Třikrát porazit Nový Jičín? Jde to, věří děčínský kouč Budínský

  8:49
Pátý rok vede basketbalisty Děčína, v každé sezoně s nimi uspěl. Jen medaile z různých příčin trenérovi Pavlu Budínskému pokaždé unikala. Ceněnou metu dobyl až letos. Děčín vyřadil ve čtvrtfinále NBL Ostravu 3:1 a postupem mezi nejlepší čtyři týmy si zajistil minimálně bronz.

Pavel Budínský | foto: MF DNES

"Sezona, v níž porazíte Nymburk, skončíte třetí v základní části a v play-off postoupíte do semifinále, je úžasná. Ale zkusíme dojít ještě dál," slibuje Budínský. Bitva o finále s Novým Jičínem odstartuje v pátek.

Berete medaili jako svůj největší úspěch v trenérské kariéře?
Rozhodně. Je to moje první trenérská medaile. Sezona byla náročná, konkurence ještě lepší než loni. Úroveň se zase zvedla. O to víc si toho vážím, že jsme skončili třetí.

Hodně lidí vám předhazovalo, že jste medaili ještě nezískal. Berete to jako zadostiučinění?
To ne. Pro mě je důležitý spíš ten pocit, že jsme se dostali do semifinále. Dříve byly jiné systémy hry, s tím nic neudělám. Kdyby se hrálo jako letos, měli jsme už tři medaile. Máme radost, že jsme ji letos získali, ale že bychom to vzali od druhého konce a všem se s ní teď vychloubali? Takhle to nebereme.

Zúročila se práce, kterou jste do týmu za pět let vložil?
Jedna věc jsou výsledky, druhá jak hráči pod vámi výkonnostně rostou. Stabilně se umísťujeme vysoko. Za pět let, co jsem v Děčíně, jsme třikrát postoupili v play-off do semifinále, dvakrát jsme prohráli ve čtvrtfinále 2:3 na zápasy. To je obrovská věc. Letos je úspěch o to větší, že konečně dostaneme medaili.

 Je medaile větší úspěch než porazit "neporazitelný" Nymburk?
Jasně. Nymburk, to byl výjimečný jeden den. Ale dostat se mezi osm nejlepších a vyhrát v play-off, kde se hraje na doraz, nikdo nechce, aby skončila sezona a rozhoduje spousta detailů, to je víc. Víte, že play-off je barometr úspěchu. Můžete hrát celý rok nic moc a pak uspět. Příklad jsou Karlovy Vary v hokeji. Byly šesté v základní části, což není špatné umístění. Ale vyhrát z takové pozice titul, to je famózní, fantazie. Každý to vnímá, všichni viděli, co to udělalo s městem. Pro Děčín je pozitivní, že jsme si obhájili třetí místo po základní části, že jsme v semifinále. Slyšeli jsme narážky, že vždy těsně před vrcholem selžeme. Že na to nemáme. A my postoupili.

Kdy jste měl víc zahlcený telefon gratulacemi? Po výhře nad Nymburkem, nebo po vítězství v sérii s Ostravou?
Asi po Ostravě. Mrzí mě, že jsem některé zprávy ani nedostal. Telefon mi kleknul. Zrovna mi volal jeden kamarád, jestli jsem ještě na živu. Že mu neodpovídám na zprávy. A nebyl jediný. Můj telefon ten přenos dat asi nějak nestíhal. Neodpovídal jsem, protože zpráva prostě nedorazila. Všem se dodatečně omlouvám.

V čem jste byli lepší než Ostrava?
Oba týmy hrály výborný basketbal. Když se podíváte do statistik, jsou to skvělá čísla. První tři zápasy bylo neuvěřitelně vysoké skóre. Ne proto, že by byly špatné obrany. Individuality v obou týmech byly výtečné. Hatcher s Williamsem to táhli, ale u nás je podpořili i další hráči. Vyždímali ze sebe maximum, předvedli víc než v základní části. Proto jsme vyhráli celkem přesvědčivě 3:1. Kromě jedné čtvrtiny, v níž jsme vyhořeli, jsme hráli čtyři zápasy fakt velmi kvalitní basketbal. A všichni na tom měli svůj podíl.

Jako třeba rozehrávač Jiří Holanda, jenž zazářil v úvodním duelu?
Předvedl zatím svůj nejlepší zápas v Děčíně. Hatcher měl už v polovině utkání tři fauly, nemohl moc hrát. Ale Holanda ho plnohodnotně nahradil, překonal. A tím ukázal, že jsou všichni schopní hrát výborně. Všichni byli produktivní, bodovali. Měli jsme ve více zápasech i šest dvouciferných střelců. To byla naše deviza. Ostrava ke konci série měla nebezpečné už jen Američany Arnolda s Mitchellem a Stuchlého.

Dá se třikrát porazit Nový Jičín?
Tuhle otázku jsem si dal zrovna dnes po ránu. Také jsem přemýšlel, jestli je to vůbec možné.

A k čemu jste došel?
Že se to dá, za určitých okolností. Nový Jičín má vynikající tým, budou připravení a nažhavení potvrdit roli favorita. Doufám, že to bude dobrá série a budeme v ní úspěšní.

Graduje forma vašich hráčů?
Řekl bych, že ano. Po základní části jsme skončili třetí a řekli si fajn, je to tady. Všichni viděli tu šanci a když se taková naskytne, musíte tomu jít naproti. A my šli. Fanoušci si přáli do čtvrtfinále bližšího soupeře než Ostravu, ale nakonec to možná bylo dobře. Odehráli jsme skvělé zápasy, byla to výtečná konfrontace a příprava na Nový Jičín. Zase budeme jezdit stejné dálky, hrát proti týmu s cizinci. Už jsme dokázali, že nebyla náhoda, když jsme hráli celou sezonu dobře. A teď je tu odměna. Jsme mezi posledními čtyřmi týmy a můžeme si to užít a zkusit vzdorovat i Novému Jičínu.

Bude stačit výkon, jaký jste předváděli proti Ostravě, i na Nový Jičín?
To nevím. Se vším respektem k Ostravě, Nový Jičín je určitě lepším týmem. Hlavně v domácím prostředí je téměř k neporažení. Ale uvidíme. Pokud budeme hrát aspoň tak jako s Ostravou, zápasy mohou být zajímavé, mít zápletku. Uděláme vše pro to, abychom to zdramatizovali, aby to nebylo tak jednoznačné. I když soupeř je velký favorit. Má individuality, kvalitu, v semifinále ale už můžete těžko vybírat.

Slíbil jste, že když postoupíte do semifinále, že se nebudete holit. Už vám raší vousy?
Dávno. Nechtěl jsem to kvůli rodině, ale člověk musí dělat neustále kompromisy. Slíbil jsem to kapitánovi Jakubovi Houškovi, tak to dodržím. Snad to vezmou i moje děti.

Podstupujete s týmem i další rituály? Dotýkáte se pro štěstí dřevěného vajíčka před utkáním?
Někdy ano. Když mi to Kouba (Jakub Houška) nabídne.

Může vám euforie, která teď v Děčíně panuje, pomoct až do finále?
Vím, že není potřeba hráče tolik motivovat. Všichni dobře vědí, co se stalo. Že jsme v semifinále, máme minimálně bronz. Pro mě je to teď nejlepší období - jak v tréninku, tak v zápasech. Když hrajete play-off, jste v jiném světě. Všichni jsou připravení, koncentrovaní. Každý zápas se hraje na doraz, je důležitý. Až budeme hrát doma první utkání s Novým Jičínem, doufám, že bude nabitá hala. Kvůli tomu lidi chodili celou sezonu, kvůli nim jsme se snažili hrát nejlépe, jak to šlo. A povedlo se něco mimořádného. Po jedenácti letech medaile, teprve druhá pro Děčín. Dokázal to za éry trenéra Skokana, hráčů jako byli Petr Janouch či Luboš Bartoň. Teď dosáhla stejného úspěchu nová generace a jsme to my. Snad si to lidi užijí, je to výjimečné období. Nemáme možnosti rok co rok vyhrávat jednu medaili za druhou.

Nebude vám teď Děčín malý?
Myslím, že ne. Děčín mám moc rád, je to moje srdeční záležitost. Mám tu výborné podmínky pro práci, tým, který výborně pracuje. Teď jsem na něj hrdý, protože hraje způsobem, jakým bych chtěl hrát pořád. Jsou tam hráči, kteří dokážou porozumět tomu, co po nich chci. Jsou pracovití. A to je mnohdy důležitější než třeba lepší finanční možnosti. Děčín je momentálně moje práce, láska. Vše dělám pro Děčín a on mi to vrací. Kluci i fanoušci, kteří nás v play-off ženou vynikajícím způsobem. To mě uspokojuje a pořád baví.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...