Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Štafetu ovládli Norové, čeští biatlonisté byli v Ruhpoldingu osmí

  14:25aktualizováno  16:22
Chvíli vedli, poté se drželi kolem páté příčky, nakonec jsou po čtyřech dobíjení finišmana Tomáše Krupčíka osmí. Čeští biatlonisté si připisují ve Světovém poháru další solidní umístění ve štafetě. Napínavý závod v německém Ruhpoldingu vyhráli Norové, za které běžel poslední úsek Johannes Thingnes Bö.
Finišman české štafety Tomáš Krupčík (vlevo) porazil v souboji o 8. místo...

Finišman české štafety Tomáš Krupčík (vlevo) porazil v souboji o 8. místo italského soupeře. | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Ruhpolding, Norům zaslíbený.

Popáté za sebou se biatlonová velmoc raduje v bavorském středisku z triumfu v mužské štafetě, od roku 2015 nenašli Norové na trati s krátkými, leč prudkými stoupáními přemožitele.

Tentokrát o vítězství favorizované reprezentace rozhodl až finišman Johannes Thingnes Bö, který po střelbě vestoje v závěrečném kole nastoupil Němci Benediktu Dollovi a potvrdil pověst famózního lyžaře. 

Domácí borci tak prodloužili své čekání na štafetové vítězství z Ruhpoldingu o další rok, naposledy uspěli v roce 2006. Třetí byla Francie.

Češi sice nenapodobili nedělní čtvrté místo z Oberhofu, nicméně díky tomu, že Tomáš Krupčík přespurtoval Itala Dominika Windische, skončili osmí a trenér Zdeněk Vítek to hodnotil pozitivně.

Štafeta v Ruhpoldingu

reportáž ze závodu

„Jsme s tím spokojení. V Ruhpoldingu rozhodují malé rozestupy, škoda dvou dobíjení na závěrečné stojce. Na druhou stranu si to „Křupas“ napravil ve finiši, kde porazil Windische, který rozhodně není špatný finišman,“ řekl ve vysílání České televize.

Sestava Čechů se oproti Oberhofu nezměnila, stále chyběl Michal Šlesingr, který se po zranění zad rozjíždí v IBU Cupu. Před Krupčíkem na trati bojovali Ondřej Moravec, Michal Krčmář a Jakub Štvrtecký.

V bavorském středisku dopsal svůj pestrý biatlonový život Michael Rösch, Němec v barvách Belgie absolvoval svůj poslední závod. Běžel na prvním úseku a blýskl se dvěma přesnými rychlopalbami, Belgičané dokonce díky němu jednou vedli. 

Když Rösch předal štafetu, emotivní závodník se rozplakal. Jeho největším úspěchem je štafetové zlato z turínské olympiády (s Německem). Končí kvůli tomu, že se brzy stane otcem, štvala i chřadnoucí výkonnost.

Jak se vše odehrálo

Výborné podmínky. Zatímco v neděli v Oberhofu čelili biatlonisté rozmarům počasí, včetně deště, tentokrát měli pro závodění tuze příhodné okolnosti. „Podmínky jsou dobré. Lehký vítr, ostré sluníčko ostré. Rychlejší sníh než včera,“ pochvaloval si Vítek. Složení štafety na rozdíl od Rusů či Francouzů zachoval. „Vítězná sestava se nemění,“ prohodil ve vysílání ČT s tím, že Moravec posledně závod skvěle rozjel.

Moravcova paráda. A platilo to i tentokrát. Ondřej Moravec se od startu držel v popředí, blýskl se rychlou a přesnou první střeleckou položkou (za 27 sekund) a šel do vedení. Za ním běžel Nor Birkeland, třetí byl Ukrajinec Pryma. Český reprezentant se poté rozhodl vláček biatlonistů netáhnout a dojet na stojku v klidu. Vyplatilo se, vestoje musel jen jednou dobíjet a do svého závěrečného běžeckého kola vyrážel osmý, jen s necelým sedmisekundovým mankem na čelo.

Norští biatlonisté vyhráli popáté za sebou štafetu v Ruhpoldingu, v cíli se...
Tomáš Krupčík (vlevo) v cíli štafety.
Jakub Štvrtecký (vlevo) po předávce Tomášovi Krupčíkovi.

Škoda každé rány. Na lyžích se Moravec činil, dotáhl se na Norsko, Ukrajinu, Švédsko a Francii a Krčmářovi předával s minimálním odstupem pěti desetin pátý. „Celkově jsem spokojený. Škoda toho dobíjení, viděl jsem tu ránu jako dobrou a už jsem by na odjezdu ze střelnice. Naštěstí jsem to pak hned dostřelil. Rozhodovat bude každé dobíjení,“ povídal o svém úseku.

Christiansen vs. Fourcade. Trumfové eso vytasili už ve druhém úseku Francouzi, když nasadili Martina Fourcada. Ten nakonec sváděl běžecký souboj o první místo s Norem Christiansenem a vzhledem ke své letošní slabší lyžařské formě prohrál. Po druhé předávce tak vedlo Norsko, které pět sekund před Fourcadovým dojezdem vyslalo na trať Tarjeiho Böa.

Smolař Krčmář. Čtvrtý předával Krčmář, jemuž se opět nevyhnuly technické problémy na střelnici. „Já bych si naflákal za stojku, protože jsem si zase vyhodil náboj a musel jsem dobíjet dva místo jednoho, to mě vytáčí. S výsledkem jsem spokojený, ale za tu střelnici bych si natřískal,“ byl na sebe naštvaný. Jednou dobíjel na obou položkách, po zmíněné střelbě vestoje byl sedmý, ale díky dobrému výkonu na lyžích o tři příčky české štafetě polepšil.

Štvrtecký nezklamal. Jakub Štvrtecký opět potěšil české biatlonové fanoušky. V prvním okruhu se sice rychle propadl na sedmou příčku, poté ale vleže ani jednou neminul (byť si dával na čas) a pořád velmi slušné umístění udržel. Povedla se mu i stojka, když jedno zaváhání pohotově napravil. Kouč Vítek ho poté za to chválil. A komplimenty mohl skládat také za Štvrteckého běh, nadějný borec totiž ve svém závěrečném okruhu stačil pátému Francouzi Fillonu Mailletovi a nakonec ho dokonce i přespurtoval, jeho čas na lyžích byl navíc pátý nejlepší. Na stejném místě i předával.

Prohospodařený náskok Norů. Poté co Tarjei Bö zastřílel na třetím úseku vleže čistě a Norové náhle měli náskok půl minuty, zdálo se, že v Ruhpoldingu se žádné drama konat nebude. Opak byl pravdou, starší ze slavných bratří lehce pokazil stojku a musel dvakrát sáhnout pro rezervní náboj. Před předávkou ho dojeli Rakušané a Němci a vše bylo otevřené.

Těžký úděl Krupčíka. Zatímco v čele uháněl Johannes Thingnes Bö pronásledovaný Dollem a Rakušanem Eberhardem, náročný úkol čekal na Tomáše Krupčíka. Běžel proti pěti borcům z elitní desítky Světového poháru. Hned na ležce dvakrát dobíjel, to samé si zopakoval také vestoje. V tu chvíli byl sedmý, ale za sebou měl rychlejší biatlonisty. Na Ukrajince Pidrušného neměl, ale Itala Windische přespurtoval.

Německo, nebo Norsko.? I druhý z norských bratří měl problémy na stojce. Hrozilo mu trestné kolo, poslední terč trefil až napočtvrté. O 1,2 sekundy se tak před něj za jásotu domácích fanoušků dostal Doll. Bö si poté nachystal kurážný útok v nejprudším stoupání a rozhodl o triumfu severské velmoci.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Birkeland, Christiansen, T. Bö, J. T. Bö) 1:09:53,3 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Německo (Rees, Kühn, Peiffer, Doll) -13,5 (0+6), 3. Francie (Jacquelin, M. Fourcade, Fillon Maillet, Desthieux) -26,2 (0+9), 4. Rakousko -26,8 (0+11), 5. Rusko -1:04,8 (1+9), 6. Švédsko -1:20,8 (0+7), ...8. ČR (Moravec, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík) -1:46,5 (0+8).

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi si doma zahrají o světový titul

10. května 2024,  aktualizováno  25.5 21:19

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Netrápí mě, že nehraju. Už se nemusím stresovat, ulevil si Jágr. Klukům věřím

26. května 2024  14:25

Než vstoupil na pódium, zase zazněla narážka na jeho bezmeznou hokejovou kariéru. „Jsem možná první...

Bikerka Ferrandová-Prévotová zvítězila na SP v Novém Městě, Čábelické se nedařilo

26. května 2024  13:27,  aktualizováno  14:21

Závod Světového poháru v cross country na horských kolech v Novém Městě na Moravě vyhrála...

Sběratelka duhových trikotů. Prévotová v Česku vládla, teď chce i v Paříži

26. května 2024  14:09

Doma má tolik duhových dresů, že když si jimi chce vyzdobit obývák, musí pečlivě vybírat a některé...

Salač v Moto2 atakoval první desítku, nakonec v Barceloně dojel třináctý

26. května 2024  13:55

Filip Salač obsadil v motocyklové Velké ceně Katalánska třinácté místo a bodoval ve čtvrtém závodě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...