Těsná porážka vždy bolí, říká Jelínek

  15:30
Praha - Další mistrovsky zvládnutá koncovka v podání Děčína, potvrzení zlepšující se formy pražské Sparty a nevýrazné výkony ústeckých a ostravských basketbalistů. To jsou nejzajímavější události 10. kola Mattoni NBL, na které ve svém tradičním ohlédnutí upozornili experti Jaroslav Kovář s Josefem Jelínkem.

Ústí n. L. – A Plus Brno (57:67)

Nepříliš ofenzívně laděné utkání měli favorizovaní hosté po celých čtyřicet minut pod kontrolou. "Přesto nejspíš ještě Brno není v optimální formě, zejména co se týče útoku," uvedl Josef Jelínek. "Když pominu desetibodový rozdíl ve skóre, 67 nastřílených bodů je na poměry A Plus velice málo."

Naopak v obraně hosté neměli žádné větší problémy, i když trenér Pospíšil nebyl s defenzívní činností svých svěřenců úplně spokojen. "Navíc Ústí nemá ve svém středu zas tak ofenzívně laděné hráče, kteří by brněnské obraně dělali nějaké enormní problémy," míní Jelínek.

"Opravdu jsem si myslel, že hosté předvedou v útoku mnohem víc. Tentokrát však vyhráli tím, že měli lepší obranu. Severočeši narazili na tým, který má velice kvalitní hráče, přes které je skutečně hodně těžké se v útoku prosadit a to se také potvrdilo."

Jaroslav Kovář poukázal na skutečnost, že problémy Plynařů v ofenzívě jsou dlouhodobějšího rázu. "Střelecké trápení Ústí pokračuje i nadále. Vždyť ani jeden z domácích basketbalistů nenastřílel deset a více bodů, což se snad v lize ještě nestalo," kroutil hlavou Kovář.

"O nízké aktivitě Ústečanů svědčí i nezvykle nízký počet osobních chyb hráčů Brna a pouhé čtyři trestné hody, které Ústí střílelo. Tady však musím zdůraznit, že s ohledem na uvedené skutečnosti mě velice překvapuje, že konečný rozdíl ve skóre není ještě mnohem vyšší."

Střelecký prapor A Plus držel jako obvykle Petr Benda. Reprezentační pivot nastřílel dvacet bodů, navíc tradičně kraloval i v doskakování pod oběma koši. "V těžších utkáních však Brno bude potřebovat zkušenosti Jana Svobody," poukazuje Kovář na klíčového hráče A Plus, který je od začátku sezony zraněný.

Handicap Brno – Děčín (80:82)

Brněnský tým prokázal i v duelu s Děčínem zlepšenou výkonnost. Jenže co naplat, na kýžené dva body svěřenci trenéra Vlastimila Havlíka ani tentokrát nedosáhli. "Domácím se podařilo hosty potrápit, z jedenáctibodového manka se dostali do osmibodového vedení, ale závěr Brno nezvládlo," podotkl Josef Jelínek.

O vítězství Děčína rozhodl v poslední vteřině Sanders. "Myslím si, že Handicap už v závěru zápasu myslel na prodloužení. Hráči zřejmě polevili v koncentraci, o čemž svědčí Sandersova závěrečná akce. Kdyby šlo o střelu z dálky, to se může stát. Děčínský rozehrávač však zakončil vysloveně z dvojtaktu, což mě zaráží."

Jelínek se domnívá, že nevydařená koncovka basketbalisty Handicapu nijak negativně nepoznamená. "Psychicky to však rozhodně nemají jednoduché. Z vlastní zkušenosti totiž dobře vím, že prohrát o dva body zabolí daleko víc, než jasná porážka o dvacet. Brňané teď musejí ukázat, jak jsou silní a zda jsou schopní podobné výkony zopakovat."

Na kvalitnější hru Handicapu upozornil i Jaroslav Kovář. "Domácí hráči podali jeden ze svých nejlepších výkonů v letošní sezoně. I přes nepříznivý vývoj a dvouciferné vedení Děčína dokázali průběh zápasu otočit, což je pro ně cenné, ale Děčín nakonec díky Sandersovi získal další těsné vítězství."

Zatímco Severočeši si v dramatických koncovkách doslova libují, což se potvrdilo i v Brně, hostitele může nezvládnutý závěr ještě hodně mrzet. "Pro Brno je to docela "zalamovák". K zisku druhého vítězství v sezoně mělo opravdu hodně blízko," říká Kovář. "Pro domácí už to je určitě hodně psychicky náročné."

Pardubice – Nymburk (69:106)

Pardubičtí basketbalisté se sice pohybovali v horních patrech tabulky, přesto na obhájce titulu nestačili. Není co hodnotit, shodli se experti. "Utkání se vyvíjelo podle předpokladů," poznamenal Jaroslav Kovář. Josef Jelínek jen stručně podotkl: "Jasný zápas!"

Trenér domácích Stanislav Petr citelně postrádal pivota Jiřího Trnku. "I další dvě posily z Nymburka však hosté v pohodě pokryli," uvedl Jelínek na adresu Jiřího Novotného s Mujagičem. "Síla obou družstev je jednoznačně daná, na žádné překvapení nedošlo."

Středočeši rozhodli o svém vítězství hned v úvodu zápasu. Po osmi minutách měli k dobru třináct bodů, na přestávku šli dokonce s více než třicetibodovým náskokem. "Synthesia neměla bez Trnky vůbec šanci," konstatoval Kovář.

"Utkání se vyvíjelo podle předpokladů. Projevil se mnohem kvalitnější a širší kádr Nymburka, v jehož dresu dostalo s ohledem na velice náročný program herní příležitost všech jedenáct hráčů."

Sadská – Prostějov (70:98)

Průběh utkání byl mnohem vyrovnanější, než napovídá konečný výsledek. "Sadská se dlouho držela, což pro mě bylo velkým překvapením. Prostějov nepodal optimální výkon především v obraně. Tak kvalitní hráči by neměli od Sadské dostat za tři čtvrtiny přes šedesát bodů," míní Josef Jelínek.

"Hosté nejspíš chtěli svého soupeře přestřílet." To se Prostějovu nakonec podařilo, byť v poslední desetiminutovce přitlačil i v obraně a povolil nováčkovi Mattoni NBL jen osm bodů.

"Prostějovští basketbalisté si dobře uvědomovali svou sílu. Věděli, že tento zápas zvládnou a to se také opravdu stalo," uvedl dále Jelínek. "Proti silnějším družstvům by se jim však podobný přístup nemusel vyplatit."

Jaroslav Kovář pochválil především nejlepšího střelce zápasu Craiga Callahana. "Prostějov si překvapivě dlouho nedokázal vytvořit výraznější náskok, ale zásluhou Callahana si neustále udržoval mírné vedení. Hosté sice nepodali ideální výkon, přesto získali další vítězství."

Pro Sadskou je konečný výsledek až příliš krutý. Vždyť do poslední čtvrtiny vstupovala jen se sedmibodovou ztrátou. "Utkání bylo po tři čtvrtiny poměrně vyrovnané a proto je výsledné skóre úplně zkreslující," souhlasil Kovář.

Moravané získali páté vítězství v řadě. "Ale jejich výkony jsou stále velice nevyrovnané. V minulém týdnu sehráli výborný zápas proti Mlékárně Kunín, teď se třicet minut nebyli schopni bodově odpoutat od poslední Sadské. Asi ještě není všechno úplně v pořádku."

USK Praha – Sparta (73:76)

Dramatické pražské derby se rozhodovalo až v samotném závěru. Krátce před koncem proměnil Pavel Frána dva trestné hody a vysokoškoláci už tříbodovou ztrátu nedohnali.

"Sparta vhodně doplnila kádr a hraje v pohodě. Velký vliv na zlepšené výsledky má pochopitelně i kvalitní hra rozehrávače Saviče," upozornil Jelínek na hráče, jenž nastřílel na Folimance 26 bodů (trojky 6/9!).

Když Jelínek hovořil o sparťanských posilách, na mysli měl především slovinského basketbalistu Mihu Fona. "Je na tom výborně fyzicky a Sparta jej využívá při obraně nejlepších hráčů soupeře. Navíc se dokáže prosadit i střelecky. V každém utkání odvede velký kus práce a takový hráč je k nezaplacení."

Letenští po sérii několika výher poskočili do horní poloviny tabulky a podle Jelínkových slov mohou pomýšlet ještě výše. "S ohledem na posílení týmu hráči z perimetru a na nadstandardní podkošovou sílu si myslím, že mohou pozlobit kteréhokoliv soupeře!"

Na tom, že USK snížil své čtrnáctibodové manko až na jediný bod, měli zásluhu především dva hráči. "Domácí tým zdramatizoval nepříznivě se vyvíjející střetnutí hlavně díky Tomáši Hrubému a Aličovi," míní Jaroslav Kovář.

Také on si myslí, že Sparta bude pro ostatní protivníky velice nebezpečným soupeřem. "Postupně se rozehrává k velice dobrým výkonům, což potvrdila i na Folimance.

Naopak herní krize a slabší výkony USK i nadále pokračují. Vysokoškoláci mají nyní největší slabinu na křídlech, kde jim chybí zraněný Bosák a kapitán Přibyl se teprve rozehrává po dlouhodobém zranění."

Mlékárna Kunín – Ostrava (102:60)

Oba týmy byly oslabeny o své klíčové hráče. Domácím chyběl Warrick, hostům Pospíšil. "Citelněji to však bylo znát u Ostravy," upozornil Jaroslav Kovář. "Nová huť dokázala držet se soupeřem krok jen třináct minut, pak se Kunín rozehrál a hlavně zásluhou výborně hrajících Chavise a Šošky zvýšil svůj náskok až nad čtyřicet bodů."

Basketbalistům Ostravy se vůbec nedařilo střelecky. "Proměnili pouze čtyři z jednatřiceti trojek, což činí velice špatnou úspěšnost 12,9%. To se vidí opravdu málokdy. Kdyby proměnili o čtyři až pět trojek více, mohl pro ně být konečný výsledek mnohem přijatelnější."

Rozdíl 42 bodů je podle Kováře propastný. "Když vezmeme v potaz, že Mlékárna hrála bez Warricka, tak mohli hosté uhrát výsledek do dvaceti bodů. Prohrát v lize o více než čtyřicet, to je skutečně hodně."

S tím bezvýhradně souhlasí i Josef Jelínek. "Je to dost. Jenže na druhou stranu je třeba vidět, že Kunín je nyní ve výborně formě a zvláště doma je velice silný. Hráči, které má Ostrava k dispozici, na něj prostě tentokrát absolutně nestačili."

V ostravském týmu se dokázali střelecky výrazněji prosadit pouze Prášil s Bohačíkem, ostatní hráči nebyli v útoku příliš nebezpeční. "Lavička Nové huti není tak široká, přesto jsem předpokládal, že se hosté více "kousnou" a sehrají v Novém Jičíně lepší partii."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Pastrňák pomohl Bostonu k mečbolu, konec odvrátili Islanders i Tampa Bay

28. dubna 2024  7:10,  aktualizováno  8:44

David Pastrňák přispěl v prvním kole play off NHL gólem k výhře Bostonu 3:1 v Torontu a byl...

Příběhy sedmých finále. Jak Straka rozhodl, ikony plakaly a Slavia křepčila

28. dubna 2024  7:55

Bolístky a ubývající síly musí stranou, nervozita stoupá, tlak a očekávání jakbysmet. Už není kam...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...