Veronika Vítková při biatlonové exhibici v Jablonci. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

České hvězdy biatlonu na závěr sezony rozparádily Jablonec

  • 7
Vzduchem se line vůně grogu a uzenek, vyhrává kapela a v útulném areálku Břízky se tísní lidí jako na fotbale. Vítejte na biatlonové exhibici, kde na závěr sezony startují všechny české hvězdy, které v Soči získaly neuvěřitelných pět olympijských medailí.

"Čekali jsme, že tady bude výborná atmosféra a je opravdu super," pochvaluje si elitní reprezentantka Veronika Vítková.

Sníh, který pořadatelé dlouho schraňovali, padl za oběť teplému počasí. Zbyl z něj jen několik desítek dlouhý pruh uprostřed trávy a asfaltu. Proto se z mistrovství republiky nakonec stala "jen" exhibice. Ale koho by to mrzelo, vždyť jsou tady ti nejlepší.

Závod je to vskutku bizarní: biatlonisté ujedou pár stovek metrů na kolečkových lyžích, pak odstřílejí položku vleže, přeskočí do opravdových lyží, ve kterých je čeká "stojka" a pak už jen krátký úprk do cíle.

"Gabriela Soukalová, okamžitě na start!" vyvolává hlasatel. Tradičně roztržitá plavovlasá sportovkyně se zase někde zapomněla. Pořadatelé proto přehodí pořadí rozjížděk. Když Veronika Vítková dostane v cíli otázku, co se stalo, odpoví: "Nebyla tam blondýna."

Právě Vítková se nakonec stává vítězkou, ve finále minula jediný terč, na Soukalovou zbyl bronz za druhou Johanidesovou.

Jaroslav Soukup při biatlonové exhibici v Jablonci.
Jaroslav Soukup při biatlonové exhibici v Jablonci.

Jaroslav Soukup při biatlonové exhibici v Jablonci.

Jeden z mužských favoritů Jaroslav Soukup končí v rozjížďce až poslední a dál nepostupuje. "Jardovi se asi nechtělo," vtipkuje moderátor. Ve finále nakonec kraluje trojnásobný medailista ze Soči Ondřej Moravec.

V závěrečném závodě mužů proti ženám ze stříbrné olympijské štafety vítězí Soukalová s Vítkovou. Je dobojováno, na Jablonec padá soumrak, teplota klesá k bodu mrazu. Český biatlon se loučí se svou historicky nejlepší sezonou.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)