Zklamání vystřídala stříbrná radost

  9:07
Nymburk - Chvíli byli zklamaní, ale po několika minutách se již radovali ze zisku stříbrných medailí. Basketbalisté Mlékárny Kunín mají tak jako v loňské sezoně velkou zásluhu na zajímavém vyvrcholení playoff Mattoni NBL. Ve finále proti Nymburku sice dokázali vyhrát pouze jedno utkání, za své účinkování v něm se však rozhodně nemusejí stydět.

"V první chvíli jsem cítil zklamání, ale už je to dobré," hlásil z palubovky se stříbrnou medailí na krku Ondrej Šoška, pivot Mlékárny Kunín. "Jsme druzí a to se příliš nečekalo. Právě proto si letošní stříbrné medaile cením mnohem více, než té z loňské sezony. Úroveň Mattoni NBL šla opět výrazně nahoru. Přišlo několik nových, výborných hráčů, navíc je tu Prostějov."

Šoška patřil v letošní sezoně k nejlepším střelcům i nejužitečnějším hráčům svého týmu. Výborné individuální statistiky navíc potvrzoval i v průběhu playoff. Ve včerejším střetnutí však odehrál pouze osm minut. Na vině byly problémy s fauly. Již v prvních pěti minutách mu rozhodčí odpískali čtyři osobní chyby (dvě měl již po 26 vteřinách!!), na začátku druhého poločasu pak přišla pátá.

"Bylo to moc rychlé. Podle mého názoru dva, možná tři fauly v žádném případě nebyly," zlobil se slovenský basketbalista. Neúčast v klíčových chvílích posledního zápasu sezony jej hodně bolela. "Strašně mě to mrzí. Strašně! Moc jsem chtěl hrát, ale bohužel jsem nemohl. Podobně na tom byl i Rosťa Pelikán."

Rovněž druhý pivot Novojičínských, který navíc nastupoval ve finálové sérii na vlastní riziko s nepříjemným poraněním v obličeji, pátý duel nedohrál. Hřiště opustil ve 33. minutě, odehrál však jen necelých 22 minut. "Řekl bych, že fauly pod košem byly pískány hodně úzkostlivě," vyjádřil se Pelikán na adresu trojice rozhodčích.

Rozdíl v doskakování byl mezi oběma družstvy znatelný v celé sérii. Ve včerejším zápase mu "napomohly" i zmíněné potíže hostujících pivotů s osobními chybami. "Přeskákali nás. Ale i tak šlo o celkem vyrovnaný zápas, vždyť jsme prohrávali minutu a půl před koncem jen o pět bodů. Kdybychom v těch chvílích dvakrát ubránili útok Nymburku, mohlo to být ještě dramatičtější."

Nad počtem faulů podkošových hráčů Mlékárny Kunín se pozastavil i nejzkušenější pivot hostů Jaroslav Kovář. "Myslím si, že to bylo pro vývoj utkání rozhodující," uvedl jasně. "Pod košem jsme to nebyli schopni zvládnout, dva nejvyšší pivoti nám určitě hodně chyběli. Projevilo se to i na počtu doskoků, který hovoří výrazně ve prospěch domácích. Fauly Šošky s Pelikánem byly naším největším problémem."

Účast dvou pivotů novojičínského družstva ve finálové sérii provází zvláštní příběh. Jaroslav Kovář se vrátil do týmu až těsně před startem playoff, neboť po skončení loňské finálové série ukončil svou aktivní hráčskou kariéru. Rostlislav Pelikán do prvních dvou utkání vůbec nezasáhl kvůli nepříjemnému zranění v obličeji a s jeho účastí v dalších zápasech nikdo nepočítal. Pelikán přesto obětavě nastoupil!

"Jsem rád, že je to za mnou a že se mi zranění neobnovilo," vydechl si krátce po převzetí stříbrné medaile. Toho, že se rozhodl navzdory určitému riziku nastoupit, v žádném případě nelituje. "Jsem moc rád, že jsem si mohl finálovou sérii zahrát. I když jsme mohli ještě nějaký zápas vyhrát, myslím si, že můžeme být spokojeni."

S podobnými pocity odcházel z nymburské palubovky i Pelikánův zkušenější spoluhráč Jaroslav Kovář. "Až na třetí zápas jsme byli Nymburku vyrovnaným soupeřem. V posledním utkání bylo vidět, že jsme bojovali, ale neměli jsme sílu na to, abychom skóre otočili. Řekl bych, že jsme hráli nad své možnosti. Jedno vítězství je velice cenné."

Kovář odehrál v letošním playoff dvanáct zápasů s průměry 6,5 bodu a 3,8 doskoku. Ve finále navíc své osobní statistiky ještě povýšil na 8,4 bodu a 4,6 doskoku na zápas. "Pro mě osobně je druhé místo obrovským úspěchem a velikou satisfakcí," vyznal se ze svých pocitů basketbalista, který na konci září oslaví čtyřicáté narozeniny.

"Jsem rád, že jsem dokázal našemu týmu alespoň trochu pomoci. Pevně doufám, že tomu tak bylo. Dokázal jsem lidem, že ještě mohu hrát." Byl včerejší zápas posledním v jeho dlouholeté kariéře? "Asi je konec," poznamenal stručně. Definitivní "ne" však z jeho úst nevyšlo. "Nikdy neříkej nikdy," usmál se Kovář.

Jasno o své další kariéře má naopak Ondrej Šoška. Bezprostředně po zápase prozradil, že se s vedením novojičínského klubu dohodl na prodloužení kontraktu. "Dohodli jsme se na tom, že zůstávám v Novém Jičíně i v příští sezoně. Už jsem podepsal smlouvu," dodal Šoška.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Slovenská letka, tradiční zeď i zástupce zraněných. Kdo zařídil Třinci titul?

28. dubna 2024  22:54

Po třech sedmizápasových sériích mohou zase slavit. Už popáté v řadě, čímž vyrovnali historický...

Saballyovou v Praze nahradí osvědčená Jonesová. Trenérka Hejková váhá

28. dubna 2024  22:09

Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká po zisku 18. titulu v české lize jen několik změn. V další...

Fotbalisté Paris Saint Germain jsou podvanácté francouzskými mistry

28. dubna 2024

Fotbalisté Paris Saint Germain jsou potřetí za sebou a celkově podvanácté mistry francouzské ligy,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...