Shaquille O'Neal (vpravo) si třese rukou Philem Jacksonem. bývalým hlavním

Shaquille O'Neal (vpravo) si třese rukou Philem Jacksonem. bývalým hlavním koučem Los Angeles Lakers. | foto: AP

Lakers vyvěsili ve své hale O'Nealův dres mezi klubové legendy

  • 3
Basketbalista Shaquille O'Neal se stal oficiálně legendou Los Angeles Lakers. Vedení klubu vyřadilo jeho dres s číslem 34 a v poločase úterního zápasu s Dallasem ho při slavnostním ceremoniálu vyvěsilo v hale vedle dresů Wilta Chamberlain, Kareema Abdula-Jabbara, Ervina "Magika" Johnsona, George Mikana a dalších bývalých hvězd klubu.

Jednačtyřicetiletý pivot začal svou kariéru v NBA v roce 1992 v Orlandu a v nejslavnější basketbalové soutěži světa vystřídal celkem šest klubů, za svůj domácí tým ale vždy považoval Lakers, kam přestoupil v roce 1996.

"Pokud jsem dost dobrý, abych se dostal do Síně slávy, rozhodně tam vstoupím jako člen Lakers," řekl při ceremoniálu dojatý O'Neal, jenž aktivní kariéru ukončil před dvěma lety v Bostonu.

V dresu Lakers odehrál osm sezon a s klubem získal v letech 2000 až 2002 tři tituly. Pokaždé byl zároveň vyhlášen nejužitečnějším hráčem finále. "Když jsem pak získal jeden (titul) s Miami, byla to zábava, ale tady jsme získali tři skvělé tituly, tři v řadě," dodal.

Na ceremoniál, při němž byl O'Nealův dres za ovací fanoušků zavěšen ve Staples Centre vedle dresu "Magika" Johnsona, dorazil i legendární trenér Lakers Phil Jackson. Slavnost odstartoval natočený videovzkaz Kobeho Bryanta, který poločas strávil v šatně. Svému někdejšímu spoluhráči, s nímž měl často rozepře, vzdal hold a označil ho za "nejnadanějšího hráče, co kdy viděl".

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž