Jaroslav Prášil v dresu Prostějova

Jaroslav Prášil v dresu Prostějova | foto: Tomáš Frait, MAFRA

Zlínští basketbalisté jsou silnější, ale o prvoligovém Final 4 nemluví

  • 0
Nahlas to nevysloví. Po zkušenostech jsou v předsezonních prohlášeních opatrnější. Přesto je to evidentní - prvoligoví basketbalisté Zlína mají nabito, Final 4 je v jejich letošních možnostech.

„Pokud se bude všechno vyvíjet dobře, může to tak být,“ připustil předseda klubu a trenér A-mužstva Jaroslav Kotala.

První cíl: postup do play-off, loni skončil Zlín už v předkole. Model soutěže se přitom nezměnil. Liga je rozdělená na dvě skupiny - západní a východní - po deseti týmech. Tři nejlepší po základní části z každé skupiny odehrají proti sobě nadstavbu, stejně jako celky na 4. až 6. místě. Pak následuje play-off.

„Chceme skončit co nejvýše, abychom ho začali doma,“ přeje si Kotala. „Kádr je silnější než loni.“

Hned úvodní duel naznačil sílu mužstva. Venku přejelo UP Olomouc 93:67, Kotala ale jednoznačný rozdíl ve skóre nepřeceňuje.

„Soupeř je nováčkem soutěže a bylo to vidět. Mohlo to dopadnout 120:50, ale těžko jsme v některých momentech hledali motivaci, což mi trochu vadilo,“ podotkl Kotala.

Více čeká od následujících dvou utkání, nedělní domácí premiéry se Snakes Ostrava a duelu v Opavě s tamním béčkem účastníka nejvyšší soutěže. „Tyhle zápasy nás prověří, podle soupisky bude Opava patřit do špičky,“ míní Kotala.

Opřít se může o dvě výrazné posily - bývalého českého reprezentanta Jaroslava Prášila a zkušeného pivotmana Tomáše Vošlajera. „Když se podíváme do statistik utkání, je jasné, proč jsme o takové hráče usilovali.“

Prášil stihl v Olomouci za 20 minut 20 bodů, Vošlajer k 13 bodům připojil 14 doskoků, s 211 centimetry je na palubovce nepřehlédnutelný.

Zlín chce také uspět v Českém poháru. Pokud vyhraje na konci října v brněnských Žabovřeskách, přijede v listopadu Opava. „Není lepší reklamy než zápas s týmem z Kooperativa ligy.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž