Gabriela Soukalová

Gabriela Soukalová | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Soukalová po štafetě: Odvykla jsem bolesti, ale léčba šokem se podařila

  • 38
Oslo (Od našeho zpravodaje) - Poslední dny před startem šampionátu vyvěrala z hlasu Gabriely Soukalové únava a po středečním tréninku navrch i jistá rozmrzelost z vlastních tréninkových výkonů. Nebylo to ono. „Jsem tu dezorientovaná,“ říkala.

Fanoušci na stadionu nic takového nevěděli a neřešili. „Gabriela Sukalovááá!“ řval na ni z tribuny zavalitý Nor v kostýmu komiksového hrdiny Obelixe, když se kolem něj mihla při tréninku. Kdekoliv se zjevila, přitahovala na sebe pozornost – a zdaleka ne jen kvůli svým netradičně zrzavo-oranžovým vlasům.

Ve středu večer v hotelu brnkala na klavír. Čistila si hlavu.

Ve čtvrtek odpoledne si při nástřelu postěžovala, že jí lyže drhnou. „Lyže neřeš. Kluci ze servisu na tom dělají,“ hned ji pacifikoval kouč Ondřej Rybář. Věděl, co na ni platí.

Tak tedy jela. Sestřelila napoprvé všechny terče a jedinkrát nemusela dobíjet, což nemohly říci ani Dorinová, Wiererová či Hildebrandová a s výjimkou Polky Gužikové (která však pomaleji běžela) ani žádná jiná biatlonistka z první patnáctky Světového poháru.

DRUHÁ PŘEDÁVKA. Gabriela Soukalová posílá na trať Michala Šlesingra.

Soukalová zaznamenala třetí nejrychlejší ženský úsek dne a nebýt kratičké krize, která ji po zběsilé stíhačce postihla ve třetím kole, mohla být i absolutně nejlepší ženou štafety.

Sjela půl minuty a vytáhla Česko z 12. na 5. místo, přestože později vykládala: „Bylo to pro mě hrozně těžké, přece jen jsem během závodní pauzy odvykla bolesti. Sníh se zrcadlil, obtížně se na něm drželo, nohy dostávaly zabrat. Ale na trati jsem se postupně probrala. Byla to taková zdařilá léčba šokem.“

Což je i ta úplně nejlepší česká zpráva ze smíšené štafety. Gabriela Soukalová je připravena bojovat také v individuálních kláních v Oslu o medaile.

„Ani šesté místo štafety není na začátek špatné. Nemáme se za co stydět,“ ujišťovala.

Její výkon je příslibem, že u šestých míst v Oslu zůstat nemusí. Čeká ji pět dalších závodů, pět medailových šancí.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)