Rozšiřujeme se kvůli mládeži i novým regionům, říká guvernér ženské ligy

  10:55
Mládež. To bylo nejčastější slovo, které padalo během rozhovoru s Ladislavem Jirsou, guvernérem basketbalové Asociace ženských ligových klubů. Kvůli nadějím se chystá rozšíření nejvyšší soutěže z deseti klubů na dvanáct. Kvůli nim by mělo dojít na nové projekty v rámci Středoevropské ligy.

Ladislav Jirsa na tiskové konferenci před MS basketbalistek. | foto: ČBF

Rozhovor s basketbalovým činovníkem se dotkl změn v herním systému ženské ligy stejně jako zlepšování diváckého zázemí. Hlavním tématem však byl růst soutěže o dva další účastníky.

Hlavním důvodem pro je podle Jirsy větší šance pro české juniorky. "Když se začala dávat dohromady nominace do dvaceti let, uvědomili jsme si, že v lize je sedm nominovaných hráček. A z toho jich tak pět hraje. Je třeba dát mladým holkám ještě více šancí," vysvětluje.

Navíc by si prý kluboví novicové zasloužili dostat větší prostor na stabilizaci. "Ukazuje se nám, že každý nováček má velký problém se s nejvyšší soutěží srovnat. Přece jen: mezi Ženskou basketbalovou ligou a první ligou je rozdíl dost velký. V regionu se jim daří sehnat finance, ale v soutěži se neudrží, protože prošvihnou první půlrok."

A třetí argument? Rozšíření do dalších regionů České republiky. "Rádi bychom byli rozmístěni po celé republice, z toho důvodu volíme formu volné karty. Ale v tomto směru nebude rozhodující regionální hledisko. Podstatná bude otázka systémové práce s mládeží." plánuje Ladislav Jirsa.

Jak bude proces udělení divoké karty probíhat?
Klub musí zpracovat koncept své práce od nejvyšší soutěže až po mládež. Podstatná bude ekonomická zajištěnost. A podstatné je i regionální hledisko. Nikoho se nechci dotknout, ale když budeme mít v Praze pět středisek vychovávajících mládež, nepřinese nám to stejný efekt, jako když budou kluby více rozložené.

Oficiální zájemci tedy zatím žádní nejsou, Máte už nějaké neoficiální?
Dopředu jsme si po regionech udělali průzkum. Odezva byla. Sedm klubů jsme oslovili, pět jich odpovědělo kladně.

Prozradíte, koho se to týká?
Ptali jsme se v Praze a tady zájem je. V severních Čechách je to Liberec, na severní Moravě Ostrava a ve střední Olomouc. V prostoru mezi Strakonicemi a Brnem až takový zájem není. Neměli by zázemí. Možnost mají i kluby ze středních Čech a silné zázemí je na jižní Moravě. Každý má šanci, nikoho dopředu nevyřazujeme.

A zákulisní zvěst, že ligu dostane Ostrava?
Tak to není. Na jednání klubů jsem Ostravu jmenoval mezi městy, které mají zájem. A někdo se toho chytil. Kandidát to je, ale uvidíme, jestli podají žádost.

Jedenáctý tým pro Ženskou basketbalovou ligu vzejde z první ligy. Kdy bude jasno, kdo se stane dvanáctým účastníkem?
Nejzazší termín je červen. Výběrová komise musí mít ale prostor, aby vypracovala stanoviska.

Zveřejníte uchazeče, anebo až konečný verdikt?
Nebudeme dělat žádné tajnosti. Kandidáti by měli být zveřejněni stejně jako návrh komise. Nezveřejníme jen složení komise, nechceme, aby byli pod tlakem.

Proč dochází k rozšíření právě nyní?
Na toto téma jsme jednali už několik let. Nikdy ale oficiálně. Zatím vítězilo, že bychom měli mít nejvyšší soutěž jako výkladní skříň se vším všudy. Dokonce někteří tlačili, aby se liga hrála jen v osmi. Jenže tudy cesta nevede. Všude máte pár špičkových a další část je trošku níž. Navíc letos provádíme inventuru soutěží a od letoška se se systémem soutěží nebude moct čtyři roky hnout. Bylo to buď nyní, nebo až v roce 2015.

Jaká vidíte negativa spojená s rozšířením?
Jsme si vědomi, že se rozloží síly. Vyrovnanost mimo dvou nejlepších byla hodně znát. Teď bude konec trošku slabší. Ale já myslím, že diváci rádi přijdou na zápasy vyrovnaných, i když poněkud slabších týmů. Pro ty spodní tři, čtyři týmy to bude soutěž stejně zajímavá jako pro ty ostatní.

K výchově mladých hráček obvykle bývá určena druhá nejvyšší soutěž, vy jste se rozhodli vychovávat hráčky přes ŽBL. Proč?
Přístup v první lize není takový, jaký bychom si představovali. Organizace a forma řízení se musí zlepšit, chceme, aby se obě soutěže přibližovaly. Teď je rozdíl markantní. V první lize je navíc spousta hráček, které hrají víc soutěží a jejich přetíženost je pak znát.

Říkáte, že plánujete změny v první lize. Co si pod tím představit?
Musí být jasněji dána pravidla hry, podmínky jako jsou náležitosti haly . Systém v klubu musí být prodchnutý až do žáčků a přípravek. Já ale myslím, že to lidé chápou. Navíc obě první ligy budou od příštího roku pod videem a vše bude krásně vidět. I to bude krok, který tuto soutěž zkvalitní.

Neobáváte se, že z první ligy bude soutěž béček?
Máte pravdu, ale to je důkaz toho, že kluby v nejvyšší soutěži mají dobrý systém a i jejich béčka jsou kvalitní. A přitom pendlujících hráček není zase tolik, spíš minimum. My bychom si ale nepřáli, aby to byla soutěž jenom mladých talentů, anebo naopak jenom těch, které si chtějí zahrát a na tuto soutěž stačí. Přál bych si, aby to bylo prolnuté.

Liga uvidí boje o udržení i baráž

Vraťme se zpět do nejvyšší soutěže. Už máte jasno o systému postupu a sestupu?
Rozhodli jsme, že liga bude mít baráž. Není jasné, jestli bude mít dva, či čtyři účastníky. Návrh je, aby účastníci byli čtyři. Rozpis na příští sezonu ale teprve děláme.

Jakým systémem se bude hrát soutěž s dvanácti účastníky?
Ještě to nemáme doladěné, ale představa je, že navážeme na současný model, jen týmy ze spodní části budou čtyři. Ty si pak zahrají o dvě místa mimo baráž. Osm týmů do play-off by mělo zůstat.

Zůstane systém play-off, kdy se hraje čtvrtfinále na tři vítězství, semifinále na dva a finále opět na tři vítězství?
Budeme to chtít srovnat. Je to přece jen vrchol soutěže a tehdy je návštěvnost nejvyšší. Zatím nám v tom bránila termínová listina.

Zástupci některých klubů by si přáli delší ligu. Vyjdete jim vstříc?
My termínově navazujeme na reprezentaci. Jí musíme dát dostatek prostoru. To je naše číslo jedna. Chceme, aby měl tým dost času na přípravu. Navíc od května začíná americká WNBA, takže naše představa je, že liga musí do poloviny května skončit. Špičkovým klubům, které nám dělají jméno ve světě, musíme dát prostor na evropské poháry.

Chystáte nějaké další změny, které by ligu posunuly?
Patří k nim určitě kvalita hal. A týká se to jak žen, tak i mužů. Divácký zájem se nyní zvedl, až nás to samotné překvapilo. Je to ale velký balvan. Kvalitních hal je v republice dost, jen nejsou rozmístěny, jak je potřeba. Ale holt se s tím musejí kluby poprat a hrát tam, kde jsou naplněny všechny podmínky.

