová šampionka v cyklokrosu Lucinda Brandová věnovala Pietersové vítězství v novoročním závodu GP Svena Nyse, pro které si dojela s nápisem „Amy“ na helmě.

Amy Pietersová

„Je to těžké. Vyhrát je fajn, ale vím, že to není tak důležité. Pořád myslím na ni a její rodinu. Doufám, že jim tohle dodá sílu,“ řekl nizozemská závodnice se slzami v očích.

Na nizozemském šampionátu dráhařů si několik jezdců přidalo nápis Amy se srdcem uprostřed na trikot. 

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa