Milan Mačvan (vlevo) ze Srbska v utkání proti Velké Británii

Milan Mačvan (vlevo) ze Srbska v utkání proti Velké Británii | foto: FIBA Europe

Velkoklubům odolal, teď je hvězdou Jadranské ligy. A výzvou pro Nymburk

  • 6
Vršac (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Mohl patřit k ozdobám basketbalové Euroligy. Kroužily kolem něj Maccabi Tel Aviv i Efes Pilsen Istanbul. Španělský šampion Caja Laboral Vitoria se o něj víc než jen zajímal. Ale všichni zájemci dostali košem. Milan Mačvan zůstává jediným srbským reprezentantem, který hraje doma. Za Hemofarm Vršac.

A protože v osmém kole Jadranské ligy zkusí palubovku srbského vícemistra dobýt čeští šampioni z Nymburka, přednosti 206 centimetrů vysokého podkošového hráče se přetřásají i v jejich kabině. A taky slabiny. Jenomže těch Mačvan zase tolik nemá.

Na nejvyšší evropské úrovni hraje už třetím rokem. Ale teprve letos je jednoznačným tahounem. Pro Vršac je takřka nepostradatelný.

Mačvanovy body a doskoky drží tým ve špičce balkánské soutěže. Průměrně jich sbírá bez jedné desetinky dvacet. Navíc se skvělou střeleckou úspěšností za dva i za tři body. A taky z čáry trestného hodu se mýlí jen výjimečně.

Milan Mačvan ze SrbskaMilan Mačvan (vpravo) ze Srbska chytá míč před Křešimirem Lončarem z Chorvatska

K úterním jednadvacátým narozeninám si pak srbský dlouhán nadělil ten nejlepší dárek. Stalo se tak v zápase Eurocupu.

Zatímco Nymburští ztráceli půdu pod nohama v duelu se Sevillou, jeho srbský rival si zajel pro výhru 94:91 do haly Besiktase Istanbul. Superhvězdný Allen Iverson za domácí sice zaznamenal 15 bodů - jenomže Mačvan ještě o dva víc a k nim přidal 15 doskoků.

Milan Mačvan (uprostřed) z Hemofarmu Vršac brání Allena Iversona z Besiktase Istanbul

Milan Mačvan (uprostřed) z Hemofarmu Vršac brání Allena Iversona z Besiktase Istanbul

Na kralování Milana Mačvana mezi dospělými prostě dojít "muselo". Se srbskými mládežnickými reprezentacemi má evropské tituly mezi osmnáctiletými i dvacetiletými i ten světový z devatenáctek. V dospělé reprezentaci to dotáhl zatím "pouze" na evropské stříbro 2009 a světové "brambory" z letošního roku.

Fandům NBA jeho jméno asi zatím mnoho neřekne. To proto, že se z draftu do slavné soutěže pokaždé odhlásil. Ale na evropském poli už byl zvolen "Vycházející hvězdou" v Eurocupu 2009 a druhým nejlepším mladíkem loňského roku - za Rickym Rubiem a těsně před Janem Veselým.

Mezi basketbalové stars dopomohla Mačvanovi typická srbská vlastnost. Obrovské sebevědomí. Že to dotáhne mezi profesionální sportovce, byl přesvědčen od svých šesti let - ačkoli to prý tehdy myslel pouze v žertu.

K velké budoucnosti jej předurčovaly už geny. Vždyť Dragan Mačvan byl sám solidním basketbalistou a synovi pod bezednými koši pomáhal jako jeho první trenér.

Milan Mačvan (vlevo) ze Srbska zakončuje ve finále mistrovství Evropy proti Sergiovi Llullovi ze Španělska

Milan Mačvan (vlevo) ze Srbska zakončuje ve finále mistrovství Evropy proti Sergiovi Llullovi ze Španělska

Milanova kariéra byla vlastně nejvíc ohrožena ještě předtím, než vůbec mohla začít. Z chorvatského Vukovaru se totiž rodina Mačvanových na začátku občanské války raději přestěhovala do Srbska, kam etnicky náležela.

Potom už byla dráha Milana Mačvana nalinkována ke hvězdám: Dunav, mládežnický gigant FMP Bělehrad, Hemofarm Vršac. Další Mačvanovo působiště bude nepochybně ještě slovutnější než tradiční účastník Eurocupu. V sobotu od 17:00 se i vyslanci českého basketu mohou přesvědčit, proč si to zaslouží.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž