Reprezentanty zdobí nasazení a disciplína

Opava - Reprezentační družstvo mužů má na kontě dvě kvalifikační vítězství, jeho trenér Michal Ježdík přesto nepodléhá uspokojení. Ani po druhém střetnutí v krásném prostředí Sazka Areny, v němž si jeho svěřenci poradili s Polskem, neměl oči zastřené růžovými brýlemi. Vyjádřil spokojenost s nasazením, zároveň však ví, že národní tým může předvádět lepší basketbal.

Vítězství je lékem na všechny bolesti. Leckdy se díky němu přehlížejí i mnohé nedostatky. To však u Ježdíka rozhodně neplatí. Náročný kouč pečlivě analyzuje každý detail a pro další pokračování dodatečné kvalifikace na evropský šampionát se snaží svůj tým připravit co možná nejlépe.

"V obou odehraných zápasech jsme dostali méně než 70 bodů. S obranou tedy můžeme být spokojeni, zatím je výborná," předeslal Michal Ježdík. V těchto dnech patří jeho myšlenky téměř výhradně přípravě na nadcházející kvalifikační duel, v němž se reprezentace utká s Estonskem.

Zatímco estonští basketbalisté mají za sebou včerejší výsledkově neúspěšný duel v Polsku, kde podlehli o šest bodů, Češi využívají téměř týdenní zápasové přestávky k tréninkové přípravě v opavské hale. Právě v ní se pondělní zápas uskuteční. Reprezentanti by znovu chtěli vycházet především z kvalitní defenzivní činnosti.

"Samozřejmě v ní stále můžeme najít chyby a také na jejich odstranění stále pracujeme," zdůraznil Ježdík. Předchozí výhru nad Polskem označuje za velice důležitou. "Zápas s polským týmem byl velmi zajímavý a vítězství je pro nás skutečně velice cenné. Mnohem více, že dvoubodový zisk z Estonska."

Proč? Ježdík má ihned po ruce jednoduché vysvětlení. "Protože se nám zkrátka nedařilo. Nehráli jsme zas tak dobře." Říká se, že perně vydřené vítězství je mnohdy cennější, než jasná výhra. "Uspět v podobně těžkém utkání, když se týmu nedaří, je pro celé družstvo velice dobrou vizitkou!" dodává kouč.

Reprezentační basketbalisté sehráli v přípravě na dodatečnou kvalifikaci sedm střetnutí. Už v nich se prezentovali velmi dobrou obranou a tuto devizu si dokázali přenést i do bojů o důležité body. Navíc své soupeře mnohdy přehráli v závěrečných minutách, což platilo i pro kvalifikační boje.

V Estonsku zničili domácí tým ve druhém poločase, Polsko pak definitivně přehráli v úplné koncovce. "Připravenost hráčů je na dobré úrovni," pochvaluje si Ježdík. "Dá se říci, že jsme všechny soupeře včetně přípravných zápasů po fyzické stránce přehrávali."

Jestliže se národnímu týmu v duelu s Polskem nedařilo úplně podle představ na útočné polovině hřiště, na obranu se hráči mohli i tentokrát plně spolehnout. Hráli s učebnicovým nasazením a v obraně získali celkem čtrnáct míčů, zatímco polští basketbalisté pouze tři!

"Nasazení bylo vynikající," přikývl Ježdík. "Navíc jsme dokázali získat míče, které snad ani nebyly neutrální a mnohem blíže k nim měl soupeř. Přesto skončily v našich rukou." Činili se hlavně oba rozehrávači. Petr Czudek i Maurice Whitfield získali po třech míčích, křídelník Luboš Bartoň dokonce ještě o jeden více!

Trenér Ježdík závěrem přidal ještě jeden cenný postřeh. "Vůbec jsme nekomunikovali s rozhodčími, což bylo velice dobré," vyzdvihl první muž reprezentační střídačky disciplinovanost svých hráčů. "Vydrželi jsme to po celé utkání, i když polští basketbalisté hráli dost zákeřně a některé souboje dohrávali i po odpískání."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž