Daniel Kurucz

Daniel Kurucz | foto: České dráhy

Vary, to je specifické prostředí a rychlá hra, varuje trenér Nymburka

  • 0
Basketbalistky Nymburka, stíhané nemocemi a zraněními, vyrazí v neděli do Karlových Varů. Možná by se pobyt v lázních hodil více než podvečerní zápas na palubovce haly v Jízdárenské ulici, ale 15. ligové kolo nepočká.

Do Karlových Varů jedou Středočešky v roli favorita, protože domácí mají na svém kontě pouhé dvě vítězství. A v obou úspěšných zápasech byla nejlepší hráčkou Lokomotivy americká reprezentantka Hazel Ramirezová.

Jenže Ramirezová už za Karlovy Vary nehraje. Klub se nedohodl s agentem ohledně krácení odměn a neshoda vedla k okamžitému ukončení smlouvy. Odchodem přišla Lokomotiva průměrně o 12,3 bodů a 3 asistence na zápas. Na pozici rozehrávačky ji tak musí zastoupit dorostenka Karolína Malečková.

„Na první pohled to je velmi citelné oslabení, neboť Ramirez je velmi šikovná hráčka a dobrá střelkyně. Na druhou stranu na sebe navázala dost střel, které se nyní mohou rozložit na celý tým, což může nakonec být pro hru Varů přínosem,“ glosuje nymburský trenér Dan Kurucz změnu v týmu nejbližšího soupeře.

A jaké jsou další předzápasové postřehy Dana Kurucze?

Karlovy Vary jsou v tabulce u dna a tudíž jedete na zápas v roli favorita. Čím nám může Lokomotiva naši roli zkomplikovat?
Jednak jsou to technické podmínky, tedy především velmi specifické domácí prostředí haly v Karlových Varech. Sice už z bývalé jízdárny zmizely tak dlouho typické mantinely mezi samotným hřištěm a lavičkami, ale stále je to velmi osobitá tělocvična. No a pak samozřejmě vlastní hra Karlových Varů, které hrají hodně rychle dopředu, umí si výborně půjčit míč a některé jejich hráčky nastupující na pozici pivota umí střílet velmi dobře za tři body. Navíc Vary praktikují doma velmi agresivní obranu a zónový presink. Mohou být také nepříjemné aktivním doskokem z křídel, což není úplně typickým jevem v ŽBL.

Jak citelné oslabení pro Karlovy Vary znamená odchod Ramirezové, kterou musí nahradit sedmnáctiletá Malečková?
Na první pohled to je velmi citelné oslabení, neboť Ramirez je velmi šikovná hráčka a dobrá střelkyně. Na druhou stranu na sebe navázala dost střel, které se nyní mohou rozložit na celý tým, což může nakonec být pro hru Varů přínosem. Uvidíme. Pokud jde o Malečkovou, sledujeme ji několik let a herně opravdu roste. Jsem rád, že tato mladá česká rozehrávačka začala dostávat mnohem více minut v ŽBL. Gratuluji ji k tomu.

V našem týmu nebyly všechny hráčky v úterním zápase zdravé. Jak se pročistila nebo naopak zaplnila marodka?
Tak bohužel tady nemám příliš pozitivních zpráv. K dlouhodoběji zraněné Monroe se přidaly některé další hráčky. Zcela fit nejsou například Peklová a Salačová, která už několik dní netrénuje, potíže má i Monika Hamplová, která v minulých zápasech odevzdala velmi dobré výkony. Snad budou aspoň některé z těchto pivotek v neděli ve Varech k dispozici, v opačném případě bychom museli hodně improvizovat...

Ovlivní styl naší hry dva očekávané zápasy v příštím týdnu: důležitý zápas proti Trutnovu v rámci Středoevropské ligy a těžký duel s IMOS Brno v sobotu?
Těžko říct. Pokud to bude možné a průběžný stav to dovolí, budeme klíčové hráčky plánovitě šetřit. Na druhou stranu bych si opravdu nedělal iluze, že zápas ve Varech rozhodneme nějak velmi brzo a dohrajeme na pohodu, myslím, že nás čeká velký boj s rychlým soupeřem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž