Dostál má formu. Vítek nenastoupí

  • 44
Hochfilzen - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Sněží a sněží. Přes noc napadlo skoro půl metru nové pokrývky. Pořadatelé museli na mistrovství světa zrušit trénink žen a místo toho s vypětím všech sil upravují tratě. Biatlonisty čeká na šampionátu nejtěžší test - vytrvalostní závod na dvacet kilometrů. Na startu bude chybět Zdeněk Vítek, další česká naděje Petr Garabík bojuje s virózou.

Hochfilzen je pod sněhem. Biatlonisty čeká náročný individuální závod. Zasáhne do něj i české kvarteto Roman Dostál, Michal Šlesingr, Tomáš Holubec a Petr Garabík.

Do nominovaného kvarteta se nevešel bronzový medailista z Chanty-Mansijsku Zdeněk Vítek.

Trenér národního týmu Milan Janoušek může ještě ve 13.15, tedy hodinu před závodem, na doporučení lékaře nominaci změnit. I tato varianta je aktuální, neboť Garabík není zdravotně fit.

"Je nachlazený. Pokud bude mít horečku, tak dostane přednost Vítek. Věřím, že Garabíkův zdravotní stav bude nakonec dobrý," neztrácí optimismus kouč.

Garabík, jenž sprint i stíhací závod sledoval jen jako divák, by se měl prosadit zejména díky tradičně dobré střelbě. "Už na první poradě jsem řekl, že kdo se nenominuje do stíhačky, nepojede individuál. O pár vteřin to padlo na Vítka."

Závod ve sněhové vánici by mohl české partě vyhovovat. "V těžkých podmínkách se nám obvykle závodí dobře. Favorité můžou prostřílet a my udělat dobrý výsledek. A když Roman Dostál nevidí pořádně na terče, tak se trefuje," řekl s úsměvem Janoušek.

Právě Dostál má v Hochfilzenu z českých reprezentantů nejlepší formu. "Ale všichni jsou vyrovnaní. V průměru ztrácejí dvě až tři procenta běžeckého času na prvních pět závodníků. Budu spokojen s umístěním do šestnáctého místa. A když se někdo nominuje do závodu s hromadným startem, budu hodně rád. I když postupový klíč není ideální."

Nominaci má jistou patnáct nejlepších ze žebříčku Světového poháru a medailisté z Hochfilzenu. Elitní třicítku doplní závodníci, kteří na šampionátu získali nejvíc bodů.

"Kritéria nahrávají silnějším týmům a jsou špatná. Pokud by bylo devět medailistů, zbylo by na závodníky, kteří tady mají formu, pouze šest volných míst a to je málo," dodal Janoušek.

Čeští biatlonisté měli na přípravu čas od neděle. V pondělí se věnovali regeneraci a hlavně odpočívali. Včera dopoledne měli na programu obvyklý trénink.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)