Nymburk - Novi Sad, Radoslav Rančík (13)

Nymburk - Novi Sad, Radoslav Rančík (13) - Nymburský basketbalista Radoslav Rančík (13) se snaží uvolnit v utkání EuroCupu proti bránícímu hráči Vojvodiny Novi Sad. | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Radoslav Rančík, zívající muž s kapucou

Bělehrad - (Od zvláštního zpravodaje MF Dnes) - Z kabiny přišel před tréninkem jako první a ze židle sledoval přípravu bělehradských dorostenců. Když se jim povedla akce, Radoslav Rančík se usmál. Dnes večer povede nymburské basketbalisty do boje v šestém kole evropského ULEB Cupu proti domácí CZ Bělehrad.

V cestě bude českému šampionovi stát CZ Bělehrad ve svém divokém domácím prostředí. "Fanoušci jsou tady fakt blázni," vzpomíná Rančík na své angažmá v chorvatské Pule. "Jednou jsme hráli derby proti Rijece a naši příznivci soupeřům kameny kompletně rozmlátili autobus."

Z letiště vyšel celý v černém, přes hlavu nataženou kapucu od mikiny. Na uši si nasadil velká sluchátka, zíval. Přitom právě on má dnes Nymburk probudit ke skvělému výkonu.

Slovenský pivot Rančík je nejlepším střelcem týmu, který v ULEB Cupu usiluje o postup ze základní skupiny. "Je jasné, že k postupu musíme vyhrát někde venku. A proč ne tady?" říká Rančík.

Doma ztratil Nymburk zápas s tímhle soupeřem až v prodloužení. Přitom ještě dvě vteřiny před koncem vedl, jenže Rančík při klíčové akci neuhlídal protihráče.

"Na žádnou odplatu nemyslím. Na to utkání už jsem zapomněl, vidím před sebou jen to příští." Včera trenérům asi zatrnulo, když se při cvičné hře zřítil za čáru se spoluhráčem Monty Mackem a pak si s bolestivou grimasou promnul kotník.

Na konci tréninku vzal míč a z půlící čáry ho poslal do koše. Ani se nedotkl obroučky. Že má střeleckou formu, dokázal i v sobotu proti Ústí nad Labem. Za poločas stihl 24 bodů.

"Zrovna proti Ústí ale žádné rekordy lámat nepotřebuju. Lepší by bylo překonat nějaký v ULEB Cupu," řekl Rančík. Dnes bude mít šanci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž