Gabriela Koukalová při sprintu v Pchjongčchangu.

Gabriela Koukalová při sprintu v Pchjongčchangu. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Vybrala si aklimatizace daň? Vše má své pro a proti, říká šéftrenér Rybář

  • 101
Od chvíle, kdy se v pondělí vydaly na ruzyňské letiště, strávily české biatlonistky na cestě 30 hodin. Teprve v úterním večeru dorazily do Pchjongčchangu. Dva dny poté závodily. Výsledek? 16. Puskarčíková, 21. Koukalová, nikdo další na bodech.

„Pociťuju aklimatizaci,“ líčila po sprintu Gabriela Koukalová v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. „Dnes jsem spala třináct a půl hodiny, což není u mě normální. Tělo je po cestě pořád bolavé.“

Však také kouč Zdeněk Vítek nezastíral: „Náš pozdní přílet do Koreje byl hodně znát. Přijeli jsme na poslední chvíli, možná až za hranou.“

Například Francouzi a Němci cestovali do Asie už v sobotu.

01.března 2017 v 09:00, příspěvek archivován: 03.března 2017 v 08:57

https://t.co/V0JqAPn6fU

Češi chtěli původně letět v neděli přes Frankfurt. „Ale tam nastal problém s odbavováním zbraní,“ vysvětlil šéftrenér Ondřej Rybář, který tentokrát zůstal v Česku. Vzali tedy pondělní let přes Amsterdam.

Dřívější sobotní termín zavrhli.

„Sportovci byli od 2. ledna pryč, vše jsme obětovali přípravě na mistrovství světa. To bylo pro nás v sezoně stěžejní,“ argumentoval Rybář. „Pak bylo zapotřebí dopřát jim také nějaký oraz. Nechtěli jsme, aby se už za tři dny museli zase doma pakovat a odlétat na další tři týdny pryč.“

V jednu v noci na masáži

Staré známé pravidlo říká: Třetí den po příjezdu bývá nejkritičtější.

Češky závodily druhý den.

„Existují dvě možnosti aklimatizace: letět dostatečně dopředu, nebo zkusit dorazit do dějiště co nejkratší dobu před závody. Zkusili jsme variantu číslo 2. Vše má své pro a proti,“ podotkl Rybář.

Martin Fourcade před dnešním sprintem mužů (od 11 hodin) při debatě s Michalem Šlesingrem popisoval: „Usínám teď v jednu v noci a ráno v pohodě vstávám. S přechodem na místní čas už nemám problém.“

On-line

Sprint mužů sledujte v podrobné on-line reportáži.

Jenže Češi na něj vlastně ani přecházet nechtějí.

Eva Puskarčíková po skončení sprintu až v jednu v noci ležela na masáži. „Spát chodíme s Verčou Vítkovou mezi třetí a čtvrtou ráno místního času,“ říkala. Také další Češi se chtějí co nejvíce držet v evropském čase.

„Vstávali jsme o půl jedenácté. A jen proto, abychom ještě v hotelu stihli snídani, protože místo oběda jsme měli trénink,“ říkal Šlesingr. Věří, že návrat do evropského pásma na další pohár v Kontiolahti pro ně bude příští úterý naopak snazší než pro jiné. „Jsme v Koreji relativně krátce, jen týden,“ připomněl Rybář.

Momentka ze sprintu biatlonistek v Pchjongčchangu.

Příští rok plánují před olympiádou v Koreji pochopitelně mnohem časnější přílet. Letos však problematika zdejšího pohárového kola nespočívá pouze v aklimatizaci. Po vrcholu sezony v podobě šampionátu nebo olympijských her je vždy složité opět nastartovat mysl i tělo, které se tak dlouho udržovaly v pohotovostním režimu. Najednou si řeknou dost.

Hlavně si všechno osahat

Koukalová po návratu z vydařené olympiády v Soči 2014 onemocněla. Laura Dahlmeierová z minulého mistrovství světa v Oslu, kde v každém svém závodě získala medaili, přicestovala na pohárové finále v Rusku – a najednou byla ve sprintu šestatřicátá.

„Pročistit si rychle hlavu a začít se zase těšit na další závody, takový je teď můj recept,“ říkala mezitím už poučená Němka po čtvrtečním triumfu.

Koukalová pro ni nacházela pouze slova obdivu: „Laura je neskutečně připravená a nemá nyní konkurenci. Je lepší než já a ze srdce jí tu výhru přeju. Já teď jedu spíš na druhé místo v poháru, které bych chtěla udržet.“

Rybář ví, jak je v tomto směru práce s lidskou myslí ošidná: „Po vrcholu sezony přichází útlum a utíká vám koncentrace.“ Proto jej těšilo, že Koukalová byla v Praze při odletu do Asie dobře naladěná.

Po sprintu šéftrenér poznamenal: „Přestože ve sprintu nabrala běžecky ztrátu 46 vteřin, nepovažuji to za kdovíjaký průšvih. Jen čtyři holky byly běžecky poodskočené, pak tam byla skupina, do které patřila i Gabča. Problém byly její dvě rány mimo. Ale nedělejme z ní neomylnou bohyni.“

Tělo Koukalovou bolí, pozdní aklimatizace je drsná, ve sjezdech měla velké trable. Podle tónu jejího hlasu však udržuje mysl stále v pozitivním módu.

„I když jsem se neumístila do desítky, jsem ráda, že jsem tady a že si mohu vyzkoušet, co mě za rok čeká. Osahat si střelnici, každý kopec, každou zatáčku. To je pro mě zkušenost k nezaplacení,“ ujistila do mikrofonu Radiožurnálu.

Jak že to říká její sokyně Dahlmeierová? „Chci si z Koreje odvézt co nejpozitivnější myšlenky, abych se pak celý rok na olympiádu těšila.“

Chce to samé.

„Už teď si představuji, jak tu příští rok závodím.“


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)