Petra Záplatová ze Žabin Brno se zdraví s rozhodčími.

Petra Záplatová ze Žabin Brno se zdraví s rozhodčími. | foto: BK Žabiny Brno

Žabiny vs. USK? Až jindy. Pražanky 10 hráček dohromady nedají, ujišťuje ředitel ligy

  • 0
S novým generálním sponzorem a posílenými týmy dvou největších favoritů – brněnských Žabin a USK Praha – se nejvyšší soutěž basketbalistek těšila na atraktivní rozjezd nové sezony. Když se však zmínění uchazeči o titul měli v sobotu v Brně poprvé utkat, tak nejenže k očekávané konfrontaci kvůli marodce v družstvu Pražanek nedojde, ale ještě musí vedení ligy rozhánět bouřku, která kvůli tomu vznikla.

Prvotní informaci o odložení prestižního mače totiž v týdnu provázela i fáma, že se mistrovský USK Praha do Žabin moc nehrnul, protože mu při absencích v kádru hrozila porážka, a tedy i přerušení dlouhé série výher v české lize. Tu zatím drží právě Žabiny šňůrou 256 vítězství v řadě. Pražanky jsou nyní na čísle 246.

„Za mě se ale žádný skandál nestal. K odkladu došlo na základě doložených lékařských zpráv. Že se to někomu nelíbí a jsou v tom obrovské emoce, je věc druhá, já je však do rozhodování vpustit nemůžu. Ligové kluby si odhlasovaly, že k zápasu nastupují v počtu nejméně deseti hráček, a tolik jich USK nyní nemá,“ vyložil ředitel soutěže Martin Jakeš.

Kontroverze vybublala na povrch ve středu, kdy měly Pražanky nastoupit doma proti KP Brno. Úvodní zápas sezony proti Trutnovu sice minulý pátek vyhrály 124:45 i v sedmi hráčkách, u dalších svých utkání ligové soutěže, hrané od letoška nově jako Chance ŽBL, však požádaly o odklad.

Uspěly, k odložení zápasu s KP Brno však došlo až ve středu, kdy v Králově Poli tamní hráčky nasedaly do autobusu na cestu do Prahy.

„Euroligový tým z Prahy a tuzemský suverén se širokou mládežnickou základnou nezvládl běžnou marodku,“ rýpnul si do soupeře manažer královopolského celku Richard Foltýn.

Až poté vyšlo najevo, že USK nehraje nejen proti KP Brno, ale nenastoupí ani v sobotu v Žabinách a odkládá se mu i duel s Chomutovem, plánovaný na příští úterý. Podle informace iDNES.cz zbývalo na počátku týdne šest hry schopných Pražanek z prvního týmu a k nim tři dorostenky, v průběhu se však situace ještě zkomplikovala nemocí a Natálii Hejkové zůstaly na tréninku čtyři ženy.

„Jednoduchý případ to nebyl, vzniklo kolem něho hodně diskusí,“ připustil Jakeš. „Mrzí mě, že se takový zápas (Žabiny proti USK) neodehraje, postupovali jsme však podle pravidel,“ dodal.

Připouští, že náhradní termíny se budou hledat těžko. Jak USK, tak Žabiny i KP Brno hrají evropské poháry.

Pražský USK se k odkladu vyjadřuje stroze:

„Nás teď hlavně mrzí, že ze tří prvních zápasů v lize jsme odehráli jen jeden a doma jsme se ještě nepředstavili,“ konstatoval Radek Šír, manažer Žabin. Ty už postihl odklad zápasu 1. kola ŽBL proti Hradci Králové. Hrát se bude příští středu.

Kdy se do ligového kolotoče vrátí i USK Praha, je ve hvězdách. Čeká nejen na vyprázdnění marodky, ale také na příjezd amerických reprezentantek Alyssy Thomasové a Brionny Jonesové po účasti ve finále WNBA a na mistrovství světa, kde vybojovaly zlaté medaile. Jejich nasazení v průběhu října by bylo překvapením.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž