Eugene Lawrence (vpravo) se v Zadaru snad mohl smát. Ale zbytek lavičky zůstával zamračený.

Eugene Lawrence (vpravo) se v Zadaru snad mohl smát. Ale zbytek lavičky zůstával zamračený. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Lawrenceho zadarské řádění nestačilo. Basketbalovým Orlům selhala obrana

  • 0
Ani neuvěřitelných 37 bodů Eugena Lawrenceho nestačilo basketbalistům Prostějova na vítězství v pohárovém utkání v Zadaru. Ve druhém zápase osmifinálové skupiny EuroChallenge Cupu Orli prohráli divokým výsledkem 90:96 a jejich sen o postupu mezi nejlepších osm týmů soutěže dostal další povážlivou trhlinu.

"V případě vítězství by naše šance byly větší, ale to neznamená, že v odvetě nemůžeme Zadar porazit vyšším rozdílem - a to samé se může podařit i v Ostende," nevzdává se dopředu trenér Peter Bálint.

Po úterku si však uvědomuje, že jeho svěřenci musí zlepšit obranu. "V defenzivě jsme se hlavně v prvním poločase trápili. Tak by to nešlo," zlobil se.

Přitom Prostějov je jeden z nejlépe bránících týmů soutěže, který až do utkání v Chorvatsku v průměru inkasoval jen lehce přes sedmdesát bodů na zápas, najednou pod vlastním košem dvacet minut nemohl najít půdu pod nohama. Už do přestávky Orli dostali 55 bodů, což se podepsalo pod poločasovou ztrátu 13 bodů. 

Klíčová byla krátká pasáž mezi 5. a 8.minutou. Domácí, kterým v Jadranské lize patří až poslední příčka, po testovacím úvodu přidali v útoku a sérií osmi bodů v řadě získali dvouciferný náskok. "To soupeře neuvěřitelně nakoplo. Hráči si začali věřit a pak už se nedali zastavit," uznal Bálint.

Jednoznačným lídrem Hanáků byl Lawrence. Ojedinělým výkonem na sebe strhával zaslouženou pozornost defenzivních basketbalistů chorvatského výběru. Americký rozehrávač bohužel zůstal dlouho ve svém snažení osamocený.

"Až po pauze se k němu přidal Benas Veikalas a Kyle Landry, což bylo málo. Tři hráči na všechno nestačili. Ostatním se příliš nedařilo. Až na Landryho nám třeba nezahrál žádný další pivot," povzdechl si Bálint.

K obratu nevedla ani zlepšená hra v poslední čtvrtině, do níž Orli vletěli s touhou zlikvidovat ztrátu deseti bodů. Dramatickou koncovku si chtěli vybojovat rychlým zakončením.

Tým Zadaru ale v kritických chvílích podržel Dundovič, který zastavil nápor Prostějova dvěma trojkami v řadě. "Byly to tvrdé direkty. Zadar dokázal skórovat v poslední sekundě útoku po těžkých střelách. V jednom případě z toho byla dokonce trojka o desku. To srazí každý tým," posteskl si Bálint.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž