Sahali jsme po vítězství, ví trenér Hummel

  • 4
Brno - Do poslední minuty drželi novojičínští basketbalisté naději na cennou výhru v Brně. Domácí tým A Plus ŽS sice v průběhu třetí čtvrtiny vedl již o osmnáct bodů, nicméně Mlékárna Kunín nerezignovala a dvě minuty před koncem snížila své manko na jediný bod! Přesto byli nakonec šťastnější Brňané. Především díky pěti úspěšným trestným hodům Klimka vyhráli závěrečné dvě minuty 7:2 a v tabulce skupiny A1 srovnali se svým soupeřem krok.

Domácí trenér Miroslav Pospíšil mohl konečně využít kompletní sestavu. Motivaci jeho týmu navíc zvyšovala skutečnost, že v předešlých kolech třikrát v řadě prohrál. "Po delší době jsme byli kompletní a konečně jsme ukončili sérii porážek," oddychl si Pospíšilův asistent Libor Jeřábek.

V úvodní čtvrtině to dlouho vypadalo, že si domácí družstvo vytvoří do dalšího průběhu utkání slibný náskok. V polovině osmé minuty vedlo po Malešově trojice již o sedm bodů. Poslední dva útoky Mlékárny Kunín však zakončil tříbodovými střelami Warrick a stáhl náskok hostitelů na jediný koš.

Vyrovnaná bitva pokračovala i ve druhé čtvrtině. Hosté se dokonce hned na začátku po Warrickově koši dostali do dvoubodového vedení, nicméně byli to znovu hráči A Plus, kteří skóre otočili a v 17. minutě o osm bodů vedli. Těsně před koncem prvního poločasu trefil trojku s faulem Warrick, proměnil i následný trestný hod a manko svého týmu stáhl na polovinu. "První poločas se nám vydařil. K úplné spokojenosti chyběl jen lepší výkon v obraně," vyjádřil se brněnský asistent Jeřábek.

Ve třetím dějství přišel na hosty útlum. Za deset minuty hry nastříleli pouhých šest bodů a jejich odstup od soupeře se zvýšil na trojnásobek. "Ve třetí čtvrtině jsme předvedli naši nejlepší hru a zvýšili vedení, které na začátku poslední desetiminutovky činilo již 18 bodů," připomněl Jeřábek stav 71:53.

Místo poklidného závěru zápasu však přišlo drama. Následující čtyřminutovku totiž Mlékárna Kunín vyhrála poměrem 16:1!, když o polovinu bodů se postaral v těch chvílích výborný rozehrávač Tomeljak, a necelých pět minut před koncem tak byli hosté znovu ve hře.

"Přišly naše pověstné výpadky a z jasného zápasu bylo drama. Naštěstí se šťastným koncem pro nás," oddychl si Jeřábek. Přestože Novojičínští snížili v závěru zápasu až na 76:77, senzační obrat již nedokončili. "Doufám, že výhra nad týmem, který má za sebou mimořádné úspěchy, nám nyní pomůže k udržení výhodného postavení v tabulce před playoff," dodal brněnský asistent.

Jeho protějšek na novojičínské lavičce pochopitelně nebyl s konečným výsledkem spokojen. "Dalo se očekávat, že na nás po náročném programu z posledních týdnů padne útlum a to se také stalo," částečně omlouval své svěřence zkušený kouč Zdeněk Hummel.

Vzápětí však zdůraznil, že se mu nelíbil způsob hry, jakým se jeho tým prezentoval. "Místo abychom hledali cestu z krize v kolektivní hře, hrál každý pouze sám na sebe a krutým výsledkem tohoto neutěšeného stavu byla třetí čtvrtina, v níž jsme vstřelili pouhé tři koše."

Hummel neměl slova chvály ani pro Freda Warricka, s 23 body nejlepšího střelce utkání. "Ani on nebyl ve své kůži," všiml si bývalý reprezentační trenér. "Za každou cenu chtěl ukázat své kvality, ale prostě neměl svůj den."

Zatímco trenéři brněnského A Plus se mohli radovat z vyprázdněné marodky, Mlékárna Kunín se stále musí obejít bez zraněného Davida Hájka. "Chyběl nám opravdu citelně," posteskl si Hummel. "Navíc při problémech pivotů byla znát i neúčast nemocného Buzásiho," připomněl dalšího absentujícího hráče.

I přes všechny nepříznivé okolnosti se Mlékárna Kunín dostala v poslední čtvrtině zpět do hry. Dokázala téměř vymazat hrozivě vyhlížející osmnáctibodovou ztrátu a ke dvěma bodům měla v závěrečných minutách stejně blízko, jako domácí basketbalisté.

"Vítězství jsme měli na dosah," souhlasil Hummel. V tom, kde hledat příčiny konečného neúspěchu, měl jasno. "Chyby, jichž se soupeř v poslední čtvrtině dopustil, jsme nedokázali důsledně potrestat."

Mattoni NBL pokračuje dalším kolem již ve středu. Opět na sebe narazí stejní soupeři, jako v předchozím dějství, jen si vymění pořadatelství zápasu. Mlékárna Kunín se tak střetne v Novém Jičíně znovu s A Plus ŽS. "Středeční zápas snad zvládneme lépe, ale je jasné, že to bude opět velmi těžký boj," řekl závěrem Hummel.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž