Rus Alexandr Loginov (vlevo) míří za vítězstvím ve vytrvalostním závodě v...

Rus Alexandr Loginov (vlevo) míří za vítězstvím ve vytrvalostním závodě v Anterselvě. | foto: AP

Biatlonisté a běžci Ruska a Běloruska smějí v SP startovat jen jako neutrální

  • 15
Biatlonisté a lyžaři z Ruska a Běloruska musejí ve zbývajících závodech Světového poháru startovat jako neutrální sportovci. Mezinárodní federace IBU a FIS v návaznosti na doporučení Mezinárodního olympijského výboru po ruském útoku na Ukrajinu rozhodly, že na jejich akcích nebudou vlát vlajky těchto spojeneckých zemí a nebude znít jejich hymna.

Ruský biatlonový svaz (RBF) se v reakci na to rozhodl, že se ruští reprezentanti zbývajících závodů v této sezoně nezúčastní.

„Jsme pobouřeni tímto nezákonným jednáním IBU a budeme u soudu hájit práva našich sportovců a práva RBF jako člena IBU. Aby nebyli ruští sportovci vystaveni riziku ponížení a eliminovalo se ohrožení jejich bezpečnosti ve zbývajících fázích Světového poháru a IBU Cupu, rozhodl se RBF těchto soutěží neúčastnit,“ uvedl svaz v oficiálním vyjádření.

Nařízení IBU tak bude mít pouze symbolický charakter. V programu Světového poháru už jsou pouze zastávky v Kontiolahti, Otepää a Oslu. Estonská vláda už informovala organizátory v Otepää, že ruští biatlonisté do země nesmějí. Odmítavě se dnes ke startu ruských sportovců v Norsku vyslovila tamní lyžařská federace.

Na znamení sympatií bude na Světových pohárech vlát vlajka Ukrajiny, i když biatlonisté z napadené země předčasně ukončili sezonu a na závodech nebudou.

IBU uvedla, že závody v Otepää se budou konat podle plánu a že totéž bude platit pro Světové poháry v Kontiolahti a Oslu, pokud jejich pořadatelé sáhnou ke stejným restrikcím.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)