Tomáš Satoranský (vlevo) a Sam Dekker na tréninku washingtonských basketbalistů...

Tomáš Satoranský (vlevo) a Sam Dekker na tréninku washingtonských basketbalistů v Londýně. | foto: David Šváb, ČTK

Londýn nahecoval Satoranského: Jsme v Evropě, tak mi přihrávejte

  • 9
V Londýně se šikují kamarádi a fanoušci Tomáše Satoranského, český reprezentant se poprvé představí v dresu týmu NBA na evropské půdě. Basketbalová sláva se koná ve čtvrtek od 21 středoevropského času v londýnské O2 areně, utkají se New York Knicks s Washington Wizards.

NBA každoročně pořádá jedno utkání v Londýně v rámci projektu Global Game, podobně jako v Mexiku. Snaží se tak přiblížit fanouškům z celého světa.

Esa z Premier League jako fandové, Satoranský jako bavič: Bude to super

Tomáš Satoranský (vlevo) z Washingtonu jde do koše Atlanty kolem Johna Collinse.

Tentokrát padl výběr na Wizards a Satoranský má možnost poprvé od roku 2016 hrát na evropské půdě v jiném než reprezentačním dresu. Na zápas se hodně těší.

„Kluci, tady jsme v Evropě, tady jsem jiný hráč, tak mi přihrávejte,“ volal nahecovaný Satoranský na spoluhráče při prvním tréninku v Londýně. Viditelně si ho užíval. Do zápasu půjde s vysokým sebevědomím po nedávném premiérovém triple double.

„Pro mě jako pro evropského hráče bude skvělé vrátit se do Evropy a hrát tam zápas NBA. Mám tam rodinu, kamarády. I pro hodně evropských fanoušků to bude něco speciálního. Nějaké emoce tam budou. Těším se na to,“ připustil při nedávné telekonferenci s evropskými novináři.

Komplikací pro Wizards je skutečnost, že do Londýna dorazili o den později než New York a budou mít méně času na aklimatizaci. Původně měl tým letět hned po nedělním zápase s Torontem, ale kvůli sněžení musel být let po dlouhém čekání zrušen a washingtonský tým dorazil až v úterý dopoledne.

Půjde o souboj dvou týmů s rozsáhlou marodkou. Zatímco Washingtonu chybí tři hráči základní sestavy John Wall, Dwight Howard a Markieff Morris, New York je na tom ještě hůře. 

Po dlouhém zranění se ještě nezapojila do hry hlavní hvězda a Satoranského kamarád Kristaps Porzingis, poslední zápasy vynechali také nováček Mitchell Robinson, Courtney Lee, Trey Burke, střelec Tim Hardaway Jr. a do Londýna nedorazil ani turecký pivot Enes Kanter, který se podle svých slov bojí o život kvůli kritice tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

S absencemi se zatím lépe vypořádává Washington, který vyhrál pět z posledních osmi utkání. New York uspěl v jediném z posledních 13 zápasů. 

„Poslední roky máme s Knicks dobrou bilanci a věříme si na ně, ale v Londýně to bude něco jiného. Všichni budou nadšení, že hrají někde, kde dosud nehráli. Bude odlišné publikum. Tohle utkání nemá favorita. My samozřejmě budeme vědět, co dělat, abychom vyhráli, ale uvidíme, jak budou týmy reagovat na odlišné prostředí a jiné publikum,“ řekl Satoranský.

Přímý přenos z utkání NBA v Londýně odvysílá Nova Sport 2.

Utkání v londýnské O2 areně bylo okamžitě vyprodáno. Otazník ale visí nad tím, jaká bude atmosféra. 

„Je to pro mě trochu neznámá. Nikdy jsem ani nemluvil s někým, kdo by tam hrál. Vím jen, jaká je v Anglii atmosféra na fotbalových zápasech Premier League, ale to je něco jiného. Knicks ale mají fanoušky všude. Přijde mi, že hrají doma všude, kam přijedou. Čekám, že budou mít domácí prostředí a snad to bude dobré,“ uvedl Satoranský, který v Evropě hrával za USK Praha, Sevillu a Barcelonu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž