Miroslav Pospíšil

Miroslav Pospíšil | foto: Otto Ballon Mierny, MF DNES

V Brně si mé práce neváží, tvrdí Pospíšil

  • 31
Nymburk - S nadhledem přijal vyřazení v semifinále trenér brněnských basketbalistů Miroslav Pospíšil. Uznal sílu protivníka a vyjádřil uspokojení nad výsledky svého týmu v letošním ročníku Mattoni NBL. Věren své pověsti se nakonec v rozhovoru nevyhnul ani ožehavým tématům a kritice poměrů v soutěži.

Trenére, po dvou vyrovnaných duelech jste ve třetím zápase v Nymburce podali odevzdaný výkon. Jak hodnotíte vystoupení svého týmu v semifinále?
Třetí utkání se snad ani nedá hodnotit. Benda byl úplně koženej, Prach a Vrubl také. Vezměte si, když některá utkání táhl Rančík sám, jak vypadal, dneska byl v podobné roli Benda. První dvě utkání jsme s Nymburkem odehráli velmi dobře, ale rozdíl mezi kvalitou kádrů musel být vidět. Když porovnáte rozpočty obou klubů, my jsme někde na desetině toho nymburského.

Ale v kontextu celé sezony jste s účinkováním svého týmu v sezoně spokojen, ne?
S rozpočtem, co máme, a se sestavou, co máme, jsme asi více dosáhnout nemohli. Hráči jako Skála, Vrubl a Machač hráli za BBK a hráli tam o záchranu. Já hodně sleduji internetové diskuse, hodně se tam vzpomíná třeba na Sismilicha, Prachaře a já nevím koho ještě. Ti dva jmenovaní hráli za Jindřichův Hradec národní ligu a málem hrál o záchranu. A s těmito hráči já pracuji. Já si prostě nemohu ukázat na kteréhokoliv hráče. Každý soudný člověk, který viděl, jaký jsme hráli basket proti Nymburku, musí před námi smeknout. To, co má Nymburk na měsíc, máme my na celý rok.

Hráči si stěžovali na únavu. Utkání o třetí místo zahajujete až šestého června, budete se věnovat regeneraci a dá se za těch čtrnáct dní dostatečně obnovit  fyzický fond?
Dá se s tím něco udělat, pokud budete mít aspoň osm hráčů na střídání. Viděl jste, že když jsem vyndal Bendu, tak ta naše obrana byla hrozná. Lepší hráče na lavičce prostě nemáme. Já jsem často kritizován, že nedávám příležitost více hráčům, ale viděl jste dnes naší obranu, to, co předváděl třeba Skála. Já vím, že je to obrovský talent, ale s jeho přístupem k basketbalu...

Ale Skála je jen jeden z lavičky.
Vezmu pro další příklad Chána. To je jeden z největších talentů, který mi kdy prošel rukama, ale nesmí říkat pořád jenom "já vím, já vím", ale musí to všechno také dělat. Potom bude mít ohromné předpoklady, ale zatím umí z basketbalu hrozně málo. Musí být skromný a ještě se hodně a hodně učit.

Domníváte se tedy, že jste neměl k dispozici kvalitní kádr?
Když si uvědomíte, že kromě Rolanda a Whiteheada máme jenom české hráče, tak jsme v lize snad ojedinělí. Už ve čtvrtfinále jsme hráli proti Kunínu, který má devět cizinců. S tím také souvisí otázka herního systému. Tento systém vyhovuje starým hráčům, nevyhovuje mladým, protože neumožňuje kvalitní trénink. Hrajete-li třikrát týdně, mezi svátky a podobně, je úplně vyloučené kvalitně trénovat.

Takže rozhodnutí o změně herního systému bylo podle vás špatné?
Já zodpovědně říkám, že basketbal musí být řízený, a ne aby do toho každý mluvil. Podívejte se, jaká je úroveň hráčů, trenérů i rozhodčích. A nikdo s tím nic nedělá. Já jsem schopen přijít kamkoliv, třeba na komisi rozhodčích, a rozebrat to s nimi. Ale my jsme dříve měli takové osobnosti, jako byl Milan Jahoda, Novotný a tak dále. Proč tito lidé nejsou předsedou komise rozhodčích?

To jsme od hráčského kádru utekli hodně daleko...
Vy jste tady byl i na prvním utkání. Viděl jste, co s námi prováděl pan Dolínek? To vidělo moc a moc lidí v televizi a měl jsem hodně telefonátů, jestli toto je možné. Nymburk je výrazně lepší, o tom žádná. Ale pokud hráči nastoupí proti silnějšímu družstvu a ví, že nemají nárok, že na jedné straně se písknou kroky a na druhé se udělá "černoch" a sudí to nepísknou, tak je to takové deprimující.

Prosákly informace o vašem trenérském konci v klubu. Co je na tom pravdy?
Já každopádně končím v Brně. Možná se budu věnovat mládeži, ale dospělé dělat nebudu. Patnáct let jsem to táhl jako manažer, patnáct let jsem trénoval a v Brně si toho nikdo neváží. Je mi šedesát dva let a potřebuji si také už odpočinout.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž