Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Absolutní dominance. Johannes Bö je králem hromadného závodu i celé sezony

  22:05aktualizováno  23:41
Vstup do sezony neměl oslnivý, na jeho poměry až překvapivě průměrný. Teprve o třetím víkendu Světového poháru se začal zvedat ke svým standardům, ale zato se od té doby nezastavil. Norský biatlonista Johannes Bö předvedl během finále zimy v kanadském Canmore tři vítězství během tří dnů. Sprint, stíhačku i nedělní závod s hromadným startem ovládl impozantním způsobem a nenechal nikoho na pochybách, že křišťálový glóbus pro celkového vítěze hodnocení SP je ve správných rukách.
Johannes Bö se už po páté v kariéře stal majitelem velkého křišťálového glóbu.

Johannes Bö se už po páté v kariéře stal majitelem velkého křišťálového glóbu. | foto: AP

Do sobotní stíhačky vstupoval Johannes Bö nervózní – k zisku velkého křišťálového glóbu nebyl po pátečním triumfu ve sprintu daleko, stále ještě ale byla šance, že by o něj mohl v souboji se svým starším bratrem Tarjeiem přijít.

Hromadný závod mužů na 15 km

Podrobná reportáž

Aby se tak nestalo, si pojistil dalším vítězstvím. „A teď jsem úplně prázdný,“ vykládal pak v cíli.

Přesto se vzmohl ještě na jeden oslnivý výkon, kterým ozdobil poslední závod této biatlonové sezony.

Rozhodující pro výsledek nedělního závodu byla druhá střelba, na které sice nebyl Bö jediným z vedoucí skupiny, který ji zvládl čistě, ze střelnice ale dokázal odjet s šesti sekundami výhody, ze kterých v jednu chvíli vytvořil až 53.

Jakoby mu ani v posledních minutách sezony nedocházely síly, na trati stále zvyšoval výhodu na své konkurenty a na střelnici bezchybně měnil černé terče za bílé. Až ten úplně poslední mu zůstal nesklopený, to ovšem jeho krasojízdu nemohlo ohrozit.

Johannes Bö zdraví v cíli hromadného závodu kanadské diváky.

„Bylo to perfektní zakončení perfektní sezony. Už světový šampionát byl skvělý a mít hattrick na závěr tady v Canmore je super,“ usmíval se vzápětí po dojezdu.

Nejrychlejší běh

1. J.T. Bö (Nor.) 32:31,0
2. T. Bö (Nor.) +2,4
3. Giacomel (It.) +14,5
4. Dale-Skjevdal (Nor.) +16,1
5. Ponsiluoma (Šved.) +21,0

Kromě vítězného hattricku v posledních třech závodech sezony získal v Canmore také hattrick malých křišťálových glóbů. Kromě toho za vytrvalostní závod, který si pojistil už v Oslu, získal sobotním vítězstvím ten za stíhačku a v neděli obral o glóbus za hromadný závod Johannese Dale-Skjevdala.

Hodnocení závěrečné disciplíny ovládl Bö i přesto, že byl před startem až třetí, ovšem s minimální ztrátou na průběžně vedoucího krajana. Tomu k udržení trofeje nestačila ani stříbrná pozice, na které s jistou mírou zklamání dorazil do cíle.

Třetí místo urval díky heroickému výkonu na trati Emilien Jacquelin, který se téměř při každé střelbě zdržel jedním trestným kolem, aby pak následně na trati svou ztrátu usilovně mazal. Francouz měl většinu sezony velmi nevýraznou, při posledních dvou víkendech ale našel dřívější formu a dojel třikrát na pódiu.

Trio nejlepších hromadného závodu v Canmore. Zleva: Johannes Dale-Skjevdal, Johannes Bö a Emilien Jacquelin.

Na čtvrtém místě dorazil Ital Tommaso Giacomel, čímž zároveň potvrdil své vítězství v hodnocení biatlonistů do pětadvaceti let.

Johannes Bö počkal v cíli na dojezd všech třiceti biatlonistů a s každým se na závěr sezony pozdravil. Na Benedikta Dolla si ovšem musel vystát frontu, protože na Němce, který dorazil sedmadvacátý, se hned po dojezdu sesypali reprezentační kolegové, aby oslavili jeho rozlučku s kariérou.

Jeanmonnotová urvala malý glóbus, Vittozziová uhájila premiérový velký

Jak se vše odehrálo

Slunný závěr v rychlosti. Do posledního závodu sezony odstartovali biatlonisté za plného slunce, a proto mnozí opět volili variantu kombinézy s krátkými rukávy, k vidění byla opět i holá lýtka. Čelo pole od prvních metrů na nic nečekalo a na první střelbu přijížděli poslední opozdilci zpět už o 12 sekund.

POSLEDNÍ ZÁVOD. Hromadnému klání mužů dělalo kulisu pohoří Alberta´s Rockies.

Nejrychlejší střelba

1. Giacomel (It.) 1:33,2
2. Fillon Maillet (Fr.) 1:33,5
3. Jacquelin (Fr.) 1:35,4
4. Christiansen (Nor.) 1:35,7
5. F. Claude (Fr.) 1:36,7

Náprava omylů. Úvodní ležku zvládlo bezchybně dvanáct biatlonistů a deset z nich se na trati rychle sjelo dohromady, mezi nimi například Eric Perrot, Sturla Lägreid nebo Johannes Bö. Vítěz celkového hodnocení Světového poháru ale nenasadil příliš ostré tempo, a tak se početná skupina ještě rozšířila o závodníky jako Jacquelin nebo Vetle Christiansen, kteří rychlým během mazali svá zaváhání na první střelbě.

Další třídění. Po druhé položce zbyli už pouze tři závodníci, kteří nemuseli na trestné kolo. Mezi nimi Johannes Bö, který díky tomu získal na konkurenty šestisekundový náskok. Naopak závod už před polovinou skončil pro třikrát chybujícího Lägreida a také pro stříbrného ze stíhačky Sebastiana Samuelssona, který byl se šesti chybami na beznadějně posledním místě.

Bö jde do trháku. Johannes Bö ve třetím běžeckém kole přepnul do vyšších otáček a za tři kilometry vyrobil téměř půlminutovou výhodu. Za ním se běžecky činil především Jacquelin, který se zdržel dalším trestným kolem, na trati ale předstihl tři závodníky a na první střelbu vestoje přijížděl společně s průběžně druhým Christiansenem.

SUVERÉN. Johannes Bö si mohl položky vestoje vychutnat v naprostém osamění.

Bez nervů. Že má půl minuty za sebou díru? Že nemusí zbytečně riskovat a má prostor si třetí střelbu pohlídat? To Bö vůbec nebral v potaz, a naopak chtěl čas na střelnici odbýt co nejrychleji. Na podložce se zdržel 22 sekund, během kterých vybílil všech pět terčů. Jeho soupeři za ním jako by se z jeho dominance hroutili, protože nulovat dokázal až teprve průběžně osmý Dale-Skjevdal, který se rázem vyšvihl na druhé místo. Ovšem už se ztrátou tři čtvrtě minuty.

Vítězství s kaňkou. Přes enormní zátěž na trati si Bö pohlídal po celý závod čistou střelbu – až na poslední ránu, která neposedně ulétla mimo terč. Taková kaňka ale nemohla Böovo vítězství ohrozit ani znepříjemnit. Dale-Skjevdal i Jacquelin, kteří dorazili za ním, se mu sice díky čisté střelbě přiblížili, on si na trati ale znovu vybudoval pohodlný náskok, a tak mohl v cílové rovince spokojeně slavit s fanoušky.

Světový pohár v biatlonu

Canmore (Kanada)

Závod s hromadným startem – muži (15 km): 1. J. T. Bö 36:03,4 (1 tr. okruh), 2. Dale-Skjevdal (oba Nor.) -44,5 (3), 3. Jacquelin (Fr.) -1:07,2 (3), 4. Giacomel (It.) -1:15,1 (4), 5. T. Bö (Nor.) -1:19,9 (4), 6. Ponsiluoma (Švéd.) -1:23,8 (4).

Konečné pořadí závodů s hromadným startem (po 4 závodech): 1. J. T. Bö 252, 2. Dale-Skjevdal 249, 3. Christiansen (Nor.) 200, 4. T. Bö 181, 5. Jacquelin 151, 6. Ponsiluoma 149, ...27. Krčmář (ČR) 50.

Konečné pořadí SP (po 21 závodech): 1. J. T. Bö 1262, 2. T. Bö 1080, 3. Dale-Skjevdal 949, 4. Laegreid (Nor.) 862, 5. Christiansen 817, 6. Jacquelin 712, ...28. Krčmář 252, 55. Štvrtecký 44, 64. Mareček 30, 74. Václavík 15, 85. Karlík 5, 92. Hornig, 94. Mikyska (všichni ČR) oba 1.

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Judista Musil skončil při debutu na ME v prvním kole, prohráli i další Češi

27. dubna 2024  12:17

Judista Radomír Musil skončil při debutu na mistrovství Evropy v prvním kole. Dvaadvacetiletý člen...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Šéf MOV Bach věří, že ceremoniál na Seině bude bezpečný a nezapomenutelný

27. dubna 2024  11:49

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach navzdory bezpečnostním obavám věří, že...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...