Český basketbalista Tomáš Satoranský řídí hru.

Český basketbalista Tomáš Satoranský řídí hru. | foto: ČBF / Václav Mudra

Satoranský už může přijímat gratulace. Jeho čas ve Washingtonu nadešel

  • 1
Bylo pondělí 4. července, Tomáš Satoranský seděl před českými novináři v luxusním bělehradském hotelu a jeho životní sen byl téměř na spadnutí. A na úvod se zrodil krátký dialog. „Tomáši, sluší se gratulovat?“ „Ještě bych radši negratuloval.“ Až teď přišel správný čas.

Konečně: po více než dvou týdnech.

Satoranský dotáhl ústní dohodu s Washington Wizards k oficiálnímu podpisu tříleté smlouvy. Je z něj čtvrtý Čech v NBA! „Bylo mi líto, že na blahopřání nemůžu reagovat, přišla mi spousta hezkých zpráv. Chtěl bych za ně poděkovat. Dodávají mi jistotu, že jsem se rozhodl správně,“ uvedl v pátek Satoranský.

Hvězdnému rozehrávači je 24 let, upozorňoval na sebe v Barceloně i v dresu české reprezentace - právě s ní se v Bělehradě začátkem července neúspěšně rval v olympijské kvalifikaci o účast v Riu. Tohle obří přání zůstalo nesplněno, jeho odvěká touha po NBA je naopak realitou.

„Jsme potěšeni, že k nám Tomáš přichází po několika letech, kdy jsme sledovali jeho rozvoj v Evropě,“ uvedl Ernie Grunfeld, generální manažer Wizards. „Přinese nám energii, atletičnost, všestrannost.“

„Je to splnění snu, který mám od chvíle, co jsem začal hrát basketbal. To, že jsem čtvrtý Čech v NBA, mě plní hrdostí.“

Tomáš Satoranský, hráč Washington Wizards

Jednou věcí jsou samozřejmě oficiální uvítací slova - a druhou to, jak vše bude vypadat na palubovce. Ze tří Čechů v NBA se nejvíce prosadil stávající reprezentační kapitán Jiří Welsch. Pionýrem byl dlouhán Jiří Zídek, jiný obr, Jan Veselý, navzdory skvělé výchozí pozici šestky draftu odcházel z NBA před dvěma lety s nepořízenou (nynější výkony za Fenerbahce mu však výhledově dávají slušné naděje na návrat).

A co čeká Satoranského?

Indicie tu jsou. „Čas nadešel. Měl by být klíčovým hráčem lavičky,“ píše web Wizards. To vypadá jako asi nejpravděpodobnější role. U Satoranského jeho nový zaměstnavatel sází na několik věcí: že bude sršet elánem i při kratších úsecích, že může nastupovat jako střílející i klasický rozehrávač a že na obou umí dobře bránit.

Je to jistě rozdíl proti tomu, že Satoranský čím dál víc šéfoval evropskému gigantovi z Barcelony a v národním mužstvu byl nezpochybnitelným lídrem déle. Ale tohle je zároveň jedna z jeho možných výhod. K Wizards přichází formálně jako nováček, basketbalové zkušenosti však má mnohem větší.

Těžko by mohl čekat, že hned dostane vůdčí roli. Zvyknout si na NBA trvá - hlavně kvůli odlišnému stylu basketbalu, svou roli samozřejmě hraje i jiný styl života v USA, množství cestování a další detaily.

„Existuje slušná šance, že si jej fanoušci Wizards rychle oblíbí,“ píše se na webu Washingtonu. „Poté, co jsme jej viděli na videu a slyšeli názory scoutů, bude bezpochyby hodně zábavné jej sledovat. Ať už půjde o smeče, či přihrávky naslepo, Satoranský by se mohl dostávat do sestřihů nejlepších akcí.“

Odejít do zámoří není lehké rozhodnutí ani finančně. Jelikož Satoranský s Barcelonou podepsal nový, čtyřletý kontrakt, musel se z něj vykoupit. Podle ČTK by měl katalánský klub inkasovat dva miliony dolarů (50 milionů korun). Wizards mají zaplatit 650 tisíc dolarů (necelých 16 milionů korun), zbytek je v režii hráče samého. Výše kontraktu v NBA zůstává neveřejná, ale původní zprávy ze zámoří hovořily o 3 milionech dolarů za sezonu (73 milionů korun).

Tratit tedy nebude. A hlavně už konečně může přijímat gratulace.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž