John Wall z Washingtonu v exhibičním duelu mladíků při Utkání hvězd NBA.

John Wall z Washingtonu v exhibičním duelu mladíků při Utkání hvězd NBA. | foto: AP

Víkend hvězd NBA odstartoval. Wall a Cousins dovedli v předzápase k výhře nováčky

  • 17
All-Star víkend basketbalové NBA je tu. Jako tradičně ho zahajovalo utkání nováčků s druháky ("sophomory"), které mnoho let ovládali zkušenější hráči. Letos ale podruhé za sebou triumfovali nováčci, hvězdou zápasu byl především washingtonský John Wall.

Rookies (nováčci) - Sophomores (druháci) - 148:140
(71:69, 77:71)

Druháci jsou historicky mnohem úspěšnější a v letech 2003-2009 vyhráli tento exhibiční souboj zahajující All-Star víkend sedmkrát za sebou. Letos ale už podruhé za sebou vyhráli nováčci, kteří tentokrát měli přece jen hvězdnější sestavu - nastoupila za ně i jednička draftu 2009 Blake Griffin.

Griffin by měl být teoreticky v dresu druháků, ale oficiálně je nováčkem, protože vloni kvůli zranění nenastoupil ani v jediném zápase. Svému týmu pomohl 14 body a několika parádními akcemi alley-oop, ale spíše šetřil síly na dnešní soutěž ve smečování. V neděli samozřejmě nastoupí i v All-Star Game - je prvním nováčkem od doby Tima Duncana, kterého do sestavy nominovali svými hlasy trenéři.

Blake Griffin z LA Clippers zakončuje v exhibičním duelu mladíků při Utkání hvězd NBA.

John Wall (vlevo) z Washingtonu a Blake Griffin z LA Clippers slaví výhru nováčků.

John Wall z Washingtonu smečuje v exhibičním duelu mladíků při Utkání hvězd NBA.

Pátečnímu utkání především dominovali dva bývalí spoluhráči z univerzity Kentucky - DeMarcus Cousins (Sacramento Kings) zaznamenal 33 bodů a 14 doskoků, washingtonský John Wall (jednička draftu 2010) přidal 12 bodů a rekordních 22 (!) asistencí, což mu přineslo i cenu MVP pro Nejužitečnějšího hráče zápasu.

Hlavním highlightem utkání byla akce, při níž Wall v protiútoku přihrál o zem na akci alley-oop Griffinovi, který chytil míč ve vzduchu a oběma rukama ho pozadu zasmečoval do koše. "Když před sebou uvidíte číslo 32 v dresu Clippers, tak můžete hodit míč kamkoli, on si s tím poradí," usmíval se po utkání Wall.

Wall už před zápasem naznačoval, že by chtěl překonat rekord v asistencích, nakonec jich zapsal o 5 víc, než v roce 2007 dokázal Chris Paul. Cousins, který dostal minulý týden trest na jeden zápas za incident v šatně Kings, vyrovnal bodový příděl LeBrona Jamese z roku 2003, který je čtvrtým nejvyšším střeleckým počinem v historii těchto zápasů.

James Harden z Oklahoma City zakončuje v exhibičním duelu mladíků při Utkání hvězd NBA.

Druhákům kvůli zranění chyběl loňský MVP tohoto zápasu Tyreke Evans (Sacramento), kterého solidně nahradil James Harden z Oklahoma City. Ten se blýskl 30 body, DeJuan Blair ze San Antonia přidal 28 bodů a 15 doskoků, ale druhákům nepomohlo ani 14 trojek (Harden 4), protože nováčci měli v zápase úspěšnost střelby z pole 64%.

Střelci:
Nováčci -
Cousins 33 bodů a 14 doskoků, Johnson 25, Neal 20, Fields 15, Griffin a Monroe 14, Wall 12 bodů a 22 asistencí...
Druháci - Harden 30, Blair 28 bodů a 15 doskoků, Matthews 15, DeRozan a Ibaka 14, Curry 13, Holiday 10...

Včera se hrála i tradiční "Celebrity Game", kterou vyhrál výběr Východu 54:49. Scottie Pippen za něj nastřílel 17 bodů, největší pozdvižení ale vyvolala účast zpěvácké teenagerské senzace Justina Biebera.

Šestnáctiletý Bieber na začátku týdne nedokázal "proměnit" své dvě nominace na cenu Grammy a možná i proto dostal "cenu útěchy" - přestože hrál za poražený výběr Západu, byl zvolen MVP utkání.

Jeho spoluhráči i protihráči měli celkem dost důvodů si z něj dělat legraci - při rozcvičování před zápasem si marně snažil dosáhnout na palce u nohou a během utkání si neustále musel popotahovat příliš velké trenýrky. Nakonec ale zaznamenal solidních 8 bodů (včetně jedné trojky), 4 asistence a 2 doskoky. Půl minuty před koncem ale netrefil trojku, která mohla znamenat vyrovnání.

Tým Východu koučoval Bill Walton, kromě Pippena si v něm zahráli Mitch Richmond, Chris Mullin, Tamika Catchingsová z WNBA, rapper Common nebo herci Michael Rapaport a Nick Cannon.

Západ vedl Magic Johnson, ve svém výběru měl třeba Swin Cashovou, Zaca Leviho nebo Roba Kardashiana, jehož sestra Khloe je provdána za přihlížejícího Lamara Odoma z Los Angeles Lakers. "Ostudu rodině neudělal," usmíval se po utkání Odom.

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž