Změna. Jiří Welsch přece jen přiletí!

  22:53aktualizováno  13. září 9:23
Opava - Zápas s velkým "Z" čeká ve středu odpoledne basketbalisty České republiky. V opavské hale se utkají s Maďarskem a pokud chtějí udělat další krok k přímému postupu na ME, nesmějí zaváhat. Utkání na půdě soupeře Češi zvládli, v Szombathély zvítězili o čtyři body. V domácí odvetě nakonec mohou počítat i s pomocí Jiřího Welsche, který přiletí z Malagy těsně před utkáním.

Zatímco v Maďarsku se trenérská dvojice Zdeněk Hummel, Pavel Budínský musela obejít bez nemocného křídelníka Luboše Bartoně, před domácí odvetou to dlouho vypadalo, že jim bude scházet jiný krajánek. Klíčového muže elitního českého výběru Jiřího Welsche totiž odvelel do Španělska jeho nový zaměstnavatel Unicaja Malága.

Hummel: Jirka to zvládne

Welsch dokonce odjel se svým týmem na soustředění mimo Malagu, jenže v úterý pozdě odpoledne se situace znovu změnila. Trenér Scariolo byl sice i nadále neoblomný a o Welschově odjezdu nechtěl ani slyšet, jenže jeho nadřízení rozhodli, že novou posilu do Opavy pustí.

"Trenér Malagy ale chtěl mít Jirku ještě na úterním večerním tréninku. Proto poletí do České republiky až ve středu ráno a deset minut před čtrnáctou hodinou by měl dorazit do Ostravy, odkud přijede do Opavy," řekl vedoucí reprezentačního týmu Dušan Štěnička.

Pro Welsche to rozhodně nebude jednoduché. Poté, co byl s národním týmem na desetidenním kvalifikačním "výjezdu" v Maďarsku, Rusku a Belgii, odletěl v neděli večer do Španělska a hned o den později odcestoval se svým klubem na soustředění mimo Malagu.

Tam absolvoval několik náročných tréninků a dnes před osmou hodinou znovu nasedl do letadla, které nabere kurs Česká republika. Pokud půjde všechno podle předpokladů, dorazí do dějiště kvalifikačního střetnutí zhruba dvě a půl hodiny před jeho začátkem...

"Z toho ani nemám moc velký strach," poznamenal hlavní trenér národního týmu Zdeněk Hummel.

"Na Jirkovi je vidět, že je z NBA vůči cestování obrovsky odolný. Přece jen byl z Ameriky na podobně náročné přesuny zvyklý, navíc tady nebude žádný časový posun, jako třeba v Rusku. Proto věřím, že to zvládne."

Žádnou střeleckou explozi Hummel od Welsche neočekává, ale tvrdí, že už jen jeho přítomnost na palubovce bude pro jeho spoluhráče obrovským přínosem.

"Třeba nebude střelecky excelovat, ale jeho hra pro tým bude velice důležitá. Navíc nám hodně pomůže i v tom, že na sebe bude vázat pozornost protihráčů, kteří před ním mají respekt. Určitě to pro něj bude velice těžké, ale to, že s námi zápas s Maďarskem absolvuje, bude pro náš kolektiv velmi pozitivní."

Maďaři budou hrát bez zábran

Maďarští basketbalisté zatím získali pouze jediné vítězství, když porazili Belgii na její palubovce o čtrnáct bodů 73:59. S Ruskem prohráli oba dva zápasy (v Rusku 62:82 a na své půdě 70:76) a neuspěli ani proti Čechům.

"V žádném případě je však nemůžeme podcenit," varuje Hummel a nabádá své podřízené k maximální koncentraci.

"Přestože už těžko mohou dosáhnout na přímý postup, je to družstvo, které žádné utkání nevypustí. Navíc se dá předpokládat, že budou hrát naprosto uvolněně a bez zábran a o to budou nebezpečnější."

Hummel se krátce vrátil i k prvnímu vzájemnému duelu. "Na začátku jsme udělali několik zbytečných chyb v obraně a rychle jsme prohrávali 0:7. Pak jsme však v první čtvrtině nastříleli dvanáct bodů v řadě, čímž jsme se dostali zpátky do hry a velice dobrým taktickým výkonem jsme zápas dovedli do vítězného konce."

Téměř polovinu svých bodů (35) nastříleli čeští basketbalisté z trestných hodů. "Využili jsme toho, že náš soupeř hrál velice tvrdě a někdy až záludně," uvedl dále Hummel.

"Musíme počítat s tím, že nás ani tentokrát nečeká nic jednoduchého. Maďarsko má ve svém středu velmi dobré střelce z delších vzdáleností, v porovnání s námi mají na perimetru menší, ale velice pohyblivé hráče. Pozor si musíme dát také na Martona Badera. Jde o pohyblivého a střelecky výborně vybaveného hráče. Nám dal sice jen sedm bodů, ale v dalších třech zápasech nastřílel mezi čtrnácti a sedmnácti body."

V souboji s Českem se střelecky nejvíce dařilo 213 cm vysokému pivotovi Gulyasovi. Hummel se však domnívá, že tento hráč v Opavě nebude patřit ke klíčovým hráčům svého týmu.

"V útoku je velmi těžko bránitelný, my navíc nemáme moc hráčů, kteří ho mohou pod košem zastavit. Na druhé straně jsme často úspěšně využívali jeho menší pohyblivosti v obraně. Podle mě však tentokrát Maďaři vsadí spíše na jiné, pohyblivější hráče, což pro nás bude velice nepříjemné." 

Utkání České republiky s Maďarskem začne v Opavě ve středu 13. září v 17.45, přímým přenosem jej vysílá ČT4 Sport. "Vstupenky v ceně 70 Kč jsou k mání po celý den v recepci opavské haly a hodinu před jeho začátkem i v pokladnách," informoval vedoucí reprezentačního týmu Dušan Štěnička.

Zajímavosti z prvního zápasu

Maďarsko - Česká republika 76:80

Nejlepším střelcem utkání byl maďarský pivot Robert Gulyas (213 cm). Během dvaatřiceti odehraných minut nasázel Čechům sedmadvacet bodů, když proměnil 9 ze 13 střel z pole (úspěšnost 69,2%) a 8 z 9 trestných hodů (88,9%)! Zajímavé je, že v dalších třech zápasech už se zdaleka tolik neprosazoval a průměrně v nich nastřílel jen 7,3 bodu. Jeho úspěšnost navíc klesla až na 34,5%.

"Myslím si, že tento hráč má pro hru Maďarska zásadní význam v tom, že je velkou osobností a navíc má spoustu zkušeností," uvedl na Gulyasovu adresu asistent Pavel Budínský. "Na druhou stranu je vidět, že Maďaři se v průběhu kvalifikace rozhodli trochu pozměnit svou strategii. Vědí, že Gulyas je výborný na útočné polovině hřiště, ovšem v obraně už je to horší."

S tím podle Budínského souvisí fakt, že nejvyšší muž soupeřovy sestavy už na hřišti nedostává tolik prostoru, jako v úvodu kvalifikace. "Pokud Gulyas v útoku dostává míče tam, kam potřebuje, dokáže se prosadit. Jenže v obraně prostě není kvůli své menší pohyblivosti tak agresivní a proto nejspíš už teď nedostává tolik minut. Samozřejmě je otázkou, jakou strategii Maďarsko pro dnešní zápas zvolí, ale osobně se domnívám, že hosté budou častěji sázet spíše na pohyblivější sestavu."

V českém výběru se střelecky nejvíce dařilo Jiřímu Welschovi (21 bodů), do dvouciferných čísel se dostali ještě další křídelník Ladislav Sokolovský (16 bodů) a pivot Ondřej Starosta (13 bodů). Kvůli střevním potížím nenastoupil jeden z klíčových hráčů hostujícího týmu Luboš Bartoň.

"V Maďarsku jsme sice vyhráli, ale šlo o velice vyrovnané utkání. Proto bych chtěl zvednout varovný prst a upozornit na to, že Maďaři rozhodně nejsou špatným týmem," míní Budínský.

"Nesmíme zapomenout na to, že maďarští basketbalisté dokázali vyhrát v Belgii a naposledy odehráli velmi kvalitní zápas s Ruskem. Veřejnost samozřejmě očekává, že bychom doma měli uspět, ovšem nemůžeme si myslet, že proti nám bude stát odevzdaný protivník. My se v první řadě musíme soustředit na to, abychom hostům vnutili svou hru a dali jim hned v úvodu jasně najevo, že chceme vyhrát.

Velký pozor si Češi musejí dát na pětadvacetiletého krajního rozehrávače Istvána Nemetha. V prvním vzájemném střetnutí trefil s výbornou úspěšností čtyři trojky (4/8 - 50%) a celkem zaznamenal dvacet bodů. Také u něj podobně jako u Gulyase platí, že právě proti českému  národnímu týmu odehrál v kvalifikační skupině C suverénně nejpovedenější partii.

"Nemeth je typickým střelcem, který si vůbec neláme hlavu s tím, jestli mu to jde nebo nejde. Jakmile má míč, vidí v první řadě koš a až pak své spoluhráče," všiml si Budínský. "Je velice pohyblivý, hráče jsme upozorňovali zejména na jeho uvolňování bez míče kolem clon. Svým bodovým přídělem v některých úsecích hry je schopen svůj tým nastartovat, takže je jasné, že kdybychom si na něj nedali pozor a nechali ho rozstřílet, nastal by rázem velký problém.

Důležitým hráčem pro našeho nejbližšího soupeře je i dvoumetrové křídlo Tamas Kaman. Rusku sice nastřílel pouhé čtyři body a proti Čechům se neprosadil vůbec, ovšem bylo to zejména kvůli problémům s fauly. Kaman strávil na palubovce jen dvanáct minut (střelba z pole 0/2, 3 asistence) a utkání kvůli pěti osobním chybám nedohrál. V dalších dvou střetnutích se ovšem prosazoval mnohem více. Belgii nastřílel sedmnáct bodů (trojky 5/7) a Rusku o jediný bod méně (trojky 4/11).

"My jsme se na něj před prvním utkáním hodně připravovali, ovšem jeho pobyt na hřišti hodně ovlivnily rychlé fauly. Proto v zápase s námi tolik nevynikl, nicméně v již zmiňovaných duelech s Belgií a Ruskem ukázal, že je to hrozně nebezpečný hráč. Umí hrát jeden na jednoho z perimetru stejně jako v dolním postavení, je schopen přesně vystřelit trojku. Také na něj klademe v přípravě na zápas velký důraz."

K ose maďarského družstva patří podle Budínského i Marton Bader. "Má za sebou hodně dobré zápasy. Proti Rusku pak podal zcela mimořádný výkon." Šestadvacetiletého, 211 cm vysokého podkošového hráče zdobí mimo kvalitní střelby i skvělý doskok. Průměrně doskočí v každém utkání téměř dvanáct míčů, z toho 4,8 v útoku!

"V duelu s Ruskem doskočil dvacet míčů, z toho jedenáct útočných (!), což je svým způsobem neuvěřitelné. Momentálně dostává největší minutáž, což dokazuje, že mu trenér hodně důvěřuje. Jde o podobný typ hráče, jakým je u nás Petr Benda. Je schopen zakončovat z bezprostřední blízkosti koše i ze střední vzdálenosti a výborně doskakuje."

Klíčový význam pro vývoj i výsledek předchozího zápasu měly trestné hody a ztracené míče. Zatímco Maďaři stříleli 25 šestek, z nichž proměnili 17 (68%), čeští basketbalisté stáli na čáře trestného hodu podstatně častěji a navíc byli v drtivé většině případů střelecky úspěšní (35/41 - 85,4%!). Dařilo se zejména Welschovi (8/8) a Sokolovskému (9/10), stoprocetní byli Beneš, Houška (oba 4/4), Prášil (2/2) a Vrubl (1/1).

"V Maďarsku jsme odehráli z hlediska taktiky velmi dobrý zápas. Vnutili jsme soupeři náš styl hry, v určitých pasážích utkání jsme měli na hřišti čtyři hráče měřící přes dva metry. Díky tomu jsme mohli praktikovat hru křídel v dolním postavení a domácí hráči nás často zastavovali za cenu faulů. Střelba trestných hodů se nám dařila, což platilo i pro koncovku."

Zásadní vliv na konečný výsledek měl rovněž počet ztracených míčů. Během necelých tří minut v úvodu zápasu se sice hosté dopustili hned tří ztrát, ale ve zbývajícím průběhu se jim podařilo míčové ztráty minimalizovat a až do konce utkání už ztratili jen sedm míčů, kdežto domácí Maďarsko na tom bylo s devatenácti ztracenými míči o poznání hůře.

"Po našich hráčích vyžadujeme, aby si dávali velký pozor a nedělali zbytečné nevynucené chyby. Z tohoto pohledu bylo důležité i to, jakým způsobem Maďaři bránili. Pokud totiž chcete na soupeře vytvářet v obraně tlak, je k tomu nutná aktivita všech pěti hráčů, kteří jsou na hřišti. Jenže jak už jsme výše zmiňovali, Gulyas příliš aktivně nebránil a při řešení obranných kombinací svým spoluhráčům moc nepomáhal, takže i z tohoto důvodu u nás nedocházelo k většímu počtu ztrát," vysvětlil Budínský.

Naopak český tým byl na obranné polovině hřiště aktivní a často se mu podařilo zahnat své hostitele do úzkých. "V zápasové přípravě usilujeme mj. o to, aby se všech pět hráčů snažilo o aktivní pojetí obrany i za cenu hry na samé hranici rizika. V Maďarsku se nám to určitě vyplatilo. Minutu před koncem jsme v obraně získali dva důležité míče a to nám pomohlo k cennému vítězství."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Embiid si podmanil New York, Lakers ztrácejí proti Denveru naději

26. dubna 2024  7:22,  aktualizováno  7:41

Aktualizujeme Hned tři týmy bojovaly ve čtvrtek o naději na druhé kolo play off basketbalové NBA. Philadelphia...

Musím se učit i na turnajích, líčí Menšík. Příští týden píše didaktické testy

26. dubna 2024  7:30

Madrid (Od naší zpravodajky) Nejprve vůbec nevěděl, jestli na prestižní turnaj do Madridu odcestuje. Chvíli si myslel, že kvůli...

Pomohl Čechům k respektu i olympiádě. Španělský stratég vyčte formu z tváře

26. dubna 2024

Přišel Česko učit úspěšné španělské badmintonové cestě. Brzy nato se stal koučem reprezentace. Po...

Carolina a Florida slaví v play off další výhry a jsou krok od postupu

26. dubna 2024  6:08,  aktualizováno  6:36

Ve čtvrtek nabídlo play off hokejové NHL jen dva duely. Carolina i díky asistenci Martina Nečase...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...