Phil Jackson, kouč LA Lakers, po tréninku před konferenčním finále s Phoenixem Suns

Phil Jackson, kouč LA Lakers, po tréninku před konferenčním finále s Phoenixem Suns | foto: AP

Souboj Lakers vs. Phoenix už začal. Přes média...

  • 20
Ve finále play-off Západní konference NBA se obhájci titulu Los Angeles Lakers a nasazená trojka Phoenix Suns utkají poprvé sice až v pondělí v noci, ale jejich souboj už v podstatě odstartoval - alespoň přes média.

Finále Západní konference:
Los Angeles Lakers - Phoenix Suns

1.zápas: pondělí
2.zápas: středa 19.5. - 3:00 našeho času, přímý přenos NOVA sport
3.zápas: neděle 23.5 2:30 našeho času, přímý přenos NOVA sport

Nejúspěšnější kouč historie Phil Jackson (10 titulů), který v současnosti vede tým Los Angeles Lakers, s oblibou před začátkem různých sérií play-off rozehrává "psychologické hry" přes média.

Obvykle je to proti soupeřům, z nichž může mít jeho tým právem obavy, a tak to rozehrávač Steve Nash může brát jako poctu. Jackson o něm totiž při rozhovoru s novináři prohlásil, že "přenáší míč při driblingu" a že hraje basketbal spíš jako americký fotbal.

Tábor Phoenixu to přijal s úsměvy a sám Nash nezapřel svůj smysl pro humor a do Jacksona si sám trochu rýpl. "Je to pro mě novinka. Mám pořádné štěstí. Přenášení mi totiž snad ještě nikdo nikdy neodpískal," řekl novinářům s úsměvem. "A ještě mě z toho ani nikdo neobvinil. Dokonce ani nejlepší kouč v lize Gregg Popovich s tím neměl minulý týden žádný problém..."

Derek Fisher z LA Lakers střílí na tréninku před konferenčním finále s Phoenixem Suns

Derek Fisher z LA Lakers střílí na tréninku před konferenčním finále s Phoenixem Suns

Luke Walton z LA Lakers na tréninku před konferenčním finále s Phoenixem Suns

Luke Walton z LA Lakers na tréninku před konferenčním finále s Phoenixem Suns


Takže Popovich je nejlepší kouč ligy? Auvajs. "V NBA máme nejlepší rozhodčí na světě," pokračuje Nash. "Nechám to na nich." Kouč Phoenixu Alvin Gentry sice vyjádřil vůči Jacksonovi velký respekt a obdiv, jak dokáže vytvořit ve svých týmech "mistrovskou chemii", ale jinak už tak přívětivý nebyl:

"Phil je velmi kreativní, ale tyhle jeho ´výkřiky´ jsou dobře promyšlené. Musíte si být vědomi, že v těch jeho šílenostech je jistá metodika. A pokud dovolíte, aby vás to ovlivnilo, tak vás to ovlivní..."

Když se ho však novináři zeptali, zda jeho tým trénuje driblink bez přenášení, ani on se neubránil úsměvu: "No, my jsme strávili celý den tím, že jsme se učili vyhýbat loktům v podkošových soubojích," odpověděl v narážce na podkošovou hru Lakers. A nejkratší a nejvýstižnější reakci na Jacksona slova předvedl Amaré Stoudemire: "Typický Phil..."

Amar´e Stoudemire z Phoenixu Suns na tréninku před startem konferenčního finále s LA Lakers

Amar´e Stoudemire z Phoenixu Suns na tréninku před startem konferenčního finále s LA Lakers

Pokud jde o hledání favorita tohoto souboje, většina expertů a fanoušků tipuje postup obhájců titulu Lakers, kteří především v sérii proti Utahu naznačili, že se jim vrací mistrovská forma, a že jejich podkošová sestava Gasol, Bynum, Odom je pro každého soupeře obrovským problémem.

Jenže právě mladý pivot Andrew Bynum má potíže se zraněným kolenem a podle zpráv z tábora Lakers je stav jeho kolena čím dál horší. A bez stoprocentního Bynuma můžou mít Lakers proti Phoenixu velké problémy.

Steve Nash z Phoenixu Suns na tréninku odpovídá novinářům před startem konferenčního finále s LA Lakers

Steve Nash z Phoenixu Suns na tréninku odpovídá novinářům před startem konferenčního finále s LA Lakers

V základní části Lakers Suns třikrát ze čtyř vzájemných soubojů porazili, ale Phoenix se ve druhé polovině sezóny dostal do vynikající formy a vyhrál 14 z posledních 16 zápasů základní části. Když se k tomu připočtou první dvě kola play-off, tak má od 14.března bilancí 22/4.

Klíčem k této sérii může být zdraví pivotů - na jedné straně Bynuma, na druhé mladíka Robina Lopeze, který se v sezóně rozehrál k velmi dobrým výkonům, ale pak ho vyřadilo zranění zad. Kdyby se Lopez dokázal vrátit na palubovku v solidní formě a Bynum nebyl schopen hrát alespoň na 80%, poměr sil by to výrazně posunulo ve prospěch Phoenixu. Ale to je zatím jen kdyby...

Tip iDnes: Lakers 4:3 na zápasy

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž