Jessica Jislová (vpravo) předává v Anterselvě štafetu Tereze Voborníkové.

Jessica Jislová (vpravo) předává v Anterselvě štafetu Tereze Voborníkové. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Boj o vítězství překazil pád. Češky skončily ve štafetě na šestém místě

  • 595
Ještě na předposlední střelbě živily české biatlonistky naději na senzační vítězství ve štafetovém závodě, když se v italské Anterselvě držely na čele s Norkami. Jenže finišmanka Lucie Charvátová nezvládla své lyže v rychlém sjezdu a skončila ve svahu pod tratí v hlubokém sněhu. Na poslední položce se pak propadla na šesté místo, které jí patřilo i v cíli. Čtvrtý štafetový závod sezony ovládly i přes jedno trestné kolo Norky.

Šestá příčka je nejlepším štafetovým umístěním Češek v aktuální sezoně. K tomu zaznamenaly reprezentantky i nejpřesnější střelbu z celého startovního pole. Vzhledem k olympijským hrám to byl velmi nadějný výsledek i závod.

Ale mohl být ještě mnohem, mnohem lepší.

Jessica Jislová předvedla na prvním úseku bezchybný výkon, nemusela ani jednou dobíjet a na trati se držela s nejlepšími. Předávala na pátém místě.

„Snažila jsem si to hlídat a kontrolovat si vítr. Jsem ráda, že mě střelba zase podržela,“ říkala pro Českou televizi.

Svůj díl práce odvedla skvěle i nejmladší členka týmu Tereza Voborníková. Položku vleže zvládla bez náhradních nábojů, vestoje sice dvakrát dobíjela, ale i přesto odjížděla šestá se ztrátou třiceti sekund. 

Markétě Davidové předávala na sedmém místě s přijatelným čtyřicetisekundovým odstupem na první místo.

ONLINE: Štafeta žen na 4x6 km

Jednička týmu potřebovala při první střelbě dva náboje navíc, chybovaly ale i další biatlonistky, a tak odjížděla na trať jako pátá se Švýcarkou Elisou Gasparinovou. 

Dojely mladou Francouzku Botetovou před nimi a dál pokračovaly společně. I přesto, že zbrzdil Davidovou pád, na druhou položku přijela v kontaktu. Na ní začaly závodnice ve velkém kazit a Češka se s pouhými dvěma opravami rázem ocitla na druhém místě o 10 sekund za první Italkou Comolovou.

Za ní vjížděla na trať se sedmisekundovým odstupem Norka Lienová. Comolová nestačila běžecky ani na Davidovou, ani na Lienovou, obě biatlonistky ji dojely a ještě před předávkou si vytvořily náskok pěti sekund.

„Čtyři dobíjení jsou moc,“ říkala přesto Davidová. „A ještě jsem ve druhém kole spadla, bylo nás tam hodně a nevešly jsme se, naštěstí jsem nikoho nesmetla. Mám z toho trochu ohnutý palec, ale to do zítřka rozdýchám.“

Jessica Jislová na trati štafetového závodu v Anterselvě.

Do posledního úseku tak vjížděla norská štafeta společně s tou českou. Zatímco všechny ostatní závodnice na norskou finišmanku Tandrevoldovou běžecky ztrácely, Lucii Charvátové se dařilo držet s Norkou krok. I na střelbě vleže vypálilo pět přesných ran norsko-české duo téměř současně.

Nejrychlejší střelba

Po sečtení všech úseků

1. Švédsko 4:20,0
2. Kanada 4:44,2
3. Ukrajina 4:52,9
4. Švýcarsko 5:12,2
5. ČR 5:14,6

V předposledním běžeckém úseku se začala Norka Charvátové nepatrně vzdalovat a náskok Tandrevoldové se ještě zvětšil po nešťastném pádu české biatlonistky ve sjezdu. 

Charvátová sice dojela na poslední položku ve skupině bojující o druhé místo, sněhem zapadaný dioptr ale nedovolil Češce odstřílet stejně rychle, jako jejím soupeřkám. 

