PRO SMRT DO RUMUNSKA. Teprve dva měsíce působil basketbalista Chauncey Hardy v

PRO SMRT DO RUMUNSKA. Teprve dva měsíce působil basketbalista Chauncey Hardy v rumunském CSS Giurgiu, smrti se dočkal po napadení v místním baru. | foto: Profimedia.cz

Za podíl na smrti amerického basketbalisty mají rumunští lékaři pokutu

  • 5
Při úmrtí amerického basketbalisty Chaunceyho Hardyho se podle rumunského ministerstva zdravotnictví dva lékaři dopustili nedbalosti. Ministerstvo pro každého z nich navrhlo pokutu 3 000 lei (17 000 korun).

Podle agentury AP byl třiadvacetiletý hráč napaden poté, co z legrace nasadil jedné ženě svou čepici. To se nelíbilo jejímu příteli a Hardy se snažil vysvětlit, že nerozumí rumunsky. V té chvíli ho napadl další návštěvník baru, pětadvacetiletý Ionut Adrian Tanasoaia, který byl dnes zatčen a soud ho poslal do vazby.

Basketbalista klubu CSS Giurgiu, který přišel do Rumunska teprve v srpnu, byl převezen v kómatu do nemocnice s četnými zraněními hlavy. Po operaci v neděli dopoledne zemřel. Předběžná pitva odhalila proraženou lebku a masivní krvácení.

Podle mluvčí nemocnice v Giurgiu lékaři po přijetí pacienta nejprve mysleli, že Hardy je v kómatu kvůli tomu, že se příliš opil. Až když se jeho stav po několika hodinách zhoršil, převezli ho 60 kilometrů na kliniku k operaci do Bukurešti. Tam zemřel poté, co utrpěl dva infarkty.

Rumunský ministr zdravotnictví nařídil případ prošetřit a výsledkem je pokuta pro dva lékaře z nemocnice v Giurgiu. Ta navíc zaplatí 35 000 lei (200 000 korun) za opožděný transport zemřelého.

K neštěstí došlo poté, co Hardy s pěti spoluhráči slavil vítězství nad Dinamem Bukurešť. Coby nejlepší hráč na hřišti k němu přispěl 22 body.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž