PAUZA. Ladislav Horák je v týmu svitavských Turů s průměrem deset bodů na zápas

PAUZA. Ladislav Horák je v týmu svitavských Turů s průměrem deset bodů na zápas nejlepším českým hráčem. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Svitavští basketbalisté budou bojovat o lepší pozicí pro play-off

  • 0
První domácí zápas nadstavbové skupiny A2 basketbalové Mattoni NBL čeká dnes v 18 hodin na mužstvo svitavských Turů. Ve sportovní hale Na Střelnici jim soupeřem bude asi nejsilnější tým skupiny A2, družstvo NH Ostrava.

Právě Ostrava nezačala nadstavbu vůbec dobře, v úvodním zápase se na palubovce předposlední Plzně dost trápila.

Hlavně první čtvrtina Ostravě nevyšla zásadním způsobem, minula čtrnáct střel ze sedmnácti pokusů, ztratila pět míčů a úvodní část prohrála propastným rozdílem třinácti bodů 7:20.

I ve zbytku zápasu se nedařilo oporám týmu. Rozehrávač Derek Wright strávil na hřišti celých 40 minut, ale vinou bídné úspěšnosti střelby (27%) zaznamenal jen šest bodů. Riley Luettgerodt na tom byl s devíti body jen o málo lépe.

Ostrava se tak nakonec domů vracela s prohrou 71:87 a slova pochopení pro to neměl ostravský trenér Dušan Medvecký: "My jsme se vůbec do zápasu nedostali a já jsem z našeho výkonu hodně zklamaný, byla to z naší strany katastrofa."

To Svitavy se z bratislavské mise vracely také bez bodů, ale prohra 90:91 se zrodila až 22 vteřin před závěrečnou sirénou. Taková prohra sice bolí, ale předvedený výkon svádí k optimismu.

Ve vzájemných zápasech si oba týmy drží domácí neporazitelnost.
Na začátku listopadu si Tuři v domácím prostředí s Novou Hutí pohráli jak kočka s myší, už úvodní herní část ovládli v poměru 30:18 a nakonec slavili pětadvacetibodové vítězství 90:65.

Ostravský duel už tak jasný nebyl, přesto ho domácí vyhráli celkem přesvědčivě 84:76. Svitavy sice vedly v Ostravě v rozmezí třetí a pátéminuty, ale pak už byli až do konce duelu ve vedení domácí.

Domácí vyhráli zejména díky povedenému galapředstavení Dereka Wrighta. Rozehrávačský štírek dosáhl na skvělý double-double (24 bodů a 10 asistencí), který navíc okořenil třemi zisky.

Zápas bude pro domácí Tury velmi důležitý, jelikož soupeř na ně má na prvním místě tabulky skupiny A2 náskok třech výher. Jestliže trenérem Pětivlasem vyhlášený útok na nejlepší umístění pro předkolo play-offmámít nějakou šanci na úspěch, musí Tuři uhájit domácí palubovku za každou cenu a Ostravu porazit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž