Michal Šlesingr si myslí, že biatlonisté usvědčení z dopingu už nemají ve sportu co dělat

Michal Šlesingr si myslí, že biatlonisté usvědčení z dopingu už nemají ve sportu co dělat | foto: Český svaz biatlonu

Řezal bych to hlava nehlava, říká Šlesingr o dopingu ruských biatlonistů

  • 33
O čem se týden jen spekulovalo, bylo potvrzeno. Tři elitní ruští biatlonisté se provinili proti dopingovým pravidlům a zřejmě si dají nějaký čas od závodění pauzu. "U Rusáků mě to vůbec nepřekvapilo," říká s klidem elitní český biatlonista Michal Šlesingr.

Distanc čeká dvojnásobného mistra světa ze štafet Dmitrije Jarošenka, vedoucí ženu Světového poháru Jekatěrinu Jurjevovou a šestou v pořadí Albinu Achatovovou.

Všichni byli pozitivně testování na prosincovém úvodním podniku letošního SP ve švédském Östersundu. A všechny usvědčil i vzorek B.

"Upřímně - Rusákům nevěřím," prohlásil už před odletem na MS do Pchjongčchangu český biatlonista Michal Šlesingr. Potvrzené spekulace ho tak nevyvedly z rovnováhy. "Je to smutný," povzdechl si.

Jedno ví. S provinivšími se soupeři se na toto téma bavit rozhodně nehodlá. "To nemá smysl. A co si o těchto lidech myslím? Jak tě jednou čapnou, jdi si hledat jinou práci. Ve sportu už nemáš co dělat," říká.

Stejně kriticky se dívá například i na Olgu Pylevovou, dnes provdanou Medvedtsevovou.

Třiatřicetiletá Ruska byla usvěděná z užití nedovolené látky před třemi lety na olympiádě v Turíně. Dva roky nesměla závodit a dnes je zpět ve startovním poli. V lednu v Oberhofu dojela druhá v závodě s hromadným startem. "Stejně se na ni dívám skrz prsty," dodává Šlesingr.

Neměl bych žaludek na to vrátit se

Šlesingr se diví.

"Já si nedovedu představit, že bych si pomáhal nějakým dopingem. A kdyby mě měli chytnout, tak bych opravdu neměl žaludek se tam vrátit."

Biatlonisté jsou testováni několikrát za rok. Čím je závodník lepší, tím častěji ho dopingoví komisaři vyhledávají. Před každým závodem se 25 náhodně vybraným biatlonistům bere krev, po závodě odevzdávají první tři moč. Ty nejlepší sleduje mezinárodní antidopingová agentura WADA po celou sezonu

"Když jezdíš trošku líp, tak si na tebe vyšlápnou. Když nejsi dobrý, tak skoro vůbec," popisuje Šlesingr praxi. Když si před dvěma lety přivezl z MS dvě medaile, okamžitě se dostal do kurzu. Loni byl testován třikrát během dvou týdnů.

Poprvé za ním přišla skupina komisařů z Českého antidopingového výboru, následně dvakrát skupina z mezinárodní agentury WADA. "Byl to extrém. Přijeli na začátku i na konci soustředění," divil se."

Už dříve bylo oznámeno, že se ruští dopingoví hříšníci provinili zřejmě novou látkou. Šlesingra to nepřekvapuje. "Doping jako takový asi bude vždycky o krok napřed. Aby se mohlo něco zakázat, musí se to nejdříve vymyslet. Že je to něco nového? To pro mě není překvapením."

Je stoprocentně pro zpřísnění trestů, neboť za první provinění hrozí zákaz startu na dva roky. "Dva roky?  No nevím,"odmlčel se. "Já bych to řezal hlava nehlava," dodává striktně.

Měli by dopující sportovci dostat ve vrcholovém sportu ještě šanci?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 sobota 14. února 2009. Anketa je uzavřena.

NE
NE 2923

ANO
ANO 344


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)