Veronika Vítková při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz

Veronika Vítková při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz | foto: Tomáš Hermann, ČSB

Biatlonistce Vítkové gratuloval k úspěchům na MS i Lukáš Bauer

  • 2
Poprvé ve větším zájmu médií se ocitá Veronika Vítková. Mladá biatlonistka oslnila na nedávném juniorském mistrovství světa a výbornou formu si přivezla na šampionát dospělých do jižní Koreje. Její skvělé výkony nezůstaly bez povšimnutí dalších sportovců. "Esemeskou mi gratuloval i Lukáš Bauer," usmála se Vítková.

Dvacetiletá biatlonistka Veronika Vítková patří na právě probíhajícím MS v Koreji k příjemným překvapením české výpravy.  

odpovědi veroniky vítkové zde

Ač věkem ještě juniorka, dokázala v obou dosavadních závodech zastínit zkušenější. Osmnácté místo ze sprintu pak v nedělní stíhačce ještě o osm příček vylepšila, čímž se postarala o nejlepší výsledek české biatlonistky na MS od roku 2003.

A míří vysoko i na středečním nejdelší štaci - vytrvalostním závodu na 15 kilometrů. "Ráda bych skončila do první patnáctky, ale když vyjde střelba, může být i lépe," řekla v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

Rodačka z Jilemnice, kde studuje místní gymnázium, absolvovala v dějišti šampionátu svůj první on-line rozhovor v životě.

Dosavadí úspěchy ale momentální česká jednička nepřeceňuje. "Myslím, že z jednoho šampionátu se nedají dělat závěry ve smyslu, že bych měla být jedničkou. Věřím, že moje výsledky pomohou celému týmu."

Závody v Koreji si na těžkých kopcovitých tratích Vítková zatím vychutnává. "Stíhačku jsem si užívala od začatku do konce. Jen to bylo dost náročný závod," připomněla svěřenkyně trenéra Jindřicha Šikoly.

Vrátila se také k nedávnému juniorskému šampionátu v Kanadě, kde obhájila stříbro ze stíhačky a byla členkou zlaté štafety. Její kamarádka z vítězného tria Veronika Zvařičová rovněž v Koreji startuje. "Bohužel jsme zlatou ještě nemohly oslavit, protože já jsem letěla hned do Koreje."

Objasnila také příbuzenský vztah se Zdeňkem Vítkem, který dnes v individuálním závodě doběhl 29. "Zdeněk je bratrancem mého otce," vysvětlila.

A nad tím, že výborné výsledky přicházejí už v tak ranném věku, se nepozastavuje. O motivaci prý bude mít postaráno i v dalších letech. "Na Ole Einaru (Björndalenovi) je vidět že motivace nechybí ani po dvanácti letech," usmála se nad výkony norského fenoména.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)