Sahali jsme po vítězství, ví trenér Hummel

  9:24
Brno - Do poslední minuty drželi novojičínští basketbalisté naději na cennou výhru v Brně. Domácí tým A Plus ŽS sice v průběhu třetí čtvrtiny vedl již o osmnáct bodů, nicméně Mlékárna Kunín nerezignovala a dvě minuty před koncem snížila své manko na jediný bod! Přesto byli nakonec šťastnější Brňané. Především díky pěti úspěšným trestným hodům Klimka vyhráli závěrečné dvě minuty 7:2 a v tabulce skupiny A1 srovnali se svým soupeřem krok.

Domácí trenér Miroslav Pospíšil mohl konečně využít kompletní sestavu. Motivaci jeho týmu navíc zvyšovala skutečnost, že v předešlých kolech třikrát v řadě prohrál. "Po delší době jsme byli kompletní a konečně jsme ukončili sérii porážek," oddychl si Pospíšilův asistent Libor Jeřábek.

V úvodní čtvrtině to dlouho vypadalo, že si domácí družstvo vytvoří do dalšího průběhu utkání slibný náskok. V polovině osmé minuty vedlo po Malešově trojice již o sedm bodů. Poslední dva útoky Mlékárny Kunín však zakončil tříbodovými střelami Warrick a stáhl náskok hostitelů na jediný koš.

Vyrovnaná bitva pokračovala i ve druhé čtvrtině. Hosté se dokonce hned na začátku po Warrickově koši dostali do dvoubodového vedení, nicméně byli to znovu hráči A Plus, kteří skóre otočili a v 17. minutě o osm bodů vedli. Těsně před koncem prvního poločasu trefil trojku s faulem Warrick, proměnil i následný trestný hod a manko svého týmu stáhl na polovinu. "První poločas se nám vydařil. K úplné spokojenosti chyběl jen lepší výkon v obraně," vyjádřil se brněnský asistent Jeřábek.

Ve třetím dějství přišel na hosty útlum. Za deset minuty hry nastříleli pouhých šest bodů a jejich odstup od soupeře se zvýšil na trojnásobek. "Ve třetí čtvrtině jsme předvedli naši nejlepší hru a zvýšili vedení, které na začátku poslední desetiminutovky činilo již 18 bodů," připomněl Jeřábek stav 71:53.

Místo poklidného závěru zápasu však přišlo drama. Následující čtyřminutovku totiž Mlékárna Kunín vyhrála poměrem 16:1!, když o polovinu bodů se postaral v těch chvílích výborný rozehrávač Tomeljak, a necelých pět minut před koncem tak byli hosté znovu ve hře.

"Přišly naše pověstné výpadky a z jasného zápasu bylo drama. Naštěstí se šťastným koncem pro nás," oddychl si Jeřábek. Přestože Novojičínští snížili v závěru zápasu až na 76:77, senzační obrat již nedokončili. "Doufám, že výhra nad týmem, který má za sebou mimořádné úspěchy, nám nyní pomůže k udržení výhodného postavení v tabulce před playoff," dodal brněnský asistent.

Jeho protějšek na novojičínské lavičce pochopitelně nebyl s konečným výsledkem spokojen. "Dalo se očekávat, že na nás po náročném programu z posledních týdnů padne útlum a to se také stalo," částečně omlouval své svěřence zkušený kouč Zdeněk Hummel.

Vzápětí však zdůraznil, že se mu nelíbil způsob hry, jakým se jeho tým prezentoval. "Místo abychom hledali cestu z krize v kolektivní hře, hrál každý pouze sám na sebe a krutým výsledkem tohoto neutěšeného stavu byla třetí čtvrtina, v níž jsme vstřelili pouhé tři koše."

Hummel neměl slova chvály ani pro Freda Warricka, s 23 body nejlepšího střelce utkání. "Ani on nebyl ve své kůži," všiml si bývalý reprezentační trenér. "Za každou cenu chtěl ukázat své kvality, ale prostě neměl svůj den."

Zatímco trenéři brněnského A Plus se mohli radovat z vyprázdněné marodky, Mlékárna Kunín se stále musí obejít bez zraněného Davida Hájka. "Chyběl nám opravdu citelně," posteskl si Hummel. "Navíc při problémech pivotů byla znát i neúčast nemocného Buzásiho," připomněl dalšího absentujícího hráče.

I přes všechny nepříznivé okolnosti se Mlékárna Kunín dostala v poslední čtvrtině zpět do hry. Dokázala téměř vymazat hrozivě vyhlížející osmnáctibodovou ztrátu a ke dvěma bodům měla v závěrečných minutách stejně blízko, jako domácí basketbalisté.

"Vítězství jsme měli na dosah," souhlasil Hummel. V tom, kde hledat příčiny konečného neúspěchu, měl jasno. "Chyby, jichž se soupeř v poslední čtvrtině dopustil, jsme nedokázali důsledně potrestat."

Mattoni NBL pokračuje dalším kolem již ve středu. Opět na sebe narazí stejní soupeři, jako v předchozím dějství, jen si vymění pořadatelství zápasu. Mlékárna Kunín se tak střetne v Novém Jičíně znovu s A Plus ŽS. "Středeční zápas snad zvládneme lépe, ale je jasné, že to bude opět velmi těžký boj," řekl závěrem Hummel.

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  14.6 15:52

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

ONLINE: Německo - Skotsko 4:0, po půli zvyšuje Füllkrug, hosté jsou v deseti

14. června 2024  20:02,  aktualizováno  22:31

Sledujeme online Fotbalové Euro začalo. V zahajovacím utkání nastoupilo tradičně národní mužstvo pořadatelské země....

Florbalisty sezony jsou podruhé Marek Beneš a poosmé Krupnová

14. června 2024  21:24

Útočník Marek Beneš z mistrovských Střešovic a útočnice Eliška Krupnová ze švédského klubu Pixbo...

Golfistka Kousková je po prvním kole Italian Open pátá

14. června 2024  21:18

Golfistka Sára Kousková zahrála v úvodním kole Italian Open čtyři rány pod normu hřiště a po prvním...

Kajakáři Přindiš a Krejčí doplnili v Krakově na pódiu vítězného Clarkea

14. června 2024  18:26,  aktualizováno  21:14

Kajakáři Vít Přindiš a Jakub Krejčí obsadili druhé a třetí místo na Světovém poháru ve vodním...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...