Francouzský biatlonista Martin Fourcade s malým křišťálovým glóbem za celkové...

Francouzský biatlonista Martin Fourcade s malým křišťálovým glóbem za celkové prvenství v závodech s hromadným startem. | foto: Reuters

Fourcade neměl náboje, přesto vyhrál poslední závod sezony. Šlesingr šestý

  • 331
Jeden velký a tři malé glóby už měl Martin Fourcade jisté. Zato ten za hromadný závod pro něj byl před posledním startem sezony daleko. Pořadí této disciplíny vévodil mistr světa Simon Schempp o 22 bodů. Jenže svůj velký náskok ztratil, dojel až dvacátý. Francouz tak i přesto, že do závodu vjel bez nábojů, získal i čtvrtý malý glóbus. Nejlepším z Čechů byl šestý Michal Šlesingr.

„Vítr se tady trochu uklidnil, asi nebude hrát takovou roli jako v předešlých dnech. Navíc organizátoři mezi závody trať prosolili, takže máme asi nejlepší podmínky za ty tři dny. Krásný den na zakončení sezony,“ říkal před startem trenér Michael Málek.

ON-LINE

Závod jsme sledovali v podrobné reportáži

Krásný den to byl hlavně pro Martina Fourcada. Biatlonový fenomén přijel na poslední střeleckou položku s půlminutovým náskokem před zbytkem světa.

Naposledy v této sezoně vjel na stav číslo jedna a naposledy vypálil svých pět ran. Všechny zasáhly svůj cíl.

Fourcade se otočil, zaťal pěst a jel si pro rekordní čtrnácté vítězství v sezoně.

Nebo ne?

Fourcadova bilance

Ve 26 závodech sezony získal:

1322 bodů - stanovil tím nový rekord.

14 prvních míst - rovněž nový rekord

2 druhá místa

6 třetích míst

Nejhorším výsledkem Francouze v sezoně bylo osmé místo ve sprintu v Oberhofu.

Už při úvodní střelbě vleže se totiž odehrál moment, který později vzbudil spoustu vášní. Fourcade přijel na stav číslo jedna a když chtěl vystřelit, nic se nestalo. V zásobnících totiž neměl náboje!

Zvedl ruku, otočil se a chytil náboje, které mu ze střelnice hodil francouzský trenér. Ty další už mu při následující střelbě podal rozhodčí.

Přesto se u jeho jména v polovině závodu objevila hvězdička. Trenéři ruské reprezentace vehementně u rozhodčích protestovali, po závodě se do protestů zapojili i Němci...

„...ale pravidla nic takového nezakazují. Může se hodit i hůl, ale nesmíte ohrozit nikoho kolem. Jasně, transparentní by bylo, kdyby už ten první zásobník dostal od rozhodčího, ale žádné pravidlo neporušil,“ vysvětloval po závodě Michael Málek.

Češi ve Světovém poháru

12. Moravec 597 bodů,

17. Krčmář 498,

22. Šlesingr 422,

63. Soukup 52,

66. Krupčík 48,

68. Václavík 42.

Francouzský biatlonista se tak kromě čtrnáctého vítězství v sezoně raduje i ze čtvrtého malého glóbu. V hromadném závodu totiž smazal 22 bodové manko na Simona Schemppa, který na střelnici třikrát chyboval a dojel dvacátý.

Na stupních vítězů doprovodili Fourcada Lotyš Rastorgujevs a Rakušan Eder.

Ve stínu Fourcadových lapálií jeli povedený závod i dva čeští reprezentanti – Michalové Šlesingr s Krčmářem.

Oba se od úvodních metrů pohybovali ve vedoucí skupině, až po třetí střelecké položce šel Krčmář na trestné kolo a jejich cesty se na chvíli rozdělily.

Ale jen na chvíli.

Poslední ranou sezony totiž minul i Michal Šlesingr, který si tak odstřelil stupně vítězů. „Věděl jsem, o co jedu a snažil jsem se si to hlídat. Asi ta položka byla i trochu pomalejší. Ale tu poslední ránu jsem zmastil, to je na pár facek,“ hodnotil to český reprezentant v cíli.

I přes trestné kolo po poslední položce ale dojel šestý, o tři místa za ním dojel do cíle i druhý český biatlonista.

„Každé umístění do desítky je v této nabité konkurenci perfektní,“ hodnotil výsledek obou Michalů trenér Málek.

Poslední z českých reprezentantů – Ondřej Moravec – dvakrát chyboval hned při úvodní střelecké položce a ztratil tak kontakt s čelem závodu. Do cíle nakonec dorazil pětadvacátý.

Jak se vše odehrálo.

Ještě jednou naposled. Přesně v 13.30 odstartoval poslední závod této sezony Světového poháru v biatlonu. Zatímco v závodě biatlonistek tempo okamžitě navyšovala Kaisa Mäkäräinenová, biatlonisté nikam nespěchali. Výletní tempo zvýšil až Julian Eberhard. Češi se drželi ve druhé a třetí desítce.

Fourcadovy lapálie. Francouzský biatlonista zalehl na prvním místě, a když chtěl začít střílet, tak... nic. Neměl doplněný zásobník! Otočil se, zamával a francouzský trenér mu jej rychle hodil. Fourcade pak sice sestřelil všechny terče, ale na osmnáctém místě ztrácel 21 vteřin. „To se často nestává. Asi měl před startem hodně práce a zapomněl si dopáskovat – dobít náboje,“ komentoval ve studiu České televize bývalý biatlonista Ivan Masařík.

Nepovedený start Moravce. Úvodní střelba vleže nevyšla ani Ondřeji Moravcovi, který musel dvakrát kroužit po trestném kole. Naopak Michalové Šlesingr s Krčmářem stříleli čistě a drželi se v první skupině.

Francouzský suverén Martin Fourcade při závěrečném závodu sezony v Oslu

Fourcade letí. Po výjezdu ze střelnice ztrácel 21 vteřin, při příjezdu na ni už francouzský biatlonista znovu vedl. Jenže stále neměl zásobníky. U prvního stavu už čekal připravený rozhodčí a Francouz s malým zpožděním znovu sestřelil všechny terče a odjížděl jako šestý. Čistý závod dál jeli i desátý Krčmář s dvanáctým Šlesingrem.

Dvanáct lidí v první skupině. Po polovině závodu zůstávalo ve vedoucí skupině dvanáct biatlonistů, včetně dvou Čechů. O tempo závodu se starali Erik Lesser s Antonem Šipulinem.

Francouz vede, ale... Zatímco velká část biatlonistů putovala po první střelbě vestoje na trestné kolo, Fourcade znovu vybílil všech pět terčů a odjížděl na prvním místě. Jenže u jeho jména se v tu chvíli objevila hvězdička, něco nebylo v pořádku. Francouzského biatlonistu s šestivteřinovým odstupem naháněli Michal Šlesingr s Francouzem Beatrixem. Vítěz Světového poháru ale zbytku světa odjížděl, na česko-francouzskou dvojici, ke které se blížila velká skupina zezadu, najel ve čtvrtém kole téměř dvacet vteřin.

Pět ran, pět zásahů a radost. Francouzský biatlonista zvládl i posledních pět ran této sezony, už při nájezdu do posledního kola zvedal ruce nad hlavu. A radost mu nezkazily ani protesty ruské a německé reprezentace.

Michal Šlesingr na trati závodu s hromadným startem v Oslu
Ondřej Moravec na trati hromadného závodu v Oslu

Michal Šlesingr (vlevo) a Michal Krčmář

Šlesingr přišel o stupně vítězů poslední ranou. Kdyby se trefil, nejspíš by bojoval o druhé místo s Lotyšem Rastorgujevsem. Jenže Michal Šlesingr svou poslední ránu sezony podržel a terč minul. V posledním kole se pak srdečně rval alespoň o malé pódium. Úspěšně, dojel šestý. Při vyhlášení vítězů pak od prezidenta IBU Anderse Besseberga převzal kytici, ale ruku mu stejně jako Gabriela Koukalová nepodal.

Světový pohár v biatlonu

Oslo

Muži - závod s hromadným startem (15 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 37:32,24 (0), 2. Rastorgujevs (Lot.) -17,4 (2), 3. Eder (Rak.) -32,4 (1), 4. Svendsen (Nor.) -42,2 (2), 5. Peiffer (Něm.) -42,5 (2), 6. Šlesingr (ČR) -42,9 (1), 7. Beatrix (Fr.) -44,3 (1), 8. Garaničev (Rus.) -45,6 (3), 9. Krčmář (ČR) -46,7 (1), 10. Babikov (Rus.) -51,9 (1), ...24. Moravec (ČR) -2:23,2 (4).

Konečné pořadí závodů s hromadným startem (po 5 závodech): 1. M. Fourcade 248, 2. Schempp (Něm.) 231, 3. Šipulin (Rus.) 177, 4. Beatrix 168, 5. Lesser (Něm.) 165, 6. J. T. Bö (Nor.) 150, ...13. Moravec 126, 15. Krčmář 110, 23. Šlesingr 86, 43. Soukup (ČR) 8.

Konečné pořadí SP (po 26 závodech): 1. M. Fourcade 1322, 2. Šipulin 918, 3. J. T. Bö 812, 4. Peiffer 746, 5. Schempp 741, 6. Eberhard (Rak.) 732, ...12. Moravec 597, 17. Krčmář 498, 22. Šlesingr 422, 63. Soukup 52, 66. Krupčík 48, 68. Václavík (oba ČR) 42.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)