Nakonec musela dvakrát dobíjet a šesté místo, na kterém vjížděla na trať, ji patřilo i v cíli.

Vítězkami sobotního klání jsou Norky, i když se po první střelbě pohybovaly s jedním trestným kolem až na 17. místě.

Na druhém místě dojela štafeta Ruska, po velkém souboji v cílové rovince patří třetí místo Francouzkám.

Jak se vše odehrálo

Bez některých hvězd. Kvůli předolympijské přípravě a náročnému anterselvskému programu vynechalo štafetové klání hned několik opor národních týmů. Švédkám chyběly obě sestry Öbergovy, Norky zase postrádaly Marte Olsbuovou Röiselandovou a Francouzky Simonovou.

Drama hned v úvodu. Nejlépe zvládly první střelbu Švédka Brorssonová a Běloruska Alimbekavová. Zato Norka Knottenová musela na trestné kolo.

Běžecké souboje. Zatímco švédsko-běloruská dvojice na čele si držela náskok i po druhé střelbě, Jislová musela své páté místo bránit před dotírající Francouzskou a Ruskou, které běžecky doháněly svá zaváhání na střelnici.

Nejrychlejší běh

Po sečtení všech úseků

1. Rusko 1:02:44,8
2. Francie +2,1
3. Norsko +12,3
4. Itálie +33,0
5. Polsko +50,9

10. ČR +1:29,4

Zrádná střelnice. První položka vleže na druhém úseku odstavila ze hry švédskou štafetu, vestoje zase propadla Běloruska Leščanková. Na první místo se tak dostala Ruska Rezcovová, která po trati letěla a svůj náskok stále zvyšovala. Vysoko se pohybovaly také štafety Polska, Itálie či Kanady

Střelecký kolaps. Na třetím úseku zastupovala Rusko Kazakevičová, která zvládla první střelbu s jedním dobíjením a na položku vestoje přijížděla s náskokem čtyřiceti sekund. Jenže co jí to bylo platné, Ruska střelecky vybouchla a musela na tři trestná kola.

Norský vzestup. Na stejné položce se náhle jakoby odnikud zjevila Norka Lienová. Zatímco Knottenová předávala na konci prvního úseku na 17. místě a Eckhoffová vylepšila umístění štafety o šest míst, Lienová se perfektní střelbou propracovala až na třetí pozici.

Francie se drží, Rusky se nevzdávají. Francouzky se celý závod pohybovaly okolo pátého místa, Braisazová-Bouchetová měla na druhém úseku v obou případech na dohled trestné kolo, kterému se jen těsně vyhnula. Na čtvrtém úseku se podařilo Bescondové posunout na třetí místo. Ani Rusky se nevzdávaly nadějí na dobré umístění a Nigmatullinová držela štafetu blízko stupňům vítězů.

Boj o třetí místo. Zatímco Norka Tandrevoldová mohla kvůli smolnému pádu Charvátové odstřílet poslední položku v poklidu, za ní se odehrával boj o druhou pozici. Ten nejlépe zvládala Bescondová, Francouzku ale v posledním kole předjela letící Ruska. Bescondovou posléze dojela i domácí Italka Sanfilippová a velký běžecký souboj o třetí místo musela rozsoudit až cílová fotografie. Ta přiřkla stupně vítězů Francouzkám.

Závod SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie)

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Norsko (Knottenová, Eckhoffová, Lienová, Tandrevoldová) 1:12:54,1 (1+10), 2. Rusko (Vasnětcovová, Rezcovová, Kazakevičová, Nigmatullinová) -24,6 (3+12), 3. Francie (Chevalierová, Braisazová-Bouchetová, Botetová, Bescondová) -32,6 (0+13), 4. Itálie -32,6 (0+13), 5. USA -50,1 (0+13), 6. ČR (Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová) -59,8 (0+8), 7. Švýcarsko -1:03,7 (1+11), 8. Německo -1:08,2 (0+13), 9. Finsko -1:18,9 (0+10), 10. Polsko -1:36,0 (1+13).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)