Ruská basketbalistka Irina Osipovová (u míče) ční nad českou obranou v podání

Ruská basketbalistka Irina Osipovová (u míče) ční nad českou obranou v podání Jany Veselé. | foto: FIBA Europe

Proti Ruskám nás to vážně už nebaví, žertovala basketbalistka Veselá

  • 6
Lodž (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Během siesty po obědě zasedla česká basketbalistka Jana Veselá v gigantické hotelové lobby k počítači a hodinu odpovídala čtenářům iDNES.cz. Víc času jí program tréninků a regenerace před semifinále mistrovství Evropy s Ruskem ani nedovolil.

V sedmadvaceti letech je na svém šestém mistrovství Evropy. A bojuje o svou třetí medaili. V roce 2003 si totiž sáhla na stříbro, o dva roky později byla dekorována coby mistryně Evropy. V obou případech se střetla ve finále s Ruskem.

Tentokrát se ale basketbalistky s tradičním rivalem potkají už o krok dřív. Na turnaji dokonce už podruhé. "S Ruskami nás to opravdu už moc nebaví, hlavně protože s nimi nemáme moc dobrou bilanci," zavtipkovala Veselá.

Už vážně pak poznamenala, že oproti prvním vzájemnému souboji musí Češky vylepšit především obranu - tedy činnost, která je dominancí Jany Veselé. "Rusky nezačaly turnaj moc dobře, ale - jak je jejich zvykem - opět zabraly v pravou chvíli a opět bojují o finále," poznamenává české číslo 4.

Odpovědi basketbalistky Veselé čtěte ZDE

Čtenáři se ale ptali na víc než jen na aktuální šampionát. Jednoho z nich by například zajímalo, která ze dvanáctky reprezentantek dokáže zasmečovat. A Veselá by při své výšce 194 centimetrů mohla být hlavní kandidátkou. Bohužel však musela čtenáře zklamat. "V družstvu asi zatím nikdo nezasmečoval," soudí.

A jak se to má s výdělky basketbalistek? Přijdou si na víc v zámoří, nebo v Evropě? "Momentálně (jsou na tom finančně nejlépe) asi v evropských družstvech jako například v Turecku či Rusku. Proč by tady taky hrálo tolik Američanek, když mají svojí WNBA?" klade si Veselá řečnickou otázku. 

Česká basketbalistka Jana Veselá během on-line rozhovoru se čtenáři.
Česká basketbalistka Jana Veselá během on-line rozhovoru se čtenáři.

Čtenář za přezdívkou "krupkafr" by rád věděl, zda Jana Veselá nechystá návrat domů, konkrétně do USK Praha. Zdá se však, že ji v brzké době na českých palubovkách neuvidíme. "Teď ještě chci hrát pár let venku, když je ta možnost, ale třeba k závěru kariéry se nebráním pražskému angažmá," pověděla.

A zacitujme i odpověď na otázku po spojení mezi Janou Veselou a Janem Veselým, šestým mužem v letošním draftu NBA. "Já říkám, že je to můj brácha a hodně lidí mi to i věří," odpovídá Veselá. "Ale pravdou je, že spolu žádný příbuzenský vztah nemáme," uvádí rodačka z Prahy na pravou míru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž