Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Zástupci hráčů a klubů znovu jednají o konci výluky v basketbalové NBA

  • 64
V zámoří se znovu rozjela jednání mezi zástupci hráčů a klubů, která by v ideálním případě mohla vést k ukončení výluky v basketbalové NBA.

Pokud by se obě strany dohodly na podmínkách nové kolektivní smlouvy brzy, mohla by ligová sezona začít o Vánocích, během nichž má NBA tradičně na programu největší šlágry, které mívají mimořádně vysokou televizní sledovanost.

Podle zdrojů agentury AP se nové kolo jednání rozběhlo v tichosti v úterý a rozhovory se týkají především žalob, které na sebe oba tábory kvůli legálnosti výluky podaly.

Na sehrání zkrácené sezony je ještě relativně dost času, nicméně liga by nerada přišla o atraktivní zápasy během vánočních svátků. Podle komisionáře NBA se může sezona rozběhnout zhruba po 30 dnech od podepsání kolektivní smlouvy, takže pro "záchranu" Vánoc by mělo dojít k dohodě na konci tohoto
týdne.

Předchozí kolo jednání zkrachovalo 14. listopadu, kdy hráčská unie odmítla poslední návrh klubů a rozpustila se, aby se mohla s ligou soudit. Vzhledem k tomu, že unie oficiálně neexistuje, není podle AP jasné, kdo během současných utajených schůzek basketbalisty vlastně zastupuje.

Hráči se s kluby přeli především o rozdělení příjmů. Basketbalistům podle předchozí smlouvy náleželo 57 procent a před deseti dny odmítli návrh NBA na dělbu jedna ku jedné. K tomu by nyní údajně byli svolní, nicméně pouze za předpokladu, že liga přijme další systémové změny.

Sezona i s českým nováčkem Janem Veselým v barvách Washingtonu měla začít 1. listopadu. Při dosud poslední výluce v sezoně 1999/99 došlo k dohodě až v lednu a během zkráceného ročníku odehrál každý klub 50 zápasů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž