Marte Olsbuová Röiselandová slaví vítězství ve stíhacím závodu v Ruhpoldingu.

Marte Olsbuová Röiselandová slaví vítězství ve stíhacím závodu v Ruhpoldingu. | foto: AP

Posun o patnáct míst a Davidová končí dvanáctá. Opět vládla Röiselandová

  • 154
Od jednoho z členů týmu si vzala norskou vlajku. Fanouškům ji ukázat nemohla, žádný v Ruhpoldingu nebyl. Ale demonstrovat svou sílu mohla Marte Olsbuová-Röiselandová maximálně. Po bezchybné práci na střelnici vyhrála už čtvrtý stíhací závod sezony. Markéta Davidová si oproti sprintu polepšila o patnáct míst a skončila dvanáctá.

Potvrdila, že lepší biatlonistka momentálně na lyžích se zbraní na zádech nezávodí.

Stoprocentní při střelbě a bleskurychlá na lyžích. To v této sezoně velmi často platí o Marte Olsbuové-Röiselandové.

ONLINE: Stíhací závod žen jsme sledovali podrobně

Zkušená jedenatřicetiletá závodnice to potvrdila i tentokrát, když si naprosto podmanila stíhací závod v německém Ruhpoldingu.

Sestřelila všech 20 terčů, v průběhu závodu se zbavila i chybující Elviry Öbergové a o vítězce nebylo pochyb. Vyhrála už šestý závod této sezony, z toho počtvrté ten stíhací. A v čele Světového poháru už má téměř stobodový náskok.

Je tak dost pravděpodobné, že v čele seriálu zůstane i přesto, že za týden v Anterselvě podle plánu závodit nebude. Chce ještě více vyladit formu na olympijské hry v Pekingu.

SP v Ruhpoldingu

Dvanácté místo Markéty Davidové ve stíhacím závodu bylo nejlepším umístěním českých biatlonistů na Světovém poháru v Ruhpoldingu.

Zde je přehled všech závodů:
Sprint žen
Sprint mužů
Štafeta žen
Štafeta mužů
Stíhací závod žen
Stíhací závod mužů

Druhá po dvou chybách na střelnici dojela vítězka sprintu Elvira Öbergová, kterou na pódiu doprovodila starší sestra Hanna.

Hodně povedený závod má za sebou také Markéta Davidová, která zvládla sestřelit 19 terčů z 20. Až ten poslední nezbělal. Česká biatlonistka jen kroutila hlavou.

Nebýt toho, mohla klidně bojovat i o pátou příčku, což by byl vzhledem k jejímu startovnímu 27. místu vskutku parádní posun.

S jedním trestným kolem Davidová vyrážela do posledního kola jako jedenáctá, v něm ji ale ještě přeskočila Švédka Brorssonová. I tak Davidová dvanáctou příčkou o dost vylepšila své doposud nejlepší (27.) umístění z neoblíbeného Ruhpoldingu.

A hlavně, na lyžích měla pátý nejrychlejší čas, což před blížící se olympiádou potřebovala.

Nejrychlejší běžkyně

1. Braisazová (Fr.) 26:36,3
2. Perssonová (Švéd.) +2,9
3. Alimbekavová (Běl.) +5,0
4. Solaová (Běl.) +7,9
5. Davidová (ČR) +11,5

„Dneska se mi zase povedlo být ve své bublině a dělat to, co dělám na tréninku. Poslední rána mě mrzí, ale prostě přišla. A můj běh? Měla jsem fakt skvělé lyže, děkuju servisu, bylo to super. Kéž by takové byly v každém závodě,“ řekla pro Českou televizi.

Dvě chyby na střelnici udělala Jessica Jislová, která i tak cílem projela na solidním devatenáctém místě.

Lucie Charvátová chybovala šestkrát a body jí unikly, skončila třiačtyřicátá, Eva Puskarčíková po pěti chybách třiapadesátá.

Jak se vše odehrálo

Ideální podmínky. Lépe už být nemohlo. Sluníčko, teploty lehce pod nulou a žádný šílený vítr. Takhle biatlonistky přivítala Chiemgau Arena při posledním závodě v Ruhpoldingu.

Jen 53 žen. Místo tradiční šedesátky se do stíhačky vydalo jen 53 žen. Sedm biatlonistek totiž z různých důvodů nestartovalo. Některé kvůli únavě, jiné kvůli lehkému nachlazení a třeba Tiril Eckhoffová kvůli nepovedenému sprintu raději odcestovala rovnou do Anterselvy.

Markéta Davidová střílí během stíhacího závodu v Ruhpoldingu.

A je po náskoku. Hned úvodní střelecká položka spojila dvě nejlepší ženy. Zatímco Elvira Öbergová jednou chybovala, Marte Olsbuová-Röiselandová střílela čistě a smazala tak 25vteřinový náskok své švédské soupeřky.

Čistý úvod. Obě dvě nejlepší Češky zvládly úvodní ležku bezchybně a do druhého kola vyjížděla Jessica Jislová na čtrnáctém místě, hned za ní jela Markéta Davidová.

Nejrychlejší střelkyně

1. Wiererová (It.) 1:35,0
2. Simonová (Fr.) +1,0
3. Häckiová (Švýc.) +1,6
4. H. Öbergová (Švéd.) +2,1
5. Petrenková (Ukr.) +2,1
...
17. Puskarčíková (ČR) +15,0

Čtyři Švédky v sedmičce. Za vedoucí Öbergovou se v nejlepší sedmičce držely ještě další tři Švédky. Sestra Elviry Hanna, Linn Perssonová a Mona Brorssonová.

Další chyba. I při druhé položce Elvira Öbergová jednou chybovala a na druhém místě ji s odstupem 14 vteřin na Röiselandovou vystřídala sestra Hanna.

Desítka je blízko. Hodně svižnou druhou položku předvedla Markéta Davidová, která za 29 vteřin znovu vybílila všechny terče a už byla jedenáctá. Čistá zůstala i patnáctá Jislová.

Bez zaváhání. Jako stroj střílela Röiselandová i při první položce vestoje. Znovu nechybovala a dál tak upalovala pelotonu biatlonistek, který vedly švédské sestry Öbergovy, které zkušenou Norku naháněly.

Patnáct skvělých ran. Hodně podobný závod jako vedoucí Röiselandová jela i Markéta Davidová, která bez větších problémů sestřelila i prvních pět ran vestoje a dál se držela na dohled elitní desítky. Jislová se po dvou chybách propadla do třetí desítky.

Královna. Byla to pro ni poslední závodní položka před olympiádou v Pekingu. Do Anterselvy totiž Röiselandová neodcestuje, chce ještě ladit formu. Otázkou je, jestli je co ladit. Po perfektním výkonu Norka suverénně vyhrála i čtvrtý stíhací závod sezony.

Ach ta poslední rána. Až úplně poslední dvacátý terč Markéta Davidová nesestřelila, což ji stálo umístění v elitní desítce. Takhle přijela do cíle jako dvanáctá.

Světový pohár v biatlonu

Ruhpolding

Ženy - stihací závod (10 km): 1. Röiselandová (Nor.) 30:55,0 (0), 2. E. Öbergová -20,8 (2), 3. H. Öbergová (obě Švéd.) -32,4 (1), 4. Bescondová (Fr.) -47,9 (1), 5. Perssonová (Švéd.) -50,7 (2), 6. Alimbekavová (Běl.) -53,2 (3), 7. Wiererová (It.) -53,5 (3), 8. Simonová -57,8 (1), 9. Braisazová-Bouchetová (obě Fr.) -58,5 (3), 10. Hauserová (Rak.) -1:10,4 (3), ...12. Davidová -1:23,4 (1), 19. Jislová -2:31,0 (2), 43. Charvátová -3:58,4 (6), 53. Puskarčíková (všechny ČR) -6:37,3 (5).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 22 závodů): 1. Röiselandová 651, 2. E. Öbergová 563, 3. Alimbekavová 499, 4. H. Öbergová 482, 5. Hauserová 451, 6. Solová (Běl.) 407, ...9. Davidová 334, 19. Jislová 226, 60. Puskarčíková 30, 64. Charvátová 23, 76. Vinklárková (ČR) 12.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)