V Turecku chtějí Brňanky zlepšit obranu

Brno - S přáním zastavit dosavadní vítězné tažení Fenerbahce Istanbul odletěly dnes do Turecka ke čtvrtečnímu utkání Evropské ligy basketbalistky Gambrinusu Sika Brno. Istanbulský tým porazil v prvním kole doma polskou Gdyni jasně 79:59 a minulý týden vyhrál v prodloužení i ve francouzském Valenciennes 82:78.

"Čeká nás velmi silný soupeř, který své kvality prokázal hned v úvodu soutěže. Fenerbahce má velice dobře poskládaný kádr, který kromě tureckých reprezentantek tvoří i tři výborné zahraniční hráčky," řekl před odletem trenér českých mistryň Jan Bobrovský, který očekává v Istanbulu tradiční bouřlivé prostředí.

Hlavní oporou Fenerbahce je třiadvacetiletá americká rozehrávačka Cappie Pondexterová, která v uplynulé sezoně zámořské WNBA byla v dresu Phoenixu čtvrtou nejlepší střelkyní soutěže s průměrem 19,5 bodu na utkání. Svou pověst potvrzuje i v Evropské lize, kde má po dvou zápasech průměr 21,5
bodu.

Zkušenosti z WNBA má i německá pivotka Linda Fröhlichová. "Tuto dvojici skvěle doplňují Kanaďanka Suttonová-Brownová s Australankou Moodyovou a také turecké reprezentantky Karsliová s pivotkou Yilmazovou," uvedl Bobrovský na adresu opor Fenerbahce, které se stalo  překvapením úvodu soutěže.

Brňanky po letní obměně amerických hráček zatím zápolí s kombinací a také ještě zcela nezvládly obrannou hru, která patřila v minulých sezonách k hlavním zbraním obhájkyň trofeje.

Start do Evropské ligy nevyšel Gambrinusu podle představ, české mistryně prohrály po nezvládnuté koncovce v Jekatěrinburgu o bod 86:87 a ve druhém kole zdolaly Valencii až díky výkonu v závěrečné čtvrtině 69:63.

Také v posledním ligovém utkání v městském derby s Valosunem sice Gambrinusu vyhrál 106:66, ovšem vysoký počet obdržených bodů byl varováním.

"V obraně jsme hodně chybovali. Těžko říci, zda šlo o podvědomé vypuštění zápasu nebo podcenění soupeřek. Rozhodně se musíme v tomto směru zlepšit," tvrdí Bobrovský.

Do Turecka odletěly brněnské basketbalistky v kompletním složení. Dosud se oba týmy v Evropské lize střetly čtyřikrát a Brňanky klopýtly jen jednou před pěti lety v Istanbulu. Ovšem z tehdejšího týmu už nezůstala ve Fenerbahce ani jedna hráčka.

Utkání 3. kola Evropské ligy Fenerbahce Istanbul - Gambrinus Sika Brno se
hraje ve čtvrtek od 19:30.

Jana Veselá z Gambrinusu Brno (vlevo) a Lucie Blahůšková ze Šoproně v zápasu Euroligy.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž