Prostějov - Nymburk: Skibniewski (vpravo) a Arthur Lee

Prostějov - Nymburk: Skibniewski (vpravo) a Arthur Lee | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Ukončí basketbalisté Prostějova unikátní sérii Nymburka?

  • 4
Ukončit unikátní vítěznou sérii basketbalistů Nymburka se ve středu pokusí tým Prostějova. Český mistr v řadě vyhrál 101 zápasů a v nastoleném trendu chce pokračovat také ve šlágru 20. kola Mattoni NBL, který začíná na palubovce Orlů v 17 hodin. "Jsme kompletní a připravení favorita potrápit," hlásí prostějovský trenér Peter Bálint.

Oba protivníci v krátké vánoční pauze pustili své zámořské opory na krátkou dovolenou domů. A ze žádného tábora nejsou ani z tohoto důvodu hlášeny žádné ztráty.

"Lawrence sice přijel s několikahodinovým zpoždění, ale na prvním tréninku již byl," poznamenal Bálint. Podobně je na tom Nymburk. "Všichni hráči přiletěli letadly, kterými měli," řekl pro klubový web Středočechů vedoucí týmu Vratislav Šístek.

Prostějov se před pauzou herně trápil. Až na utkání Středoevropské ligy proti rumunské Kluži sice dokázal vyhrávat, jeho hra ale zdaleka nebyla bez kazů. "Odešla nám forma. Musíme věřit, že po svátcích se k nám zase vrátí," doufá kouč Orlů.

Před zápasem s lídrem soutěže má menší problémy pouze pivot Kyle Landry, který si z Kanady přivezl zánět na puse. "Na prvním tréninku byl trochu opuchlý, ale hrát bude," řekl Bálint, který si uvědomuje, že před jeho týmem stojí těžký soupeř.

"Nymburk hrál v poslední době opravdu dobře. Jeho největší zbraní je rychlý přechod do útoku. Právě rychlými brejky často rozhoduje zápasy. Ty musíme zastavit. Jedině tak máme šanci uspět."
Prostějovský soupeř navíc vyniká v obraně. Průměr inkasovaných bodů Nymburka v dosavadním průběhu ligy jen o necelé čtyři desetiny přesáhl šedesátibodovou hranici.

"Je to dáno specifickou obranou, kterou mají propracovanou do posledního detailu. Proto soupeři Nymburka nemají k dispozici větší počet volných střel," uvědomuje si Bálint.

Recept, jak vyzrát na tradičního ligového soka, může nabídnou první letošní vzájemný duel, v němž Prostějov ještě v poslední čtvrtině prohrával pouze o dva body a podlehl jen těsně 79:84.

"Dlouho jsme si drželi vysokou úspěšnost střelby a nezlomili se ani ve chvíli, kdy se soupeř dostal do dvouciferného náskoku. Pokud tento výkon dokážeme zopakovat, bude to vyrovnaný zápas s otevřeným koncem," myslí si trenér Bálint.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž