Záhadná nemoc dusí Vítka v nejistotě

Praha - Dál žije v nejistotě. Biatlonové mistrovství světa se kvapem blíží a obhájce bronzové medaile ani netuší, zda se v Oberhofu postaví na start. Zdeněk Vítek má záhadnou nemoc, trápí ho žaludek. "Skoro měsíc jsem trénoval v Obertilliachu, ale je to takové na nic," říká loňská opora české reprezentace.

Ve východotyrolském městečku doháněl tréninkové manko, připravoval se s reprezentačním béčkem, ale ani teď nemluví příliš optimisticky. "Povedl se mi jeden trénink, ovšem na dalším už jsem nemohl ani dýchat. Jakmile začnu dělat intenzitu, břicho mě bolí, kope," vysvětluje trochu odevzdaným hlasem.

Od loňska má potíže s bolavým žaludkem, ale přesnou diagnózu mu nevysvětlil ani jeden z plejády lékařů.

"Lítám od jednoho k druhému a ani teď nevím, co mi vlastně je. Na podzim jsem zkoušel nějaké nové prášky, když netrénuji, jsem v pohodě, ale při zátěži to furt není ono. Do konce roku jsem chtěl mít jasno, jestli se zapojím do rozjeté sezony, zda naskočím do Světových pohárů, ale dál nevím a tápu."

Jasno má snad o jediném. Chystá se na vánoční exbibici, která je nachystaná na 27. prosince ve fotbalové aréně v Schalke. Na startu ho bude motivovat 60 000 diváků. Pojede závod s mistryní světa Kateřinou Holubcovou.

"Zní to jako dobrá sestava, ale já jí to nechci hlavně pokazit. Je to krátký závod, ten vydržím. Účast jsem slíbil už před časem, odvolávat jí nebudu. Bude záležet na rychlé, přesné střelbě."

V lednu možná šestadvacetiletý závodník absolvuje republikový šampionát, pak Světový pohár ve slovinské Pokljuce.

"Chtěl jsem si v Rakousku zkusit závod Evropského poháru, ale nakonec jsem nejel. Bylo by to na prd. Na soustředění jsem trénoval, netrénoval," dodal s tím, že vánoční svátky prožije doma v Jilemnici.

Biatlonisté mají vrchol sezony v únoru, kdy je čeká mistrovství světa v Oberhofu. Jestli se  Zdeněk Vítek postaví na start, neví ani on sám. "Jééé, to je hodně daleko..."


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)