POZORNÝ KAPITÁN. Fotografie naznačuje, že Petr Benda (vlevo) dohlíží i na útoky svých spoluhráčů. V tomto případě Pavla Houšky.

POZORNÝ KAPITÁN. Fotografie naznačuje, že Petr Benda (vlevo) dohlíží i na útoky svých spoluhráčů. V tomto případě Pavla Houšky. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Sílu náš tým už dokázal, teď to potvrdit, přeje si nový kapitán basketbalistů

  • 2
V loňské sezoně byl opěrným pilířem české basketbalové reprezentace. A tak není divu, že v té letošní se z Petra Bendy stal kapitán pro boje v mistrovství Evropy divize B. Zvlášť když ten minulý - Ladislav Sokolovský - už v nominaci chybí.

"Až na nějaké drobnosti, třeba že některá trička nosíme víc dní za sebou, to Petr zvládá. Souhra mezi ním a realizačním týmem funguje," směje se a zároveň chválí nymburský křídelník Pavel Pumprla.

To jeho klubový a reprezentační spoluhráč Benda hovořil na tiskové konferenci mnohem seriozněji. Jak se na kapitána sluší a patří.

"Dá se říci, že je to novinka v mé kariéře, protože jsem se s tím setkal jen jeden rok v Brně. Snažím se naslouchat hráčům a poté to ventilovat realizačnímu týmu. To zda se mi to daří, musí posoudit někdo jiný," nechal se slyšet ústřední český pivotman.

Stejně odpovědně se ale Petr Benda vyjadřuje ke všem tématům. Dosavadní přípravu si pochvaluje a odmítá se ohlížet na omluvenky a zranění.

"Odehráli jsme výborných pět zápasů. Ukázali jsme velký potenciál tohohle týmu. Doufáme, že takovou hru předvedeme i v tom oficiálním utkání, které nás čeká poprvé na Slovensku," poznamenává osmadvacetiletý hráč.

K prestižnímu "federálnímu" derby Češi vyběhnou už tuto sobotu ve slovenském Pezinku.

"Slováci mají velice silnou základní pětku," varuje Benda, "Musíme se popasovat s jejich silnou osou, kterou tvoří bratři Rančíci a Gavel," upozorňuje na trio hvězd se zkušenostmi z předních evropských soutěží.

Co říká kapitán k ostatním dvěma soupeřům? Nejprve Kypr, který Češi přivítají v úterý 17. srpna v Děčíně: "Já jsem je viděl jen jeden poločas na turnaji v Bulharsku. Mají velice dobré střelce, ale nehrají příliš soustředěně. Když jsou volní, tak se nebojí vystřelit. Nebude to nic snadného, ale zatím o nich nevím nic konkrétního."

A nakonec Švýcarsko, se kterým se Češi střetnou 21. srpna ve Fribourgu? "Tak o těch toho také moc nevím a možná je to ještě dobře," chce se Benda soustředit na první zápas divizních bojů.

Co ale český lídr ví určitě - reprezentace se rozhodla podpořit charitativní akci, jejíž výtěžek poputuje na konto povodní postižené rodiny Voříškových.

Realizační tým i hráči věnují každý po jedné koruně za každého návštěvníka zápasu s Kyprem. "Pevně doufáme v to, že hala v Děčíně se v úterý vyprodá a my tak budeme moci přispět částkou zhruba 25 000 korun," zve Benda děčínské diváky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž