Jiří Hamza

Jiří Hamza | foto: iDNES.cz

Hamza o Koukalové: Neuměla si představit, že v květnu naskočí do přípravy

  • 63
Gabriela Koukalová při akci „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ v Hořovicích pro sport.cz prohlásila, že si absolutně neumí představit návrat do závodů v následující sezoně. „Jiná alternativa asi není,“ reaguje na její slova Jiří Hamza, předseda Českého biatlonového svazu.

„Věděli jsme už předtím, že ta možnost, že Gábina vynechá i celou další sezonu, je velmi reálná,“ uvedl Hamza pro iDnes.cz. „Rozhodla se tak, je to tak a hotovo.“

Její poslední prohlášení tedy nebylo pro vás překvapením?
Já si myslím, že to k tomu spělo. Její zdravotní problémy přetrvávají a jiná alternativa, než že z toho na delší časový úsek vypadne, tam není.

Takže jste to spolu probírali?
Neuměla si představit, že naskočí teď v květnu do přípravy na další sezonu. Nic k tomu nesměřovalo. Proto jsem už v předchozích rozhovorech říkal, že si myslím, že v příští sezoně závodit nebude.

Bez ohledu na to, kdo bude trenérem reprezentace?
Ano. Ale věřím, že až zveřejníme jméno trenéra, bude i pro Gábinu přínosem.

Už to jméno znáte?
To neví ještě nikdo. Už se nám to začíná skládat, ale stále existují dvě varianty.

Bavili jste se tedy s Gabrielou o jejím možném návratu za další rok?
Já vnímám celou situaci nadále tak, že Gabča biatlonovou kariéru neukončila. Z pohledu mého i svazu uděláme všechno proto, aby se vrátila a startovala na příští olympiádě. Když se rozhodne, my jí k tomu vytvoříme veškeré podmínky, co umíme.

Prohlášení Gabriely Koukalové

„Milí fanoušci a novináři, dneska jsem udělala prohlášení, že příští sezónu vynechávám. Necítím se na závodění fyzicky ani psychicky, nemám vnitřní touhu vyhrávat. Chci teďka chvíli dělat i jiné věci.

Neříkám, že končím celou kariéru, třeba mi závodění bude chybět, ale teď si nedokážu představit návrat. Chtěla jsem to udělat nějak oficiálně v příštím týdnu, ale dneska při akci Ukliďme Českomě napadlo, že si uklidím i duši a už řeknu to, co ve mně několik týdnů zrálo.

Byla jsem tento krásný den venku plná radosti a tak jsem to řekla prvnímu, kdo se mě zeptal. Věřte, že se mě na to ptalo stovky lidí denně a já to rozhodnutí opravdu zvažovala. Důvody a původ mých zdravotních problémů se podrobně dozvíte v mé knize, která vyjde už teď v dubnu.

Udělám v dalších týdnech i pár rozhovorů s médii a brzy se ozvu. Mějte se hezky, užívejte těchto krásných dní v klidu a pohodě jako já! Děkuji všem za podporu a nezoufejte, že nebudu závodit, stejně bych příští rok nejspíš nic nevyhrála.“

Zdroj: facebooková stránka Gabriely Koukalové


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)