Finále v televizi? Přímým přenosem, maximálně jeden záznam

Český pohár se letos hrál poprvé systémem Final Six. Jak se tento systém osvědčil?
Vrchol se snad všem líbil, až na pár detailů. Vrchol to byl doopravdy důstojný. V této cestě tedy půjdeme dál. Finalistům znovu chceme umožnit nasazení do příštího semifinále. Věřím, že se přihlásí další týmy z nižších soutěží.

Finále Poháru se objevilo v České televizi, jak to bude vypadat s přenosy z ligového play-off?
Problémem je, když zápasy kolidují s play-off mužů. Nyní bude zápas Strakonice - Slovanka. A pak budou zápasy o medaile. Finále bychom měli vidět celé, v nejhorším případě by měl být jeden záznam. Aspoň takový je příslib, plán, který dostaneme. Ale pak se něco stane a my nejsme schopni to ovlivnit. Smlouva je podepsaná a pokračuje dál. Letos nám to trochu naboural Nymburk se svou účastí v Jadranské lize. Do příští sezony se ještě pokusíme vše doladit, aby byla podpora výraznější.

K dispozici mají být divákům rovněž videopřenosy a textové on-line přenosy ze zápasů. Nedá se však říct, že by tento způsob medializace stoprocentně fungoval.
Kluby jsou ale pod tvrdými sankcemi. Když udělají chybu, platí za to. Myslím, že to někoho stálo už dost peněz.

Češi a Češky do Evropy

Jak vypadá vaše představa o působení menších českých klubů v  Evropě?
Osvědčuje se nám Středoevropská liga. Zápasy jsou zajímavé. Tři roky za sebou jsou při Final Four haly plné. Teď už se turnaj přesunul do tisícových hal a i ty se dokáží naplnit. Z toho jsem nadšený. Chceme věnovat úsilí tomu, aby týmy do této soutěže šly. Přiznejme si, že když do FIBA Cupu dostanou týmy Rusko, tak jsou ekonomicky zruinovaní. A tahle soutěž je velice slušná.

Podaří se udržet ty státy, které se letos zúčastnily, popřípadě se rozšířit o další? Kromě Česka to jsou Německo, Slovensko, Rakousko a Rumunsko.
Teď jednáme, aby narostla kvóta od Slováků. Navíc jednáme s Polskem, ti byli u projektu na začátku. Projevil se zájem o rozšíření z německé i rumunské strany. Rakušani by měli zůstat, usilují o další tým. S Maďarskem je to složitější, protože oni jdou do ostatních evropských pohárů ve větším zastoupení. Hlásí se nám i týmy z bývalých sovětských republik, tomu se ale snažíme bránit. To by trošku lezlo do peněz.

Jaká je ideální podoba soutěže? Letos se v ní objevilo devět celků.
Ideálem je 16 týmů, čtyři skupiny po čtyřech. Pokud jich bude víc, poradíme si s tím. Hrálo by se pak bez čtvrtfinále, rovnou Final Four. Můj návrh je, aby došlo na mezinárodní zapojení dorosteneckých týmů. Dohadujeme se na vzniku Českého poháru, ale to moc velkou podporu nemá. Takže bychom spíš chtěli Středoevropskou ligu pro dorosty kluků i děvčat. Hrálo by se v přípravném období turnajovým způsobem, v rámci finálového turnaje dospělých by se pak uskutečnilo i finále dorostenců. 

Středoevropské lize mužů se - kulantně řečeno - moc nedaří.
Vše nasvědčuje tomu, že to budeme pořádat rovněž my jako česká federace. Proti slovenské organizaci je hodně výhrad. Muži nám závidějí ženskou soutěž. FIBA ji vzala jako svou se vším všudy. A do budoucna je představa, že by existoval ještě jeden vrchol. Vítězové regionálních soutěží by si zahráli proti sobě. Takový pohár by měl myslím velkou prestiž.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...