Česká biatlonistka Tereza Voborníková na trati sprintu na MS v Oberhofu. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Zatím životní závod Voborníkové: Když potkám Wiererovou, nosí mi to štěstí

  • 14
Oberhof (Od našeho zpravodaje) - Už před středeční smíšenou štafetou, ve které si úspěšně poradila se svým prvním úsekem, potkala Tereza Voborníková při dopoledním běhání slavnou Dorotheu Wiererovou. A v pátek před sprintem zase. „Tak jsem si odškrtla, že mám splněno, že by mi zase mohla přinést štěstí v závodě,“ vyprávěla. Což se i stalo.

Nikdy předtím se dvaadvacetiletá Tereza Voborníková neprobila mezi ženami ve Světovém poháru nebo na olympiádě do první dvacítky.

A tentokrát tam poprvé je.

Osmnáctým místem ze sprintu se postarala o velmi milé české překvapení ve druhý soutěžní den světového šampionátu v Oberhofu.

Opět jste předvedla výborný běh, z toho musíte mít radost.
Jo, myslím, že běžecky se mi jelo moc dobře. Také lyže jsem měla super. Akorát z druhého kola jsem trochu nesvá, to jsem rozhodně mohla zvládnout ještě rychleji. Jenže současně jsem se v něm takticky vyvážela za jednou z Ukrajinek, což bylo v dnešním větru lepší než se rvát s tratí sama. Naopak v prvním kole, které jsem jela s Mari Ederovou (ta byla tou dobou se startovním číslem 1 už ve svém druhém okruhu), jsem Mari ukazovala, jestli by se na chvíli nechtěla se mnou v tahání tempa vystřídat, ale ona na mě vyštěkla, že ne.

Německé mistrovské oslavy. Davidová byla ve sprintu šestá, zaujala Voborníková

Vidíte, můžete teď na ni v nadsázce „zažalovat“ jejímu manželovi Benjaminovi, který je šéfservismanem českého týmu.
Já jí vlastně chápala. V závodě se každý snaží za někým schovat. Nedivím se tedy Mari, že se jí v tu chvíli nechtělo dopředu. Asi bych zareagovala stejně, protože táhnout celé kolo v tomhle větru bylo fakt nepříjemné. Tak jsem si druhé kolo pro změnu užila v zákrytu já.

Biatlonový svátek v ČR. Vyhrajte VIP vstupenky na Světový pohár v Novém Městě

Celkově jste byla běžecky jen o pět sekund pomalejší než Markéta Davidová, což bylo ještě nedávno prakticky nemyslitelné.
Jestli je to takhle, mám samozřejmě radost, že se mi můj běh směrem k mistrovství světa povedlo vyšponovat. Až jsem sama překvapená. Od lednového mistrovství Evropy se cítím běžecky vážně dobře. Doufám, že se mě ten pocit udrží celé mistrovství a i střelba mě podrží.

Česká biatlonistka Tereza Voborníková na trati sprintu na MS v Oberhofu.

Při sprintu jste se na střelnici cítila jak?
Dneska jsem se hodně trápila na nástřelu, vítr foukal zleva a mě na základě fyzických zákonů absolutně nedávalo smysl, co mi zbraň při nacvakávání dělá. Byla jsem z toho celá nervózní. Proto mě ta čistá ležka v závodě mile překvapila, po nástřelu jsem počítala spíš se čtyřkou než s nulou.

Stejně jako před smíšenou štafetou jste tedy musela ukočírovat vlastní nervozitu?
Tentokrát to bylo jiné, na závod jsem se hodně těšila - tedy až do toho nástřelu. Ale i tak jsem si to potom na trati užila.

Kdybyste po bezchybné ležce zvládla čistě i stojku, vyhřívala byste se po skončení závodu dokonce v první desítce. Vaše úplně poslední rána však terč nezasáhla.
Což už je fakt hrozné, že poněkolikáté v sezoně jsem minula zrovna poslední ránu. Byla na třech hodinách, spouštěla jsem ji dobře a myslela jsem si, že spadne. No, nespadla. Na té zdejší střelnici sice není stojka za jedna ničím strašným, ale štve mě, že se dala odstřílet čistě a hned by byl můj čas o dalších 20 sekund lepší.

Bezchybná a šestá Davidová: Možná jsem našla takové placebo. Ale pomohlo

Jindřich Šikola, někdejší kouč Markéty Davidové, si své svěřence s oblibou dobíral, že poslední ránu nedává jen blbec.
Já bych o sobě dnes řekla, že jsem spíš kr... než blbec. (rozesměje se) Prostě bych si za tu poslední ránu nafackovala. Když vám nespadne jednou, je to neštěstí, ale když se mi to stává přece jen častěji, tak mě mrzí, že jsem se na ni nedokázala ještě víc zkoncentrovat a ten terč trefit.

Ve Světovém poháru jste byla doposud nejlépe jednadvacátá. V čem vidíte příčiny vašeho dalšího zlepšení?
To se asi musíme zeptat trenérů, jak se mi povedlo běh takhle hezky načasovat, že konečně začínám běžecky prodávat dřinu, kterou jsem celé léto podstupovala. Mám radost, že už je to jinde než před Vánoci.

Všimla jste si, kdo je ve výsledkové listině sprintu o jednu řádku pod vámi? Dorothea Wiererová.
Tak jestli jí potkám při běhání i v neděli před stíhačkou, bude to dobré.

Do stíhačky půjdete spokojená a s čistou hlavou?
Jo, já si stíhačky většinou užívám. Je to kontaktní závod a tempo se v nich většinou jede docela rozumné. Sprint vás naopak hrozně bolí.

Dopřejete si za dosavadní oberhofské výkony aspoň nějakou malou odměnu?
Pro mě je největší odměnou, že jsem stále zdravá a že se sem na mě přijeli podívat i rodiče. Hrozně dlouho jsem je neviděla.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)